Τι είναι οι υπέρηχοι;

Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα μεγάλης συχνότητας. Η συχνότητά τους είναι μεγαλύτερη από 20.000 Hz και προφανώς δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνθρωπο αφού βρίσκονται πέρα από το φάσμα των ακουστών συχνοτήτων του. Ωστόσο, άλλα ζώα είναι ικανά να ακούσουν υπερήχους, όπως ο σκύλος ς (έως τα 60.000 Hz), ενώ οι νυχτερίδες τους χρησιμοποιούν για να «βλέπουν» την νύχτα.

Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Ιατρική για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ο υπέρηχος που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς έχει συχνότητα 0,7 – 3,3 MHz και η μέγιστη απορρόφησή του γίνεται σε βάθος 2 -5 εκ. από την επιφάνεια του δέρματος. Οι υπέρηχοι διαδίδονται με μορφή ελαστικών κυμάτων, τα οποία απορροφούνται σε μεγάλο ποσοστό από τον αέρα. Γι’ αυτό στη θεραπευτική εφαρμογή θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να μην παρεμβάλλεται αέρας μεταξύ της κεφαλής εκπομπής υπερηχητικών κυμάτων και της περιοχής που πάσχει. Στην ιατρική, οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται ως διαγνωστική μέθοδος, για την ανίχνευση όγκων και οιδημάτων, καθώς και για εξωσωματική λιθοτριψία. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται σε συσκευές απεικόνισης του εσωτερικού ενός ανθρώπου και άλλων αντικειμένων. Μια σημαντική εφαρμογή είναι η απεικόνιση του έμβρυου στις έγκυες γυναίκες. Οι υπέρηχοι παράγονται από κάποιο κρύσταλλο που δονείται εξαιτίας του πιεζοηλεκτρικού φαινόμενου. Μέσα στο σώμα ο υπέρηχος ανακλάται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην πυκνότητα. Ο παλμός που ανακλάστηκε επιστρέφει στον κρύσταλλο, ο οποίος πάλλεται και παράγει μια ηλεκτρική ώση, η οποία απεικονίζεται με κατάλληλη συσκευή (οθόνη).

Άλλες εφαρμογές των υπερήχων είναι οι συγκολλήσεις, οι καθαρισμοί και οι μη καταστροφικοί έλεγχοι. Οι υπέρηχοι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μη καταστροφικές μεθόδους ελέγχου υλικών.

Ειδικότερα στη βιομηχανία, οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ρωγμών και δομικών ατελειών, την ομογενοποίηση του σκυροδέματος, τον καθαρισμό κοσμημάτων, εξαρτημάτων και υφασμάτων, την παλαίωση οίνων, την επιτάχυνση φυσικο-χημικών διεργασιών (διασπορά, κατακρήμνιση, γαλακτοματοποίηση), κτλ.

Η θεραπεία με υπέρηχους είναι μία από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες στα ινστιτούτα για βαθιά ενυδάτωση, θρέψη, αντιγήρανση και τόνωση της επιδερμίδας. Η σωστή χρήση τους όμως είναι πολύ σημαντική γιατί με τα ακατάλληλα προϊόντα την λανθασμένη συχνότητα και χρόνο χρήσης μπορεί να κάνουν ζημία αντί για καλό.

Επίσης οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται στα Σόναρ για την ανίχνευση κίνησης, μορφολογίας εδάφους ή προσδιορισμό βάθους του βυθού σε ένα  σημείο.

Πηγές

http://iek-artas.art.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/AISTH_B104/%CE%A5%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%87%CE%BF%CE%B9%202.1%20-%202.3.pdf

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%87%CE%BF%CF%82

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης