Μαθήματα Κολύμβησης

Το σχολικό έτος 2016-7 ξεκίνησε η υλοποίηση του  Προγράμματος  κολύμβησης υποχρεωτικά για τους μαθητές της τρίτης τάξης των σχολείων μας στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.
Οι στόχοι του Προγράμματος μολονότι εμπεριέχουν την κινητική μάθηση, δηλαδή να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν άψογα και με στυλ, εν τούτοις δεν έχουν αυτόν ως κύρια επιδίωξη. Είναι πιο απλοί και πρακτικοί και εστιάζουν στα εξής:

  1. την αποβολή του φόβου για το υγρό στοιχείο,
  2. την ασφαλή επίπλευση,
  3. το κράτημα στην αναπνοή κάτω από το νερό με παράλληλη επίπλευση ώστε να αποφεύγονται περιστατικά πανικού και ενδεχομένως πνιγμού,
  4. στις αναπνοές εκτός του νερού και εκπνοές μέσα στο νερό χωρίς φόβο.
Πρώτα Μαθήματα στην Πισίνα

Επιπρόσθετα η διαδικασία πριν την πισίνα αλλά και μετά αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας και συνέπειας. Kατά την διάρκεια επιβίβασης και αποβίβασης στο και από το λεωφορείο, αλλά και κατά την διάρκεια μετάβασης από το χώρο στάθμευσης στα αποδυτήρια διδάσκονται αρχές μετακίνησης στον χώρο εκτός σχολικού περιβάλλοντος,.

Η όλη διαδικασία ξεπερνάει την απλή μάθηση της κολύμβησης και προσδίδει στην συνολική δραστηριότητα χαρακτηριστικά βιωματικής μάθησης (experiential learning). Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα παιδιά λαμβάνουν πολλαπλά ερεθίσματα από το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν και να ανταπεξέλθουν. Από την σωστή συμπεριφορά κατά τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, τον τρόπο μετακίνησης σε δημόσιους χώρους, την χρήση των αποδυτηρίων, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας του κολυμβητηρίου μέχρι και την αλληλεπίδραση με διαφορετικούς ανθρώπους που τα εκπαιδεύουν, πέρα από τα γνωστά πρόσωπα των εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας. Τα παιδιά αποκτούν νέες εμπειρίες και μαθαίνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της πραγματικότητας και του φυσικού κόσμου.

Σχολιάστε

Top