Οι συνέπειες της Covid-19 στο περιβάλλον

ertnews_masks pollution

Της Δήμητρας Βαλάση

Η κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι θέματα που (πρέπει να) απασχολούν όλο τον κόσμο και κυρίως εμάς, τους νέους, καθώς εμείς θα μεγαλώσουμε στον κόσμο που διαμορφώνεται. Ένα από τα επίκαιρα θέματα της πανδημίας covid-19  που έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη, είναι και οι επιδράσεις της στο περιβάλλον, θετικές και αρνητικές.

Πολλά άλλαξαν λόγω του ιού και όλοι μας γνωρίζουμε πως ο κόσμος αναγκάζεται να μένει περισσότερο στα σπίτια, να μην κυκλοφορεί όπως πριν, να μην ταξιδεύει όπως πριν. Αυτό οδήγησε στη μείωση χρήσης καυσίμων και σε περιορισμό  της ρύπανσης από το διοξείδιο του αζώτου, που εκπέμπουν τα  μεταφορικά μέσα καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες των ανθρώπων. Πράγματι, σε έρευνες που έγιναν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των επιφανειακών υδάτων. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, παρατηρήθηκε πως  η ποιότητα του νερού του ποταμού Γάγγη και της λίμνης Vembanad παρουσίασε βελτίωση από την έναρξη της πανδημίας –Μάρτιος 2020 (σύμφωνα με τον K.A.S. Mani – μηχανικό). Παρόμοιες παρατηρήσεις έγιναν στα νερά της Βενετίας. Μια ακόμα θετική συνέπεια του περιορισμού των δραστηριοτήτων είναι η μείωση του ποσοστού θορύβου στον πλανήτη.

Φυσικά, ο περιορισμός μετακινήσεων  έχει οδηγήσει  και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, σε πολλές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κίνας, όπου η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε κατά 11% σε 337 πόλεις. Ο λόγος είναι, όπως αναφέραμε, ότι  μειώθηκε σημαντικά η εκπομπή διοξειδίου του αζώτου, πράγμα που κατέγραψε και ο δορυφόρος Aura της NASA.  Τέλος, οι αυστηροί περιορισμοί στον τουρισμό, επίσης συνέβαλαν στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, η πανδημία έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Η πιο σημαντική από αυτές είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την αυξημένη χρήση αντισηπτικών, γαντιών και μάσκας. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται αυτά τα αντικείμενα απελευθερώνουν διοξίνες και άλλες τοξίνες στο περιβάλλον  Επιπλέον οι μάσκες απορρίπτονται σε διάφορα μέρη και καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσες, όπου διασπώνται παράγοντας μικροπλαστικές ίνες που καταλήγουν στο στομάχι των θαλάσσιων οργανισμών. .Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε είναι αυτό που προκύπτει από τα αυξημένα  ιατρικά απόβλητα των υγειονομικών  μονάδων. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Μανίλα, το Ανόι, παρατηρήθηκε αύξηση των υγειονομικών αποβλήτων κατά 150-280 μεγατόνους την περίοδο της πανδημίας.

Οι έρευνες μας δίνουν πολλές πληροφορίες ώστε όλες και όλοι να ενημερωνόμαστε για την αντιμετώπιση του  νέου προβλήματος αλλά και την αξιοποίηση των νέων θετικών δεδομένων. Χρειάζεται να φερθούμε με υπευθυνότητα.  Μπορούμε, άραγε  να αρχίσουμε με τη σωστή απόρριψη της μάσκας, σε συνδυασμό  με τον περιορισμό στη χρήση μεταφορικών μέσων; Είναι μια πρόκληση για βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και το μέλλον του πλανήτη.

 ΠΗΓΕΣ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7498239/

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/perivallon-aporrimmata-ygeionomikoy-ylikoy/

https://gr.euronews.com/2020/03/19/oi-epiptoseis-tou-covid-19-sto-perivallon

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720325298#bb0070

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7498239/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2021.669374/full

 

Σχολιάστε

Top