Τα παιδιά μιλούν για τον σχολικό εκφοβισμό: Διασχολική έρευνα του δικτύου

 

Ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος να εκφέρει άποψη για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην εποχή μας, παρά οι ίδιοι οι μαθητές;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σχολικό Εκφοβισμό το δίκτυο μαθητικών εφημερίδων e-τύπος έλαβε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, αυτή της διοργάνωσης και της διεξαγωγής μιας μεγάλης έρευνας για το θέμα. Οι μαθητές των ένδεκα σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο ανέλαβαν  να διερευνήσουν τις ποικίλες διαστάσεις του φαινομένου απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο κλήθηκαν να προβληματιστούν για τη θέση και τα συναισθήματα του θύματος και του θύτη αλλά και τον ρόλο του κάθε παρατηρητή στον σχολικό χώρο. Εξέφρασαν  τις απόψεις τους για τα αίτια και τις συνέπειες των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων και διατύπωσαν τις δικές τους προτάσεις για τις λύσεις του οξύτατου προβλήματος.

Η διεξαγωγή της έρευνας άρχισε στις 20 Μαρτίου για να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή στους μαθητές των ένδεκα σχολείων με ευθύνη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του δικτύου.

Μέσα από τη σημαντική μαθητική συμμετοχή, που ξεπέρασε τις 580 απαντήσεις, διακρίνεται η αυξημένη ευαισθησία των παιδιών απέναντι στο φαινόμενο. Τα παιδιά επιθυμούν ένα σχολείο όπου οι σχέσεις οικοδομούνται με εμπιστοσύνη και υποστήριξη. Νιώθουν φόβο αλλά δεν θεωρούν σωστή την αποστασιοποίηση. Αναγνωρίζουν την ανάγκη για παρουσία ειδικών στο σχολικό περιβάλλον  και συμφωνούν ότι θεμέλιο της υγιούς συνύπαρξης είναι ο διάλογος με γονείς και εκπαιδευτικούς. Θεωρούν πως η αυστηρότητα στην επιβολή των ποινών θα βοηθήσει στον έλεγχο εκδήλωσης της επιθετικής συμπεριφοράς, ενώ κρίνουν αναγκαία την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασης. Ως βασικό συμπέρασμα της έρευνας  αναδεικνύεται η σημασία του σχεδιασμού μιας συλλογικής δυναμικής παρέμβασης, μιας καθολικής προσέγγισης από όλη τη σχολική κοινότητα.

Οι μαθητές των σχολείων του δικτύου διερεύνησαν το θέμα του εκφοβισμού με ωριμότητα και έκαναν φανερή  τη βούλησή τους για ανάληψη δράσης.  Αυτό που διακρίνεται με ενάργεια από τις απαντήσεις τους είναι ένα «Όχι» σε κάθε είδους εκδήλωση βίας στο σχολείο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης