Μία μέρα στο Σύλλογο Θεσσαλών Ηλιούπολης

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, το τμήμα Α2 του σχολείου μας επισκέφτηκε τον Σύλλογο Θεσσαλών Ηλιούπολης «Νικόλαος Πλαστήρας». Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2010 και στεγάζεται στην οδό Παπαναστασίου, στο ίδιο τετράγωνο με το 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.
Μόλις φτάσαμε με το λεωφορείο του Δήμου Ηλιούπολης μας υποδέχτηκαν μέλη του συλλόγου μαζί με τον Πρόεδρο. Οδηγηθήκαμε στην αίθουσα του συλλόγου και καθίσαμε για να ενημερωθούμε από τα μέλη για την ιστορία του συλλόγου αλλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλίας.
Αρχικά, τα μέλη του συλλόγου συστήθηκαν και μας παρουσίασαν με συντομία την ιστορία του. Ενημερωθήκαμε για τις εκδηλώσεις που διεξάγουν ετησίως, όπως την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το γλέντι με φαγητό, τραγούδι και χορό τον Ιούνιο και για το φεστιβάλ γευσιγνωσίας που συμμετείχαν πέρυσι μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους της Ηλιούπολης.
Έπειτα, αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας καθώς και την ιστορία και τη μεγάλη πορεία του δημοτικού τραγουδιού και την επίδραση που είχε ακόμη και στη δημιουργία του φιλελληνικού κινήματος στην επανάσταση του 1821 και στην επίδραση που αυτό άσκησε σε ξένους ανθρώπους του πνεύματος. Ο Γκαίτε όταν ήρθε σε επαφή με ελληνικά δημοτικά τραγούδια ενθουσιάστηκε και τα παρουσίασε σε σημαντικούς Γερμανούς λογίους της εποχής.
Λίγη ώρα πριν το τέλος της επίσκεψης η δασκάλα χορού του συλλόγου είχε την προθυμία να μας δείξει παραδοσιακούς χορούς της Θεσσαλίας. Χορέψαμε όλοι μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριές μας σε ένα μεγάλο κύκλο. Ένας από τους χορούς ήταν και η » Καραγκούνα» που είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους παραδοσιακούς χορούς σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν μία πολύ όμορφη επίσκεψη και ελπίζω του χρόνου να μπορέσουμε να επισκεφτούμε ξανά αυτόν ή κάποιον άλλο σύλλογο. Θα ήθελα μαζί με τους συμμαθητές μου από το Α2 να ευχαριστήσουμε την κ. Γουλή και την κ. Ράπτη για την οργάνωση αυτής της επίσκεψης.

Καπετανάκης Αλέξανδρος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης