Τρίτο θεματικό τεύχος – editorial

Περδίκες 2024, ΙV Alex Chatsios Art, Αλέξανδρος Χάτσιος

Το τρίτο τεύχος του δικτύου e-τύπος περιλαμβάνει τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις συντακτικές ομάδες των σχολείων που συμμετέχουν σ” αυτό τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ύμνος στη γυναίκα:

Οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων – μελών του δικτύου τιμούν τους αγώνες των γυναικών για ισότητα σε ένα συνεργατικό padlet, το οποίο περιλαμβάνει τα επεισόδια που οδήγησαν στον εορτασμό της γυναίκας (8 Μαρτίου) και προβάλει σπουδαίες γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια ιστορία.

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο της ποίησης:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, συναντήσαμε την καταξιωμένη ποιήτρια και εκπαιδευτικό Αναστασία Γκίτση. Σε μια ζεστή και ειλικρινή συζήτηση, μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και το πάθος της για την ποίηση, ενώ παράλληλα μας ταξίδεψε στον κόσμο του ποιητικού της έργου. Ο κόσμος της ποίησης φαντάζει μαγικός μέσα και από τις λέξεις των μαθητών και μαθητριών του δικτύου που συν-δημιούργησαν ένα padlet στο οποίο καταθέτουν πρωτότυπες δημιουργίες ή μας συστήνουν έργα ποιητών που τους εμπνέουν και τους συγκινούν.

Συνεργατική δράση ενάντια στον ρατσισμό:

Η 21η Μαρτίου σηματοδοτεί και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Για να τιμήσουμε αυτή την ημέρα, δημιουργήσαμε ένα συνεργατικό padlet γεμάτο με πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών. Μέσα από κείμενα, ζωγραφιές και άλλες μορφές τέχνης οι μαθητές μας ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Φωτίζοντας το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού:

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε σε βάθος το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, πραγματοποιήσαμε διασχολική έρευνα επικεντρωμένη σ’ αυτό το φαινόμενο.  Στην έρευνα συμμετείχαν 586 μαθητές από τα σχολεία του δικτύου μας, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, συνοδευόμενα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες συγκεντρώθηκαν σε συλλογικό ψηφιακό βιβλίο, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχουν οι προτάσεις των ίδιων των μαθητών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Την έρευνα συνοδεύει και άρθρο το οποίο καταγράφει τις «φωνές» των παιδιών που μιλούν τον σχολικό ρατσισμό.

Συμμετοχή στο 1Ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τα σχολεία του Δικτύου e- Tύπος δημιούργησαν μια μοναδική συνεργατική αφίσα, η οποία αποτέλεσε και την αναρτημένη ανακοίνωση, με την οποία συμμετείχαμε ως δίκτυο σχολείων στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη που οργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πασχαλινά έθιμα από γωνιά σε γωνιά της Ελλάδας:

Στις σελίδες του τεύχους μας, θα βρείτε έθιμα σχετικά με το Πάσχα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έθιμα που δυστυχώς έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε τα αθηναϊκά έθιμα που ξεχάστηκαν, τις Λαζαρίνες της Ελίμειας Κοζάνης, τα έθιμα του Αλευρού της  Λακωνίας, έθιμα της Εύβοιας και «ταξιδεύουμε» για Πάσχα στη Θράκη και τη Λακωνική Μάνη.   Τέλος, τα σχολεία του δικτύου  σας στέλνουν τις πιο θερμές ευχές τους  για Καλό Πάσχα!

            Καλή Ανάγνωση!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης