Το πενάκι του Ζαννείου

 

Το Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο, όπως και το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, οφείλουν το όνομά τους στον κυθήριο έμπορο Νικήτα Τζάννε  (ή Τζάννη ή Ζάννη εκ παραφθοράς) (1801-1864). Πρόκειται για  τυπική περίπτωση ευεργετισμού, πολύ συχνή για την εποχή και τα ήθη της. Η ίδρυσή του τοποθετείται στα 1956 στον Πειραιά ως  Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο πρακτικής κατευθύνσεως. Βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη 6, στην πλατεία Ιπποδαμείας στον Πειραιά (Πηγή: Κωνσταντίνος Π. Μπέλσης, Ένα ιστορικό σχολείο του Πειραιά «αποκαλύπτεται – ΖΑΝΝΕΙΟ 1956-1986, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2016).

Η δημοσιογραφική έκφραση των μαθητών του Ζαννείου Πρότυπου Γυμνασίου έχει όνομα: «ΤΟ ΠΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΖΑΝΝΕΙΟΥ». Ένα περιοδικό που εκδίδεται φέτος ψηφιακά μέσα σε πολύ δύσκολο καιρό  και είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας των μαθητών και  εκπαιδευτικών.  Ο σχολικός τύπος,  αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο της βιωματικής  μάθησης, ένα πεδίο έρευνας με μεγάλη παιδευτική αξία, μέσω του οποίου το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές του «ανοίγονται» στην κοινωνία, την τοπική και την ευρύτερη.

.

 

1 Σχόλιο

  1. Υπεύθυνη και δομημένη δουλειά.Μπράβο στους δημιουργούς και στους μαθητές-δημοσιογράφους.Εύχομαι και ελπίζω να γίνονται πάντα τέτοια όμορφα πράγματα που δίνουν μια ευχάριστη νότα στο φάλτσο που βιώνουμε.

Υποβολή απάντησης