Στη Λέσβο ένα ξεχωριστό γαμήλιο έθιμο είναι το κέρασμα των «γεμάτων», που είναι γλυκά αμυγδαλωτά. Τα «γεμάτα» φτιάχνονται από αλεσμένο αμύγδαλο, ζάχαρη και ανθόνερο και έχουν γέμιση από γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο ή άλλο αρωματικό γλυκό. Πλάθονται σε στρογγυλό σχήμα και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Το έθιμο συμβολίζει την ευτυχία και τη γλυκύτητα του έγγαμου βίου. Παραδοσιακά τα «γεμάτα» προσφέρονται από την οικογένεια της νύφης στους καλεσμένους, δείχνοντας τη χαρά και τη φιλοξενία τους. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της λεσβιακής παράδοσης και συνοδεύει κάθε σημαντική γιορτή.

