Μετεγκατάσταση στο εξωτερικό: Ναι ή Όχι;

Η χώρα μας, η οποία πλήττεται από οικονομική και κοινωνική κρίση, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία θέτει στους νέους της ένα δίλημμα: παραμονή στην χώρα μας με λιγότερες εργασιακές δυνατότητες ή μετεγκατάσταση στο εξωτερικό με περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες; Εγώ προσωπικά ως νεαρή κοπέλα που ζει και βιώνει καθημερινά τα προβλήματα της χώρας μου θεωρώ πως το ενδεχόμενο αποδημίας στο εξωτερικό αποτελεί μία αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον μου.

Πιο συγκεκριμένα, η άποψή  μου αυτή επηρεάζεται  από την δυνατότητα εξασφάλισης αξιοπρεπών επαγγελματικών συνθηκών. Οι χώρες του εξωτερικού, οι οποίες είναι πιο αναπτυγμένες, παρέχουν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες με ικανοποιητικές  οικονομικές απολαβές απαλλάσσοντας έτσι τον νέο από το άγχος της επιβίωσης αφού η εργασία αποτελεί μέσο βιοπορισμού και εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με την χώρα μας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται για την μεγάλη εργασιακή ασφάλεια την οποία παρέχουν στους εργαζομένους τους. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από την απειλή που ονομάζεται “ανεργία” και εργάζονται κάτω από ευνοϊκές συνθήκες όπου τα εργασιακά τους δικαιώματα δεν καταπατούνται. Ειδικότερα, τα ωράρια εργασίας τους είναι ευέλικτα και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν όσες άδειες δικαιούνται. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα κλίμα ασφάλειας, σταθερότητας και αξιοπρέπειας για τον εργαζόμενο.

Παράλληλα, αξιοσημείωτα είναι και τα επαγγελματικά οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει. Αρχικά, στις χώρες του εξωτερικού παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Η πραγματοποίηση αλμάτων στις επιστημονικές καινοτομίες και τις τεχνολογικές εφαρμογές, τις οποίες έχουν επιτύχει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπουν στον νέο την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εμπειρίας την οποία χρειάζεται προκειμένου να εργάζεται σε θέσεις υψηλού επιπέδου και να ικανοποιεί τους επαγγελματικούς στόχους και φιλοδοξίες του. Ακόμα, οι χώρες του εξωτερικού διαθέτουν πανεπιστήμια και κολέγια τα οποία παρέχουν την δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών στους νέους. Ως απόρροια, ο νέος βελτιώνεται σε έναν αξιόλογο βαθμό στον τομέα με τον οποίο ασχολείται και εξειδικεύεται στο κλάδο του, κάτι το οποίο τον καθιστά ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, εκτός από τα επαγγελματικά οφέλη το άτομο έχει την ευκαιρία να διευρύνει το πνεύμα και την κοινωνικότητα του. Μέσω της μετεγκατάστασης στο εξωτερικό, ο νέος έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί νέες χώρες,να συναναστραφεί με ανθρώπους που ασπάζονται διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις και να γνωρίσει νέους πολιτισμούς. Ως απότοκο, η ζωή του αποκτά ενδιαφέρον και καθίσταται συναρπαστική, ενώ συγχρόνως ο ίδιος διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Τέλος, η μετακίνηση σε ένα διαφορετικό τόπο συντελεί στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο προκειμένου να ενσωματωθεί στην χώρα στην οποία βρίσκεται θα πρέπει να αναπτύξει ικανότητες όπως της προσαρμοστικότητας σε νέα περιβάλλοντα και ανεκτικότητας σε νέες ιδέες και κουλτούρες. Ταυτοχρόνως, ο νέος λόγω του ότι απομακρύνεται από την οικογένεια του, ωριμάζει και ανεξαρτητοποιείται αφού πλέον καλείται να ανταπεξέλθει μόνος του τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Όλα τα παραπάνω, θεωρούνται αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά για την προσωπικότητα του νέου.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η απόφαση μετεγκατάστασης στο εξωτερικό αποτελεί μία ευνοϊκή επιλογή για το νεαρό άτομο αφού συντελεί στην πραγματοποίηση μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας και στην επαγγελματική του πρόοδο ενώ παραλλήλως στην πνευματική του καλλιέργεια και εξέλιξη.

ΖΩΗ ΔΡΟΥΚΑ

Σχολιάστε

Top