
Του Δημήτρη Χροναίου
Οι προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. που έγιναν στις 5 Νοεμβρίου 2024 έληξαν με νικητή τον Donald Trump. Τα δύο μεγάλα αντίπαλα κόμματα τα οποία μάχονταν στην προεκλογική εκστρατεία ήταν οι Δημοκρατικοί με επικεφαλής την Kamala Harris και οι Ρεπουμπλικανοί με επικεφαλής τον Donald Trump. Η Harris θέλησε να συνεχίσει τον αγώνα του Joe Biden, μετά την παραίτηση του, ενώ ο Trump αγέρωχος μετά από δικαστικές διαμάχες και μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στέφθηκε νικητής του προεκλογικού αγώνα. Το ερώτημα όμως είναι ένα: Τι πρεσβεύουν αυτά τα ισχυρά κόμματα;
Στη μία πλευρά οι Δημοκρατικοί φαίνονται περισσότερο προοδευτικοί και προτείνουν αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, υπόσχονται να καλύψουν το θέμα της οικονομίας υπερασπιζόμενοι την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης με πολιτικές ωφέλιμες για τους πολίτες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. Έπειτα, σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, αναφέρουν πως θα στηρίζουν τα προγράμματα πρόληψης, ενώ την ίδια στιγμή εμβαθύνουν στα αίτια της εγκληματικότητας και στην ψυχοσύνθεση των εγκληματιών. Παράλληλα, λένε ότι θα ασχοληθούν με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο την εξασφάλιση της υγείας των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τη μείωση του κόστους των φαρμακευτικών θεραπειών και των υπηρεσιών. Άλλος ένας ακόμα τομέας είναι αυτός της εκπαίδευσης, πάνω στον οποίο θεωρούν επιθυμητή την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους των πανεπιστημιακών σπουδών. Επιπρόσθετα, για την κλιματική αλλαγή συμμερίζονται την άποψη της χρήσης καθαρών πηγών ενέργειας και της δημιουργίας περιβαλλοντικών θέσεων εργασίας. Τέλος, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αναφέρουν ως χρήσιμη τη συνεργασία με άλλες χώρες τασσόμενοι υπέρ της επικοινωνίας με διεθνείς οργανισμούς.
Ποιες είναι άραγε οι απόψεις των Ρεπουμπλικανών για αυτούς τους τομείς; Πρώτον, στην οικονομία, είναι υπέρ της μείωσης της φορολογίας, της ενίσχυσης της διευκόλυνσης στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής ενέργειας από κλασικές παραδοσιακές πηγές. Δεύτερον, για την ασφάλεια, θέλουν να στραφούν κατά της εγκληματικότητας, προτείνοντας ως λύσεις την ενίσχυση του θεσμού της αστυνομίας, όπως και την επιβολή βαρύτερων ποινών για τις εγκληματικές δραστηριότητες. Τρίτον, προτείνουν οι υπηρεσίες υγείας να βασίζονται στην ελεύθερη αγορά και μέσω του ανταγωνισμού να μειώνονται τα έξοδα. Τέταρτον, για την εκπαίδευση, υπερασπίζονται τον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας τη δυνατότητα στον μαθητή της επιλογής του σχολείου. Πέμπτον, στην κλιματική αλλαγή, επιλέγουν να μείνουν στάσιμοι υπερασπιζόμενοι τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποστηρίζοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την ενδυνάμωση της βιομηχανίας. Έκτον και τελευταίον, στην εξωτερική πολιτική, θεωρούν αναγκαία την περαιτέρω στρατιωτική
ανάπτυξη της χώρας και τη διατήρηση φιλικών ή τουλάχιστον τυπικών σχέσεων με εχθρικές και επικίνδυνες χώρες. Άρα οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι εμφανείς.
Άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία είναι το Ελευθεριακό, το Εμπρός Μαζί, το Προοδευτικό του Βερμόντ, ένα ανεξάρτητο του Όρεγκον… Παρ’ όλα αυτά, τα κόμματα αυτά ήταν μικρού βεληνεκούς.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι παρά την απόσταση που μας χωρίζει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εκλογές και η έκβασή τους μας επηρεάζουν έμμεσα, καθώς οι αποφάσεις που παίρνονται εκεί έχουν και διεθνείς διαστάσεις, και γι’ αυτό χρήσιμη θα ήταν η ευαισθητοποίησή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Ας δούμε τώρα με τη νίκη του Donald Trump τι μας επιφυλάσσει αυτή η πενταετία και αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.