Σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή

αρχείο λήψης

Θα ήταν εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τόσο τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αντιλαμβάνονται τις μουσικές εξελίξεις σήμερα, όσο και τη στάση που υιοθετούν απέναντι στα μουσικά πρότυπα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Αναγκαίο και χρήσιμο κρίνεται να δοθεί ένας σαφής ορισμός του σύγχρονου χαρακτήρα της ελληνικής μουσικής. Με τον όρο νεοελληνική μουσική σκηνή εννοούμε το σώμα της ελληνικής μουσικής που καλύπτει χρονικά την περίοδο από τον 16ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Είναι ένας δείκτης, επίσης, της συλλογικής ταυτότητας, δεδομένου ότι είναι μια πολιτιστική δραστηριότητα μέσω της οποίας γίνονται γνωστές διάφορες κοινωνικές και πολιτισμικές δυνάμεις ή ομάδες.

Μπαίνοντας στη διαδικασία να απαριθμήσουμε τα είδη και τα μουσικά ρεύματα που δεσπόζουν στις μουσικές συνήθειες των νέων και όχι μόνο, συνειδητοποιούμε τόσο την ποικιλία όσο και την ποιότητα των μουσικών μέσων έκφρασης που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα.

Επιγραμματικά, τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά και τα έντεχνα τραγούδια συγκαταλέγονται στις συνηθέστερες προτιμήσεις των ενηλίκων. Εντούτοις, η απουσία ελεύθερου χρόνου και η μονοτονία της καθημερινότητας, στερεί από τους ανθρώπους της σύγχρονης κοινωνίας κάθε δυνατότητα επαφής με την τέχνη και κατ” επέκταση με τη μουσική. Αντίθετα, οι νέοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λεγόμενη “Ροκ” και “Ποπ” μουσική που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό ως προς το ρυθμό αλλά και από ξένη επιρροή ως προς τη μελωδία αντίστοιχα.

Αποτελέσματα έρευνας η οποία διεξήχθη σε σχολικό περιβάλλον μαθητών ηλικίας 16-17 χρονών σε δείγμα 98 ατόμων έδειξαν ότι:

  • το Λαϊκό τραγούδι κυριαρχεί στις μουσικές επιλογές των μαθητών και ύστερα έρχεται η Ποπ μουσική.
  • το 27% των μαθητών προτιμούν να ακούν μουσική όταν χαλαρώνουν , ενώ το 20% όταν είναι στενοχωρημένοι.
  • Οι περισσότεροι ακούν μουσική από 3 ώρες και περισσότερο την ημέρα.
  • το 81% των μαθητών ακούει μουσική από το κινητό.
  • Το 62% των μαθητών προτιμάει να ακούει μουσική δυνατά, ενώ το ποσοστό των μαθητών που ακούν χαμηλά μουσική ανέρχεται στο 3%.
  • Οι περισσότεροι μαθητές ακούν μουσική στο σπίτι και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό ακούει στο δρόμο.
  • Το 60% ακούει περισσότερο ηχογραφημένη μουσική ή από DJ.

Σχολιάστε

Top