Τα μνημεία των Μάγια

Στο Μεξικό

Το ΤσιτσένΙτζά είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και που βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό.

Στην περιοχή υπάρχουν υπόγεια σπήλαια με κρυστάλλινα νερά τα Cenotes, όπου τελούνταν θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του θεού Ιτζά. Ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία , η πυραμίδα του Κουκουλκάν, χτίστηκε με λογική της ρωσικής μπάμπουσκας, καθώς στο εσωτερικό της έχουν κατασκευαστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη. Τα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως τα στοιχεία πυρκαγιάς σε διάφορες σημαντικές δομές και αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, υποδεικνύουν ότι η κατάρρευση της ΤσιτσένΙτζά ήταν βίαιη.

Τα σημαντικότερα μνημεία που βρίσκονται στην περιόχή είναι: η πυραμίδα του Kukulkan, ο ναός του Chac Mool, η αίθουσα των χιλίων πυλώνων.

Έχει ανακυρηχθεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και πρόσφατα εντάχθηκε, έπειτα από παγκόσμια ψηφοφορία, στα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι η όξινη βροχή από βιομηχανική δραστηριότητα σε κοντινή απόσταση φθείρει την πέτρα του μνημείου. Σιγά-σιγά, θα μπορούσε να διαγράψει ιστορικές επιγραφές, πιθανότατα μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

 

Τα αρχαία μνημεία των Μάγια όπως το Chichen Itza είναι κατασκευασμένα κυρίως από ασβεστόλιθο (δηλ. Ανθρακικό ασβέστιο) και είναι όλο και πιο ευάλωτα στους μεγαλύτερους όγκους όξινης βροχής που βιώνει η περιοχή.

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ:Ν.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιάστε

Top