ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ e-τύπος

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 

 e-τύπος

 

 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού

Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων αποτελεί ζητούμενο της σύγχρονης εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενισχύει τις σχέσεις των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδεικνύει τις καλές πρακτικές των σχολείων, καλλιεργεί την υπευθυνότητα αλλά και πολλές άλλες δεξιότητες, χρήσιμες τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Η σύμπραξη και η συνέργεια σε κοινές δράσεις αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα ενός δημοκρατικού και ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία.

Το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού:

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  

e-τύπος

είναι ένα παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας.  Ως μέλη αυτού του Δικτύου θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην επιτυχημένη πορεία του.

 

Ζωή Τακαβάκογλου

1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού    e-ματιά του 1ου

 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με την ηλεκτρονική εφημερίδα  «e-ματιά του 1ου» του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Ανταλλάξαμε άρθρα και συμμετείχαμε με πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης σε μία έρευνα που αφορούσε την ασφάλεια στο διαδίκτυο και η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στα παιδιά. Σ’ αυτήν την έρευνα συμμετείχαν, επίσης, και άλλα σχολεία με τις ηλεκτρονικές τους εφημερίδες στο schoolpress, όπως το 50ο Γυμνάσιο Αθηνών -  «click στη γνώση»,  το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου -  «Το 1ο νέο» και το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας - «Ομάδα δημοσιογραφίας». Προέκυψε, λοιπόν, μια διασχολική συνεργασία που αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί τη φετινή σχολική χρονιά 2023 -2024  το διευρυμένο συνεργατικό περιοδικό «Δίκτυο Σχολείων e τύπος»  αποτελούμενο από τα παρακάτω σχολεία και τις ηλεκτρονικές τους εφημερίδες: 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 4o Γυμνάσιο Κοζάνης, 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού Θεσσαλονίκης,  50ο Γυμνάσιο Αθήνας, 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο (δεύτερο) Γενικό Λύκειο Ελευθερίου – Κορδελιού, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αργολίδας, Λύκειο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Στόχος μας, πέρα από την ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε έρευνες, είναι να προωθήσουμε μια πιο ουσιαστική διαδραστική επικοινωνία και όχι μόνο, των συντακτικών ομάδων των μαθητικών μας εντύπων μέσα από την πραγμάτευση κοινών θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Θα εργαστούμε από κοινού φέτος για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε!

Ματίνα Ζορμπά

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – ενός τετάρτου υπόθεση

2ο (Δεύτερο ΓΕΛ Ελευθερίου – Κορδελιού)

Τα «Αποκόμματα εφημερίδων» είναι η ηλεκτρονική μας εφημερίδα 2023 – 2024 με την οποία επιδιώκουμε κριτικό γραμματισμό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως ικανότητα για δημοκρατικό πολιτισμό. Μας απασχολούν ήπιες δεξιότητες που προσδιορίζουν τον σημερινό ενεργό πολίτη. Με τη συντακτική μας ομάδα, μαθητές και μαθήτριες Β΄ και Γ΄ Λυκείου με χαρά συμμετέχουμε στο παρόν Δίκτυο Σχολείων e – τύπος, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με αγάπη απόψεις, βιώματα, εμπειρίες με συνομιλήκους μας σε όλη την Ελλάδα και να κατασκευάσουμε από κοινού νέα γνώση.

Ως αφόρμηση για κοινές μας δράσεις θα μπορούσαν να είναι Ημέρες – Αφιερώματα στα σχολεία.

Μίχου Περιστέρα

2ο (Δεύτερο ΓΕΛ Ελευθερίου – Κορδελιού) – «Αποκόμματα Εφημερίδων»

 

2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

Η σχολική μας εφημερίδα, το «Βήμα του 2ου» αποτελεί το δημόσιο βήμα του σχολείου μας, μέσω του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες εκφράζονται ελεύθερα, γίνονται πιο δραστήριοι και παραγωγικοί, εντός και εκτός σχολείου, και μοιράζονται τις απόψεις τους για θέματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους και το κοινωνικό τους περιβάλλον χρησιμοποιώντας τον δικό τους αυθεντικό λόγο.

Η εφημερίδα μας δίνει κίνητρο στα παιδιά να σκεφτούν, να «ψαχτούν», να σχηματίσουν τη γνώμη τους, να εμπλουτίσουν τον λόγο τους, να εργαστούν σε ομάδες, να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, μέσω του οποίου θα ακουστεί η φωνή τους στη σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία.

Είμαστε σίγουροι/ες ότι η συνεργασία μας με άλλα σχολεία μέσω του e-τύπος θα δώσει σε όλους μας κίνητρο να γίνουμε ακόμη πιο δημιουργικοί και μια ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας με συνομηλίκους μας εκτός της σχολικής μας κοινότητας. Ελπίζουμε ότι η πραγμάτευση κοινών θεμάτων και η επικοινωνία μεταξύ των σχολείων θα μας φέρει πιο κοντά!

2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου - Το βήμα του 2ου  Συντακτική Ομάδα

 

 Λύκειο Χορτιάτη

Ο δημόσιος λόγος είναι κεκτημένο αλλά και διαρκές αίτημα. Ο ειλικρινής και έντιμος δημόσιος λόγος που εκφέρεται με παρρησία είναι δεξιότητα πολύτιμη για κάθε νέο, άρα και στόχος για την εκπαίδευση. Ο Γυάλινος Κόσμος του Λυκείου Χορτιάτη είναι η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ένα πόνημα των μαθητών μας που μετρά τέσσερα χρόνια ύπαρξης. Μέσα σε αυτό το διάστημα φιλοξένησε τις ιδέες και τους προβληματισμούς των παιδιών και των τριών τάξεων, τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και τη δημοσιογραφική τους ματιά που κατέγραψε τη ζωή του σχολείου και τον κόσμο έξω από αυτή. Με  τη  δημιουργική συνεργασία των μαθητικών εφημερίδων στοχεύουμε να διευρύνουμε αυτή τη ματιά και κυρίως να χτίσουμε νέες σχέσεις που θα μας κάνουν καλύτερους. Ως μέλη του δικτύου e-typos κάνουμε με ενθουσιασμό ένα νέο βήμα.

