Τι είναι λοιπόν οι υπερ-τροφές;

Της Αφροδίτης Κόκκορα

Οι υπερτροφές είναι ένας αρκετά νέος όρος του μάρκετινγκ. Αφορά σε τροφές οι οποίες έχουν πολύ υψηλή διατροφική πυκνότητα, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία και περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό ουσιών με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να παρέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και πολύ λίγες θερμίδες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι υπερτροφές ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, ωστόσο ο όρος αυτός δε χρησιμοποιείται συνήθως από ειδικούς της διατροφής. Πολλοί από τους ειδικούς, αμφισβητούν ότι όλα τα χαρακτηριζόμενα ως υπερτροφές τρόφιμα έχουν τέτοια οφέλη για την υγεία.

Μια τροφή καταλήγει στο να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, εφόσον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κλινικών ερευνών που να πιστοποιούν τα οφέλη της κατανάλωσης της συγκεκριμένης τροφής στον οργανισμό.

Το 2007, η εμπορία προϊόντων ως «υπερτροφών» απαγορεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν συνοδεύεται από ειδικό εγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας που υποστηρίζεται από αξιόπιστη επιστημονική έρευνα.

Πηγές

https://www.medicalnewstoday.com/articles/303079

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82

 

Σχολιάστε

Top