Υπόηχοι και αλλόκοτα συναισθήματα

Οι ήχοι με συχνότητα κάτω από 20 Hz, που δεν γίνονται αντιληπτοί από το ανθρώπινο αφτί, μπορούν να προκαλέσουν άγχος, ακραία θλίψη και ρίγη, αποκαλύπτει το πρώτο ελεγχόμενο πείραμα του είδους. Η έρευνα ίσως εξηγεί τα παράξενα φαινόμενα που έχουν αναφερθεί σε «στοιχειωμένα» σπίτια.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο ήχος χαμηλής συχνότητας μπορεί να δημιουργήσει ανησυνήθιστες εμπειρίες στους ανθρώπους, παρόλο που δεν μπορούν συνειδητά να αντιληφθούν τον υπόηχο» εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών Ρίτσαρντ Ουάισμαν.

«Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι αυτό το επίπεδο ήχου μπορεί να υπάρχει σε ορισμένες υποτίθεται στοιχειωμένες τοποθεσίες και να δημιουργήσει αλλόκοτες αισθήσεις που αποδίδονται σε φαντάσματα. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν αυτή την άποψη» σχολιάζει ο καθηγητής Ψυχολογίας.

Υπόηχοι παράγονται από καταιγίδες, ανέμους, από τον αέρα καθώς διέρχεται από στενούς χώρους, καθώς και από κάποιους τύπους σεισμών. Ορισμένα ζώα, όπως οι ελέφαντες, χρησιμοποιούν υπόηχους για να επικοινωνούν από μεγάλες αποστάσεις.

Υπόηχους παράγει επίσης το εκκλησιαστικό όργανο. «Έχει προταθεί ότι επειδή ορισμένα εκκλησιαστικά όργανα σε εκκλησίες και καθεδρικούς παράγουν υπόηχους, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει στους ανθρώπους εμπειρίες τις οποίες αποδίδουν στο Θεό» αναφέρει ο Ουάισμαν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χέρτφορνσάιρ στη νότια Αγγλία διερεύνησαν την επίδραση των υπόηχων στη διάρκεια συναυλίας στο Λονδίνο. Χρησιμοποίησαν μια σφυρίκτρα μήκους επτά μέτρων για να διανθίσουν με υπόηχους των 17 Hz σύγχρονα μουσικά κομμάτια. Η έντασή τους κυμαινόταν από έξι έως οκτώ ντεσιμπέλ.

Οι 750 ακροατές δεν γνώριζαν σε ποια από τα τέσσερα κομμάτια που άκουσαν είχαν προστεθεί υπόηχοι. Όταν αργότερα τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι αισθάνθηκαν ακούγοντας τη μουσική, ανέφεραν σε ποσοστό 22% περισσότερα παράξενα αισθήματα για τα κομμάτια που είχαν εμπλουτιστεί με υπόηχους.

Στις αναφορές τους περιλαμβανόταν άγχος, ακραία θλίψη, ανατρίχιασμα στην πλάτη, νευρικότητα, αποστροφή και φόβος.

 

Πηγές

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

https://www.in.gr/2003/09/08/b-science/oi-ypoixoi-mporoyn-na-prokalesoyn-allokota-aisthimata/

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης