Τα σπήλαια της Ζακύνθου!!!

ΑΠΟ: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ - Απρ• 06•14

Ζάκυνθος
ένα όμορφο νησί 
για ονειρικές διακοπές

z1

Η Ζάκυνθος, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν Υλήεσσα δηλαδή δασώδη, πήρε το όνομά της από τον πρώτο εποικιστή της τον Ζάκυνθο γιο του Βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου. Στην συνέχεια την κατέκτησε ο Αρκείσιος, απόγονος του βασιλιά της Κεφαλονιάς Κέφαλου, πατέρας του Λαέρτη, και παππού του Οδυσσέα. Έτσι περιήλθε η Ζάκυνθος στο Βασίλειο του Οδυσσέα ο οποίος συμμετείχε με δώδεκα πλοία στον Τρωικό πόλεμο.

Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος. Βέβαια έχει επηρεαστεί από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών.

Αναπτύσσεται επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία υποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές και την ιστορική παράδοση, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων. 

z3

Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό με το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήρι Σκινάρι, ενώ στο νοτιοανατολικό σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθία στη Δύση και Γέρακας το ανατολικό. Μέσα στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν δύο νησιά, το Μαραθωνήσι και το Πελούζο,ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες.

Ο κόλπος του Λαγανά έχει ανακηρυχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο καθώς είναι τόπος γέννησης αυγών και κατασκευής φωλιών της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου 34 χμ. ,είναι βραχώδεις και απότομες σχηματίζοντας πολλές σπηλιές και κολπίσκους. Αντίθετα οι ανατολικές ακτές που κοιτάζουν προς την Πελοπόννησο και έχουν μήκος 37 χμ. είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.

z5

Αξιοθέατα: Στην πόλη υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό, καθώς και ένα μουσείο βυζαντινής τέχνης.

Στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται το λείψανο του προστάτη Αγίου της Ζακύνθου.

Στο βουνό Μπόχαλη έξω από την πόλη της Ζακύνθου υπάρχει ένα βενετσιάνικο κάστρο.

Μπορείτε να πάτε εκδρομές για να επισκεφθείτε τις παραλίες του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου όπου οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα γεννούν τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας τον Ιούνιο. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε επίσης να δείτε και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους που ανήκει επίσης στα προστατευόμενα είδη.

Με σκάφος από τον Άγιο Νικόλαο μπορείτε να επισκεφτείτε τα περίφημα γαλάζια σπήλαια στην βόρεια πλευρά του νησιού. Οι γαλάζιες σπηλιές είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού και προσελκύουν για το υπέροχο χρώμα που έχουν τα νερά, το μεγαλύτερο από τα σπήλαια είναι το Κυανό.

z2

 Άλλο ένα δημοφιλές αξιοθέατο είναι το ναυάγιο στην παραλία του όρμου των λαθρεμπόρων. Αξίζει επίσης να δείτε τα άσπρα βράχια στο Κερί που θυμίζουν τα άσπρα βράχια του Ντόβερ της Αγγλίας.

Δραστηριότητες: Εκτός από επισκέψεις στο θαλάσσιο πάρκο, στο ναυάγιο και στις μπλε σπηλιές υπάρχουν πολλά να κάνετε στο νησί. Πολλές από τις παραλίες προσφέρουν θαλάσσια σπορ. το Πόρτο Ζόρο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για κολύμβηση και βουτιές από τα βράχια στην άκρη της παραλίας, θα βρείτε μπαράκια και καφέ καθώς και ομπρέλες με ξαπλώστρες στην αμμουδιά. Υπάρχουν επίσης εκδρομές στην Κεφαλονιά, και ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν ταξίδια στην Αρχαία Ολυμπία στην ηπειρωτική χώρα. Κάθε χρόνο οργανώνονται στην Ζάκυνθο διάφορα φεστιβάλ και κονσέρτα.

z4

Παραλίες: Σε γενικές γραμμές, οι παραλίες του νησιού είναι άριστη επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Υπάρχει η πολύ γνωστή παραλία ναυάγιο που μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι. Στην πολυσύχναστη πόλη του Λαγανά υπάρχει μια παραλία μήκους 9 χιλιομέτρων. Οι παραλίες Αλυκές και Αργάσι είναι πολυσύχναστες και μαζεύουν αρκετό κόσμο.

Στη χερσόνησο Βασιλικό οι παραλίες είναι κατάλληλες για παιδιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε αν θέλετε μια μοναχική παραλία είναι να προσπαθήσετε να βρείτε μια όμορφη παραλία μόνοι σας, βεβαιωθείτε όμως ότι δεν έχει πινακίδες ή φράχτες εκεί σχετικά με τις χελώνες. Οι εν λόγω χώροι θα πρέπει να μείνουν στη ησυχία τους. Μια άλλη υπέροχη παραλία είναι κοντά στο Κερί, η λίμνη Κεριού.

z7

Νυχτερινή ζωή και διασκέδαση: Ο Λαγανάς γεμίζει από πλήθη τουριστών (κυρίως Άγγλων) κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και έχει πολυάριθμα μπαρ και κλαμπ καθώς και εγγλέζικες παμπ. Το Αργάσι είναι λίγο πιο ήσυχο, αλλά διαθέτει επίσης αρκετά μπαρ και κλαμπ. Στην πόλη της Ζακύνθου υπάρχουν λίγα μπαράκια, αλλά γενικά είναι ήσυχα εδώ.

Φαγητό και Εστιατόρια: Από τις τοπικές σπεσιαλιτέ αξίζει να δοκιμάσετε το σκορδοστούμπι, πιάτο με μελιτζάνες και σκόρδο καθώς και τη σάρτσα. Άλλα τοπικά φαγώσιμα προϊόντα του νησιού είναι τα τυριά, όπως η μυτζήθρα και το λαδοτύρι καθώς και τα υπέροχα Ζακυνθινά κρασιά.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τόσο σε τοπικά όσο και διεθνή εστιατόρια στη Ζάκυνθο. Ο κανόνας “τρώτε όπου τρώνε οι Έλληνες” εφαρμόζεται εδώ όπως και σε οποιοδήποτε άλλο νησί. Θα βρείτε γενικά κάθε λογής φαγάδικα και για τα μικρά πορτοφόλια υπάρχει και η λύση του «σουβλακίου» ή του γρήγορου φαγητού.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ

Σχολιάστε

Top