Τηλέφωνο

7d_mobile-phone-1875813__340

Η δημιουργία του πρώτου τηλεφώνου

Το 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κατασκεύασε το πρώτο τηλέφωνο στον κόσμο. Το οποίο αποτελούνταν από μία ελαστική μεμβράνη η οποία βρισκόταν μπροστά από σιδηρομαγνητικό πυρήνα το οποίο ήταν περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Τη συσκευή αυτή τη χρησιμοποιούσαν για ομιλίες σε κοντινές αποστάσεις. Μετά τη κατασκευή το 1877 από τον Ντέιβιντ Χιουζ το τηλέφωνο εξελίχθηκε και χρησιμοποιούνταν σε ομιλίες σε μακρινές αποστάσεις. Τέλος, μετά από πολλές εξελίξεις το τηλέφωνο έφτασε στην σημερινή του μορφή.

Η εξέλιξη του τηλεφώνου
Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β” παγκόσμιο πόλεμο με τις πρώτες προσπάθειες Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών να δημιουργήσουν μια συσκευή που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας, ούτε από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας.
Βέβαια η απογείωση των κινητών τηλεφώνων άρχισε την δεκαετία του ‘90 όπου με την ψηφιοποίηση δικτύων και συσκευών οι συσκευές έγιναν μικρότερες και ελαφρύτερες χωρώντας αντίθετα με παλαιότερα στην παλάμη ή στην τσέπη. Περάσαμε έτσι στα κινητά δεύτερης γενιάς (2G) όπου παρείχαν και άλλες λειτουργίες όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων και τη λήψη φωτογραφιών. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήρθαν στην αγορά τα κινητά τρίτης γενιάς τα λεγόμενα 3G δηλαδή 3rd generation όπου είχαν απεριόριστες δυνατότητες και λειτουργίες! Τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πάντοτε οθόνη αφής, κάμερες πολλών Megapixels και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως ένας μικροσκοπικός Η/Υ. Για την ακρίβεια, δεν ήταν καν μικροσκοπικά αφού ειδικά στα πρώτα μοντέλα το μέγεθός τους δεν τα καθιστούσε και πολύ “κινητά”! Η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου, η οποία άλλαξε για πάντα την καθημερινότητα μας, εμφανίστηκε το 1973 και στη συνέχεια ακολούθησαν χιλιάδες μοντέλα που βοήθησαν στην εξέλιξη της μορφής αλλά και των λειτουργιών αυτού του μικρού θαύματος της τεχνολογίας που έμελλε να γίνει απαραίτητο gadget για κάθε άνθρωπο.

Ο ρόλος του τηλεφώνου στη ζωή μας
Τα τελευταία χρόνια το τηλέφωνο παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Έχει συντελέσει στην εξέλιξη της επικοινωνίας, πλέον ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε εύκολα και γρήγορα. Επίσης, το κινητό (smartphone), δεν σε περιορίζει μόνο σε φωνητική επαφή, αλλά μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω facebook ή μέσω βιντεοκλήσης κ.τ.λ.

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κινητών
Τα κινητά έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά δυστυχώς και πολλά μειονεκτήματα. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να επικοινωνείς με κάποιον ο οποίος βρίσκεται μακριά. Επιπλέον, μπορείς να περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο ακούγοντας μουσική, παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα.
Από την άλλη υπάρχουν και μειονεκτήματα. Το κινητό εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα ,τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου . Επίσης η αλόγιστη χρήση του, οδηγεί πολλές φορές σε εθισμό. Τέλος, ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Συντάκτης: Πετειναράκη Δήμητρα

Σχολιάστε

Top