Το επάγγελμα του δικηγόρου

αρχείο λήψης (14)

Της Κωνσταντίνας Αποστόλου

Το επάγγελμα με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ είναι αυτό του δικηγόρου. Θα σας περιγράψω με λίγα λόγια αυτό το επάγγελμα.

Ο δικηγόρος ασχολείται με την μελέτη και την εφαρμογή της νομοθεσίας, αποτελεί δε, μαζί με τους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς, βασικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης.

Κύρια Καθήκοντα :

1.       Υπεράσπιση της ζωής, της ελευθερία, της αξιοπρέπειας και της περιουσία του εντολέα του σε οποιοδήποτε δικαστήριο ή αρχή.

2.       Επικυρώνει αντίγραφα διαφόρων εγγράφων

3.       Σε σχέση με τις υποθέσεις που αναλαμβάνει είναι υπεύθυνος για

  • να συλλέξει στοιχεία από όπου χρειάζεται σχετικά με τις υποθέσεις που αναλαμβάνει
  • να καταγράψει το ιστορικό της υπόθεσης
  • να μελετήσει την ισχύουσα  νομοθεσία και νομολογία,
  • να  ετοιμάζει το φάκελο της υπόθεσης με όλα τα απαραίτητα στοιχεία
  • να δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές , τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

4.       Αν κάποια υπόθεση είναι στις  αίθουσες των δικαστηρίων τότε θα πρέπει

  • να εξετάζει μάρτυρες
  • να αγορεύει και να παρεμβαίνει κατά την διάρκεια της δικής
  • να διασφαλίζει τα συμφέροντα του εντολέα και πελάτη του.

5.      Ο δικηγόρος αφιερώνει την μέρα του ανάμεσα στα δικαστήρια και το δικηγορικό του γραφείο. Για να γίνει κάποιος δικηγόρος πρέπει να ολοκληρώσει Νομικές σπουδές οι οποίες μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Νομικής των ΑΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θράκης,

Αφού ολοκληρωθούν οι σπουδές ο υποψήφιος δικηγόρος πρέπει να πραγματοποιήσει 18μηνη άσκηση σε δικηγορικό γραφείο και μετά από εξετάσεις όσοι επιτύχουν γράφονται  στο δικηγορικό σύλλογο της περιφέρειάς όπου ανήκουν.

Ο δικηγόρος μπορεί να παρέχει τις νομικές του υπηρεσίες ως ελεύθερος επαγγελματίας ή με πάγια αντιμισθία ως νομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες κλπ.

Ο δικηγόρος πρέπει να διαθέτει σωματική και ψυχική αντοχή, συνέπεια, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, υπομονή, κοινωνική επιδεξιότητα και διπλωματικότητα. Επίσης, πρέπει να έχει λεκτικό πλούτο και να είναι ετοιμόλογος. Το επάγγελμά του θεωρείται δημόσιο λειτούργημα και είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις συμβουλές του και τις υπηρεσίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όποτε και από όποιον του ζητηθεί, ανεξάρτητα από οικονομικές απολαβές, κοινωνικά στρώματα, φύλο, κλπ. Απαραίτητες δεξιότητες για την άσκηση του επαγγέλματος, θεωρούνται η αυτοσυγκέντρωση και αυτοκυριαρχία, η συγκράτηση πληροφοριών, η συνδυαστική ικανότητα πληροφοριών και καταστάσεων, η εφευρετικότητα και ο ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης των διαφόρων υποθέσεων που αναλαμβάνει, καθώς και η δυνατότητα παράθεσης και προβολής των νομικών του απόψεων με σωστή επιχειρηματολογία.

Σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τον επαγγελματία δικηγόρο είναι το ήθος και η εντιμότητα, η αμεροληψία και ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου και η συνεχή προσπάθεια στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
Ο δικηγόρος χρειάζεται να μελετά συνεχώς τους νόμους και να ενημερώνεται όχι μόνο για τις εξελίξεις της επιστήμης και του κλάδου του, αλλά και για τις διάφορες μεταβολές που υφίσταται η κοινωνία, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον πελάτη του.

Σχολιάστε

Top