Black History Month: The Civil Rights Movement

Αντιπροσωπεία μαθητριών και μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Καλυβίων Θορικού παρακολούθησε εκδήλωση για τον εορτασμό του BlackHistoryMonth: TheCivilRightsMovement (Μήνας για την Ιστορία των ΑφροΑμερικανών: Το Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα) στην Αίθουσα Συνιδιοκτησίας στην Παιανία στις 12/3/2024.

Ο ομιλητής, Dr. E. Epongo (με καταγωγή από το Καμερούν, ανώτατες σπουδές στη Νότιο Αφρική και υπηρεσία στο Διπλωματικό Σώμα των Η.Π.Α.) έδωσε διάλεξη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ανατολικής Αττικής με βάση το παραπάνω θέμα. Αρχικά, ο ομιλητής προσδιόρισε τα Πολιτικά Δικαιώματα, όπως π.χ. το καθολικό δικαίωμα της ψήφου για κάθε πολίτη μιας συντεταγμένης πολιτείας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον διαρκή, συνεχιζόμενο αγώνα που δίνεται στις Η.Π.Α για τα πολιτικά δικαιώματα των ΑφροΑμερικάνων μέσω του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα. Συγκεκριμένα, έκανε μνεία στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (1776) που ρητά αναφέρει: « thatallmenarecreatedequal.”, αλλά στην πράξη υπήρξαν και υπάρχουν διακρίσεις σε πολίτες που υφίστανται ρατσισμό με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Παρόλες τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του Αμερικάνικου Συντάγματος (BillofRights) που αφορούσαν της κατάργηση της δουλείας, τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών στις Η.Π.Α. και την ισοτιμία της ψήφου, η ισότητα μεταξύ των Αμερικάνων πολιτών παραμένει το ζητούμενο. Η απληστία, η έλλειψη ηθικών αξιών και η ιδιοτέλεια των λευκών που κυριαρχούσαν στην πολιτική και κοινωνική ζωή των Η.Π.Α., αρνούνταν από παλιά να εφαρμόσουν το δικαίωμα της ψήφου στους ΑφροΑμερικανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, προωθήθηκαν από τους θιγόμενους πολίτες στρατηγικές για να διεκδικήσουν και να εμπεδώσουν τα δικαιώματά τους έναντι της λευκής πλειοψηφίας. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν το μποϋκοτάζ των λεωφορείων στην Αλαμπάμα, οι καθιστικές διαμαρτυρίες, οι ειρηνικές πορείες-διαδηλώσεις και οι εφέσεις μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. Με όλες αυτές τις μη-βίαιες τακτικές, νομοθετήθηκε και κατοχυρώθηκε το CivilRightsAct, ο νόμος για το δικαίωμα της ψήφου στην ισχύουσα νομοθεσία των Η.Π.Α. Ο εξαίρετος ομιλητής εύστοχα αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική πολιτική και φιλοσοφία,κάνοντάς μας να νοιώσουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως μετουσιώθηκε στην εφαρμογή της Αθηναικής Δημοκρατίας.

Ακολούθησε κύκλος ερωταποκρίσεων των συμμετεχόντων σχολείων της Ανατολικής Αττικής με τον ομιλητή και η εκδήλωση έκλεισε με ομαδικές φωτογραφήσεις των μαθητών. Κατά την επιστροφή στο σχολείο, αναρωτηθήκαμε γιατί όλα αυτά τα αυτονόητα δικαιώματα χρειάστηκαν τόσα χρόνια να γίνουν σεβαστά και να διεκδικούνται ως BlackLivesMatter ακόμη και στις μέρες μας;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης