Η θετική επίδραση της τεχνολογίας στην Ιατρική
Η θετική επίδραση της τεχνολογίας στην Ιατρική
Οι τεχνολογικές εξελίξεις σταδιακά μεταβάλλουν και επιφέρουν αλλαγές σε διάφορους τομείς. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορεί να είναι πιο εμφανείς σε κανέναν άλλο τομέα, όσο στον τομέα της Ιατρικής. Έτσι λοιπόν,
• η προηγμένη ρομποτική
• η μεγάλη ποικιλία μηχανημάτων
• η τεχνολογία της απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών και
• η τρισδιάστατη εκτύπωση
• η εφεύρεση νέων φαρμάκων τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την πρόληψη ασθενειών
προσφέρουν επαναστατικές δυνατότητες προς όφελος της ιατρικής φροντίδας.
Η ιατρική είναι ένας τομέας που συνεχώς αναπτύσσεται και προοδεύει. Κάτι που μου κέντρισε έντονα το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο είναι η είδηση ότι δημιουργήθηκε ένα πρότυπο ανθρώπινης τρισδιάστατης καρδιάς και εκτύπωσης από ανθρώπινους ιστούς και αγγεία, από ερευνητές του πανεπιστημίου Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Αν και παλιότερα είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν πρότυπα της ανθρώπινης καρδιάς είναι πρώτη φορά που αντί για φυσικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από κάποιον ασθενή. Σίγουρα αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για:
• για την θεραπεία και μείωση καρδιαγγειακών νόσων
• και την πρόληψη της απόρριψης μοσχευμάτων.
Ακόμη μία εξίσου σημαντική ιατρική εξέλιξη που είναι πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αναγέννηση του ανθρώπινου κερατοειδές χιτώνα ματιού , από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Μετά από μία μεγάλη μελέτη οι ερευνητές επιτύγχαναν να μεταμοσχεύσουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε τυφλά ποντίκια δημιουργώντας λειτουργικούς κερατοειδής χιτώνες και βελτιώνοντας την όραση τους. Κύριος στόχος τους είναι να καταφέρουν μία μέρα να μπορούν να επαναφέρουν την όραση και σε ανθρώπους που την έχουν χάσει..
Αυτές οι νέες ιατρικές τεχνικές είναι σίγουρα εντυπωσιακές και πιστεύω πως αποτελούνε μεγάλα βήματα στην ιατρική και θα θέλαμε μέσα από την καρδιά μας στο μέλλον να είναι εφικτό να πραγματοποιούνται πιο πολλές επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις είτε καρδιών είτε άλλων οργάνων, να δημιουργηθεί θεραπεία όλων των καρδιοαγγειακών νόσων και να είναι δυνατή η επαναφορά της όρασης και σε ανθρώπους που είτε λόγω ατυχημάτων είτε εγκαυμάτων έχουν χάσει.
Συντάκτης: Παναγιώτα Πρέκα
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.