Χρυσούλα Δρίτσαρη   Λύκειο Χορτιάτη – «Γυάλινος Κόσμος»

 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, ο ψηφιακός κόσμος έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αποκτούμε πληροφορίες. Στην εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, οι σχολικές δραστηριότητες αναζητούν νέους και καινοτόμους τρόπους για να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία Η δημιουργία και διάδοση του σχολικού μας ηλεκτρονικού περιοδικού  « ο κόσμος μας » αποτελεί ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για το σχολείο μας. Αποδεχθήκαμε την πρόταση του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού για τη δημιουργία ενός διασχολικού περιοδικού, επειδή αυτό  παρέχει ένα πεδίο για τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και να αλληλοεπιδράσουν. Μπορούν να γράψουν άρθρα, να δημιουργήσουν ποιήματα, να σχεδιάσουν εικόνες  και να δημοσιεύσουν βίντεο, ενισχύοντας τη δημιουργικότητά τους και τις δεξιότητες τους στα πολυμέσα. Μέσω της ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και ανατροφοδότησης, οι μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στην επικοινωνία και τη συνεργασία, καθιστώντας το σχολικό περιοδικό μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη και  των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Ζωή Παπαχαραλάμπους

2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής – < ο κόσμος μας >

 

Χαιρετισμός του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης

     Ως Δημοσιογραφικός Όμιλος και Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «Σχολική Σφαίρα» είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με μαθητές και μαθήτριες από άλλα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο του Δικτύου e-τύπος. Ελπίζουμε στην γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και στην διαδικτυακή γνωριμία μας που θα μας προσφέρει έμπνευση, γνώσεις, προβληματισμό πάνω σε κοινά θέματα, φιλία και αποδοχή, διάθεση για μοίρασμα και κοινή πορεία. Ευχόμαστε καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά και να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους σε τόσο ελπιδοφόρες προσπάθειες ουσιαστικής σύνδεσης σχολείων από διαφορετικές περιοχές της χώρας μας.

Φωτεινή Σαχάμη 

2ο Γυμνάσιο Σπάρτης  Σχολική Σφαίρα 

50ο Γυμνάσιο Αθήνας

Πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε ολομόναχοι τη σχολική μας εφημερίδα με τη συνεργασία μαθητών – μαθητριών μας που είχαν όρεξη και μεράκι! Πέρσι, μετά από την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου -Κορδελιού και συγκεκριμένα της συναδέρφου Ζωής Τακαβάκογλου, ξεκινήσαμε μία συνεργασία μεταξύ μας ανταλλάσσοντας άρθρα. Αργότερα, συνεργαστήκαμε και με το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας σε μία ηλεκτρονική έρευνα μαθητών. Φέτος, βρισκόμαστε σε συνεργασία με δέκα σχολεία για ακόμη περισσότερες δημιουργίες!

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα μας “Click στη γνώση”, έχει δημιουργηθεί για να ενημερώνει, να εμπνέει και να διασκεδάζει! Οι μαθητές που συμμετέχουν, αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως έρευνα, συγγραφή, επιμέλεια και συνεργασία και στόχος μας είναι να ακουστούν οι φωνές τους, να μοιραστούν ιδέες, δημιουργίες και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζονται δημιουργικά και επιπλέον έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους αλλά και με τους καθηγητές τους.

Ελπίζουμε ότι με αυτή τη συνεργασία οι μαθητές μας μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν και να έρθουν σε επαφή με παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας!

Οικονόμου Κατερίνα

50ο Γυμνάσιο Αθηνών – Click στη γνώση

 Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο

(ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Αργολίδας

 

Η  ομάδα της σχολικής μας εφημερίδας και οι καθηγητές μας είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που ανοίγουμε τους ορίζοντες μας, και όλοι μαζί συνεργαζόμαστε σε αυτή την εφημερίδα..Μας αρέσουν πολύ οι εκδρομές, οι δράσεις, οι γιορτές, η επικοινωνία με άλλα σχολεία!!

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε!

Ελβίρα Μπαρδόκα

Η Συντακτική ομάδα του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Αργολίδας

 

                                             5ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Πέρσι, μετά από την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου -Κορδελιού και συγκεκριμένα της συναδέρφου Ζωής Τακαβάκογλου, ξεκινήσαμε μία συνεργασία μεταξύ μας μαζί και  το  1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου καθώς και το 50ο Γυμνάσιο Αθηνών,  ανταλλάσσοντας άρθρα έρευνες χαιρετισμούς κλπ. Συνεχίζοντας λοιπόν για δεύτερη χρονια προστέθηκαν αλλα εξι σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας μας. Με ποση χαρά και ενθουσιασμο οι μαθητές/τριες υποδέχτηκαν τη συνεργασία αυτή. Άρθρα, φωτογραφίες, ζωγραφιες, ηθη και εθιμα, κάρτες. Ευχόμαστε την νεα χρονια για ακόμη περισσότερη  η οποία δεν λείπει από ολες τις συναδέλφους των σχολείων και το μεράκι και η αγάπη προς τα παιδιά. Καλή και δημιουργική χρονια για ολους/ες .

             Μανώλη Διαλεχτή

             Η Συντακτική ομάδα του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας

               ΤΟ ΠΡΩΤΟ- ΤΥΠΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης