Άνθρωπος και Μουσική

mjjjjjj

Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι. 

Ο άνθρωπος από την αρχαία Ελλάδα έχει κατανοήσει τη σημασία της μουσικής και την έχει καλλιεργήσει. Έχει επιδράσει σημαντικά στη ζωή του ανθρώπου, σωματικά και ψυχικά. Σωματικά η μουσική δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο μαζί με τις κινήσεις του σώματος να χορέψει ή να εκτελέσει ένα είδος άσκησης. Ψυχικά τώρα, η μουσική ανάλογα με το είδος της, μπορεί να προκαλέσει χαρά ή στεναχώρια, να προσφέρει στον άνθρωπο ένα δυναμισμό ή να τον φέρει σε μία ευάλωτη κατάσταση. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να τον επηρεάσει σε αποφάσεις του, ασήμαντες και μη, ή να δεχτεί επίδραση στις ιδεολογίες του.

Η μουσική ή αλλιώς η τέχνη των ήχων, εκτός από τον άνθρωπο μπορεί να επηρεάσει και το περιβάλλον του, την κοινωνία που ζει. Για παράδειγμα, εδώ στην Ελλάδα όταν παρελαύνουμε έχουμε τη συνοδεία μιας μπάντας, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται σοβαρό όπως του αρμόζει. Άρα η μουσική κατέχει και πολιτισμικό νόημα.  

Για ακούσουμε εμείς την αγαπημένη μας μουσική, οι ειδικοί σε αυτό το τομέα, έχουν αφιερώσει χρόνο, κόπο και προσπάθεια για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρχικά χρειάζεται το χάρισμα των ανθρώπων που γράφουν τους στίχους και τη μελωδία των τραγουδιών, ακολουθεί το ταλέντο των τραγουδιστών και των μουσικών που μετατρέπουν τα γραπτά σύμβολα σε δυνατές στιγμές. Σε αυτή τη διαδικασία μεσολαβούν άνθρωποι και υλικά μέσα που μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε το πότε και πού θα ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική. 

 << Η μουσική είναι η μόνη γλώσσα που όλος ο κόσμος καταλαβαίνει. Ο μόνος τρόπος συννενόησης. Είναι μια αδελφοσύνη. Να το θυμάσε φίλε μου, κάποτε δεν θα χρειάζεται να μιλάμε…>> Παύλος Σιδηρόπουλος 

 

 

Πηγές :

  1. grammo.gr
  2. frapress.gr
  3. el.wikipedia.org/wiki

 

 Άρθρο: Τσομπανίδη Αικατερίνη

Σχολιάστε

Top