Της Βασιλικής Χιονίδου
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου η γιορτή που προετοίμασαν οι μαθητές, με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητών, κυρίας Αργυρίου και κυρίου Σταυρόπουλου. Η γιορτή έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και είχε διάρκεια περίπου μία ώρα.
Ας πάρουμε όμως πρώτα μια γεύση από τις πρόβες των συμμετεχόντων μαθητών. Οι συμμαθητές μας προετοιμάζονταν για δύο εβδομάδες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Τόσο οι αφηγητές, όσο και οι μουσικοί αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και ώρες μαθημάτων, με σκοπό να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κείμενα και τα ποιήματα που επέλεξαν ή τα τραγούδια που παρουσίασαν.
Έτσι λοιπόν, όταν έφτασε η μέρα της γιορτής, όλα ήταν έτοιμα. Οι δύο μαθητές που διάβασαν το χρονικό της εποποιίας του 1940, Ε.Κ και Ζ.Π., περιέγραψαν με τρόπο παραστατικό τα γεγονότα, καταφέρνοντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Ανάμεσα στο χρονικό παρεμβάλλονταν ποιήματα και τραγούδια. Ο μαθητής Β.Μ. διάβασε την μαρτυρία του Νάσου Φακίδη, μεταδίδοντας το πνεύμα που επικρατούσε στην αρχή του πολέμου, κατά την αναχώρηση για το μέτωπο. Η μαθήτριες Ε.Μ., Ε.Α. και Β.Χ. παρουσίασαν έργα του Οδυσσέα Ελύτη στο κοινό, ενώ η μαθήτρια Μ.Γ. μαζί με τις δύο μουσικούς Δ.Γ. και Κ.Κ. αφηγήθηκε το «Άσμα Ασμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακόμη, η μαθήτρια Φ.Ζ. απήγγειλε το ποίημα «Αγρύπνια», του Γιάννη Ρίτσου.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν επετειακά τραγούδια, όπως αυτό του «Ναπολιτάνο», το οποίο τραγούδησε ο μαθητής Θ.Σ., συγκινώντας τους θεατές. Επιπλέον, οι μαθητές Χ.Π. και Β.Μ. τραγούδησαν τα κομμάτια «Ο έφεδρος» και «Μη με ρωτάς», εντυπωσιάζοντας μαθητές και καθηγητές με την προσπάθειά τους. Η χορωδία της γιορτής παρουσίασε κάποια ακόμη τραγούδια, όπως «Το ακορντεόν» και «Εμείς που μείναμε». Τα παραπάνω τραγούδια «ντύθηκαν» μουσικά από κιθάρες, ντραμς, ακορντεόν, πιάνο και μπουζούκι, με τη συμβολή των μαθητών Ε.Ζ., Α.Κ., Ζ.Τ., Δ.Π., Μ.Κ. και Γ.Κ. Στο τέλος της γιορτής, οι μαθητές παρουσίασαν κάποια ξένα αντιπολεμικά τραγούδια, κάνοντας έτσι μία σύνδεση ανάμεσα στον αγώνα του 1940 και το σήμερα. Σημαντική ήταν βέβαια και η βοήθεια των τεχνικών ήχου και εικόνας, Π.Μ. και Μ.Τ. Μετά την ολοκλήρωση της γιορτής, αποδόθηκαν αριστεία και βραβεία.
Μέσα από τα τραγούδια, το χρονικό και τα ποιήματα, δόθηκε μία πλήρης εικόνα των γεγονότων της εποχής του 1940. Οι μαθητές παρουσίασαν ένα άρτιο αποτέλεσμα, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα όλων των παρευρισκoμένων και υπενθυμίζοντας στους συμμαθητές τους τη σημασία του αγώνα των ανθρώπων της περιόδου εκείνης!