Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον πόλεμο

Είναι σίγουρο  ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον πόλεμο, όπως  σχεδόν κι οτιδήποτε άλλο. Η τεχνολογική καινοτομία πάντα άλλαζε την τέχνη του πολέμου. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με την ανακάλυψη της πυρίτιδας, των πυρηνικών όπλων και σήμερα των drones.

Υποδομή και όχι όπλο

Εάν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν όπλο, τότε τα κράτη που διεκδικούν την ηγεσία στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού, θα μπορούσαν να ελπίζουν να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή κάποια στιγμή. Ως στρατιωτική τεχνολογία, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει λιγότερο με τουφέκια  και περισσότερο με το διαδίκτυο ή ακόμα και τον ηλεκτρισμό. Δηλαδή, είναι λιγότερο ένα όπλο και περισσότερο μια υποδομή που σταδιακά θα μεταμορφώσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των μαχών.

Το κάνει ήδη. Οι δορυφόροι και τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη  καταγράφουν τώρα τόσο πολλές πληροφορίες που κανένας στρατός ανθρώπων δεν θα μπορούσε να τις αναλύσει όλες αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει, για παράδειγμα, χρήσιμες συμβουλές για τις κινήσεις των αντίπαλων στρατευμάτων σε χρόνο ικανό για άμεση δράση. Εδώ, η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει αυτή την εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιώτες μοιάζουν με τους γιατρούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να τους καθοδηγούν σε δέσμες δεδομένων ακτίνων Χ.

Ο επόμενος στόχος  είναι να τοποθετηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα είδη ρομπότ που θα λειτουργούν, για παράδειγμα, ως αυτοματοποιημένοι βοηθοί για πιλότους μαχητικών. Ένας άνθρωπος θα εξακολουθεί να πιλοτάρει ένα μαχητικό, αλλά θα περιβάλλεται από ένα σμήνος από drones που θα χρησιμοποιούν αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν και – με την άδεια του πιλότου – να εξοντώνουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού ή τα επίγεια στρατεύματά του. Τα ρομπότ δεν θα νοιάζονται καν αν τελειώσουν τον «βίο» τους κατά τη διαδικασία, αν αυτή είναι η μοίρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σώσει ζωές, καθώς και κόστος και να απελευθερώσει τους ανθρώπους ώστε να επικεντρωθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής.

Άρα το πρόβλημα είναι στο πόσο αυτόνομα αποφασίζουν οι μηχανές,  ειδικά με τα «θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα» (LAWS), όπως ονομάζονται επίσημα τα ρομπότ-δολοφόνοι. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για ορισμένα συμβατικά όπλα, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τις καταστροφικές τεχνικές θανάτωσης, όπως οι νάρκες ξηράς, προσπαθεί να απαγορεύσει εντελώς τα αυτόνομα ρομπότ-δολοφόνους. Όμως κάποιες χώρες αντιτίθενται.

Ακόμα φυσικά κι αν ο κόσμος πει όχι στα LAWS, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξακολουθεί να δημιουργεί νέους κινδύνους. Θα επιταχύνει τόσο πολύ τις στρατιωτικές αποφάσεις που οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν χρόνο να αξιολογήσουν μια κατάσταση και σε συνθήκες ακραίας πίεσης είτε να κάνουν μοιραία λάθη είτε να παραδοθούν στον αλγόριθμο. Αυτό  αποτυπώνει για παράδειγμα την  κατάσταση όπου, για παράδειγμα, οι άνθρωποι αφήνουν το GPS του αυτοκινήτου τους να τους οδηγήσει σε μια λίμνη ή σε έναν γκρεμό.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, έχει αυξηθεί μαζί με τη στρατιωτική καινοτομία.  Εφόσον εμείς οι άνθρωποι, και όχι τα bots μας, παραμείνουμε αυτοί που θα λαμβάνουμε τις τελευταίες και πιο υπαρξιακές αποφάσεις, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα εξελιχθούμε παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη, αντί να εξαφανιστούμε μαζί της.

Πηγή : https://www.capital.gr/bloomberg-view/3780329/pos-allazei-ton-polemo-i-texniti-noimosuni/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης