SInclair ZX Spectrum

sinclair_zx-spectrum_3-4_hr

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων υπολογιστές του , το ZX – 80 και ειδικότερα το ZX – 81 , τον Απρίλιο του 1982 ο Sir Clive Sinclair παρουσιάζει το ZX – Spectrum . Για πρώτη φορά , ένας υπολογιστής με υψηλής ευκρίνειας γραφικά , χρώματα , ήχο και 48k RAM πωλήθηκε κάτω των 25 £ .

Για μία ακόμη φορά Sinclair ξεσηκώσει τη βιομηχανία μικροϋπολογιστή με τα νέα πρότυπα.

Μετά την έναρξη του φάσματος , πολλοί άλλοι κατασκευαστές μικροϋπολογιστή αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους , και 17 μήνες μετά την κυκλοφορία του φάσματος , οι πωλήσεις έχουν ήδη φτάσει το 1 εκατομμύριο μονάδες !

Οι κριτικοί είδαν για πρώτη φορά το ZX Spectrum ως ένα εξάρτημα του ZX – 81 , αλλά είναι πολύ περισσότερα !

:: BLACK IS BEAUTIFUL

Η εμφάνισή του είναι πραγματικά μεγάλη : όλα μαύρα με ένα ουράνιο τόξο στο κάτω μέρος δεξιά .
Το πληκτρολόγιο είναι πολύ ιδιαίτερο : καουτσούκ πλήκτρα με ένα φορτίο από πολύχρωμες επιγραφές σε αυτά . Νομίζω μάλιστα ότι το ZX – κατέχει το αριθμό – of- επιγραφές – on-one – κλειδί παγκόσμιο ρεκόρ : μέχρι έξι ! Το πλήκτρο » 3 «, για παράδειγμα , χρησιμοποιείται επίσης για τη Βασική LINE δήλωση ΑΛΗΘΙΝΗ λειτουργία VIDEO , το χρώμα ΜΑΤΖΕΝΤΑ , το «# » σημάδι και ένα ημι – γραφικό σύμβολο ! Εντυπωσιακό δεν είναι;
Εντυπωσιακό , αλλά δεν είναι πολύ πρακτικό . Εντάξει , δεν μπορείτε να κάνετε τα τυπογραφικά λάθη , αλλά είναι soooo αργή … Τέλος πάντων , από τότε πολλοί κατασκευαστές ενέκρινε αυτό το είδος των κλειδιών .

Η ZX είναι πολύ μικρό και μπορείτε να το πάρετε με το ένα χέρι .

:: Η SINCLAIR BASIC

Η Sinclair Basic είναι ιδιαίτερη και όλες οι δηλώσεις που καταχωρούνται κατά λέξη , χρησιμοποιώντας τις επιγραφές στα πλήκτρα . Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να πληκτρολογήσετε αυτές τις δηλώσεις επιστολή με την επιστολή , όπως ακριβώς και με το ZX – 81 .
Η οθόνη χωρίζεται σε δύο μέρη : 22 γραμμές που χρησιμοποιούνται για να εμφανίσετε τη λίστα προγράμματος και 2 γραμμές στο κάτω μέρος για να εισάγετε τις δηλώσεις … αρκετά ασυνήθιστο , εκτός από Sinclair οπαδούς . Όπως μπορείτε να εισάγετε τις Βασικές δηλώσεις κάθε νέα γραμμή αναλύεται και αν υπάρχει ένα λάθος , το ZX σας ζητά να το διορθώσει .

Υπάρχει ένας βαθμός συμβατότητας μεταξύ της ZX – 81 και τα βασικά ZX – Spectrum ως ZX – 81 Basic είναι ένα υποσύνολο ενός του φάσματος του .

Το καλύτερο χαρακτηριστικό του φάσματος είναι γραφικές δυνατότητες του . Με 256 x 192 pixels , ήταν ένα από τα υψηλότερα ψηφίσματα για ένα μικροϋπολογιστή της σειράς του 1982 . LINE και CIRCLE δηλώσεις αυτές είναι διαθέσιμες , καθώς και 21 ημι – γραφικά σύμβολα και χαρακτήρες από το χρήστη . Αλλά, δυστυχώς , τα χρώματα περιορίζονται σε 8 x 8 εικονοστοιχείων περιοχές , δηλαδή ότι μπορείτε να καθορίσετε μόνο 1 χρώμα μελάνι και 1 χρώμα του χαρτιού ανά 8 x 8 εικονοστοιχείων πλατείες . Αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την εμφάνιση και την αίσθηση των περισσότερων από τα παιχνίδια Speccy !

Αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι οι δυνατότητες ήχου . Υπάρχει μόνο μια φτωχή βομβητή που ελέγχεται από τη δήλωση ΜΠΙΠ …

Ωστόσο, σε ένα συγκρότημα θα μπορούσε να κάνει ψηφιοποιημένο ήχο , και κάποιος τύπος έγραψε ακόμη και ένα demo που παρήγαγε τέσσερα κανάλια ήχου σε αυτό το σκατένιο βομβητή . Φυσικά δεν ήταν πραγματικό 4 καναλιών , αλλά ικανοποίησε τα αυτιά .

:: HARDWARE

Το ZX – Spectrum βασίζεται στο κλασικό μικροεπεξεργαστή Z80A , μια ταχύτερη έκδοση του Ζ- 80 .
Η μετάδοση της ταινίας είναι πολύ αξιόπιστο (γειά σου Oric ) με ρυθμό μετάδοσης 1500 bauds .
Μια παρτίδα του υλικού έχει αναπτυχθεί για το ZX – Spectrum . Θα μπορούσατε να βρείτε σχεδόν τα πάντα ήθελες για Speccy σας . Το πιο καινοτόμο επέκταση ήταν ίσως η Sinclair Microdrives που ήταν μικρή συσκευή μαζικής αποθήκευσης χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά δοχεία με ατελείωτες μαγνητικές ταινίες . Κάθε κασέτα μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 85k . Αυτό δεν είναι φανταστική , αλλά ήταν μια καλή και φτηνή εναλλακτική λύση για πολύ πιο ακριβά δίσκους . Αυτά Microdrives , ελαφρώς τροποποιημένη , χρησιμοποιήθηκαν αργότερα με το Sinclair QL .

Το φάσμα ήταν σίγουρα η πιο κλωνοποιημένα μικροϋπολογιστή στον κόσμο ! Εκτός από τις επίσημες κλώνους , όπως το Timex 2048 & 2068 πωλήθηκαν στις ΗΠΑ , έχουν υπάρξει πολλές παράνομες συμβατά συστήματα που πωλούνται κυρίως στην Άπω Ανατολή , το παλιό κομμουνιστικό περιοχή, όπως λέμε .

:: ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ : Η SPECTRUM +

Το 1984, η Spectrum αντικαθίσταται από το Spectrum + το οποίο είναι μόνο ένα φάσμα με μια νέα ματιά : το ουράνιο τόξο είναι μικρότερο και η σχεδίαση είναι πιο » squarish » . Κάτω μπορείτε να βρείτε δύο μικρά » πόδια » για να γείρετε το πληκτρολόγιο ακριβώς όπως τα ολοκαίνουργια υπολογιστές ! Το πληκτρολόγιο έχει επίσης αλλάξει , μοιάζει με ένα πληκτρολόγιο γραφομηχανής στυλ, αλλά δεν είναι ένα πραγματικό , το εντυπωσιακό είναι πραγματικά πάρα πολύ μαλακό . Ορισμένα μοντέλα της Spectrum + είχε probem σύμφωνα με την οποία όταν αιχμή το μηχάνημα ανάποδα , κάποια από τα πλήκτρα θα πέσουν έξω ! Καλά Αγαπώ αυτά τα παράξενα πληκτρολόγια που παράγεται για να σώσει κάποια χρήματα , πάρα πολύ δροσερό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ::

Εντάξει , εδώ είναι η κατώτατη γραμμή : το ραδιοφάσμα είναι εκπληκτικό, επειδή πούλησε πραγματικά εκατομμύρια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο . Στη συνέχεια, τα φορτία του λογισμικού που παράγεται μαζί με πολλά περιφερειακά , ειδικά τις επεκτάσεις Sinclair που ήταν αρκετά όμορφο με τον ίδιο σχεδιασμό με το ZX . Το φάσμα ζήσει για μεγάλο διάστημα ( εξακολουθεί να είναι ζωντανό για πολλά ) μέσα από πολλά νέα μοντέλα της : 128 , +2 και +3 . Οι προγραμματιστές έχουν πάντα έσπρωξε το φάσμα πέρα από τα όριά της και παρήγαγε φανταστικά παιχνίδια με έναν υπολογιστή, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα περιορισμένη.

Ένα σχόλιο στο SInclair ZX Spectrum

Σχολιάστε

Top