Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

«Φύση για το νερό», είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό (World Water Day), η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία του φρέσκου, πόσιμου νερού και να προωθηθεί η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των πηγών του σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το 1992 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1993. Έκτοτε, κάθε χρόνο, η ημέρα έχει διαφορετικό ειδικό θέμα και επικεντρώνεται σε μία πτυχή του γενικότερου κεφαλαίου «η σημασία του νερού».

Παρά την καθιέρωση ημέρας αφιερωμένης αποκλειστικά σε αυτό και παρά την καλά καταγεγραμμένη σημασία του για την ανθρώπινη επιβίωση, το νερό κατασπαταλάται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω λειψυδρίας ή περιορισμένης πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

Σε καθημερινή βάση, χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό, καθότι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής, τη στιγμή που μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί κάτι τέτοιο δεδομένο. Ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια.

Πράγματι, η UN Water, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνη για τον συντονισμό και τις δράσεις για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το πόσιμο νερό, αναφέρει ότι 663 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ή ένας στους δέκα ανθρώπους που ζουν στη Γη, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

9640110402897946549

Ειδικότερα, ένας στους εννέα ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες (ασφαλείς) πηγές πόσιμου νερού και ένας στους τρεις στερείται βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής.

Σχετικά, πρόσφατη ολλανδική έρευνα, αναφέρει ότι για τουλάχιστον έναν μήνα κάθε χρόνο σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ή περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν αρκετό νερό, για τουλάχιστον το μισό έτος.

Η UN Water επικεντρώνει φέτος το μήνυμά της στην εξερεύνηση βασισμένων στη φύση λύσεων για τα προβλήματα νερού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.

Με σύνθημα «Φύση για το νερό», η υπηρεσία αναφέρει ότι η περιβαλλοντική ζημιά, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, είναι οι αιτίες των κρίσεων που σχετίζονται με το νερό σε όλο τον κόσμο. Πλημμύρες, ξηρασίες και μόλυνση των υδάτων είναι όλα φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται από την υποβάθμιση της βλάστησης, του εδάφους, των ποταμών και των λιμνών μας.

«Όταν παραμελούμε τα οικοσυστήματά μας, κάνουμε δύσκολη την παροχή του καθαρού νερού που είναι απαραίτητο για την επιβίωση και ευημερία μας, σε όλους», σημειώνεται στη σχετική ανάρτησηγια την ημέρα.

Οι βασισμένες στη φύση λύσεις έχουν την προοπτική να λύσουν πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με το νερό, σύμφωνα με τη UN Water, η οποία επισημαίνει:

«Χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα όσο αφορά τις “πράσινες” υποδομές και την εναρμόνισή τους με τις “γκρι” υποδομές όπου είναι δυνατό. Η φύτευση νέων δασών, η επανένωση των ποταμών με πλημμυρικές περιοχές και η αποκατάσταση υγροτόπων θα επαναφέρει την ισορροπία στον κύκλο του νερού και θα βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και τον βιοπορισμό μας».

Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους των Ηνωμένων Εθνών (Sustainable Development Goal 6) είναι να επιτύχει τη δέσμευση του πλανήτη στη διασφάλιση ότι μέχρι το 2030, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Επιμέρους στόχοι αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη μείωση της μόλυνσης -και υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για αυτό.

 

Τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού που είναι διαθέσιμο για ανθρώπινη κατανάλωση. Σήμερα, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι, γεγονός που επηρεάζει την υγεία, την εκπαίδευση και την ικανότητά τους να βιοποριστούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της UN Water.

9640110445847619509

Τα παραπάνω στοιχεία δεν τιμούν κανένα ούτε επιτρέπουν εφησυχασμό ή αισιοδοξία ότι ο προαναφερόμενος στόχος του ΟΗΕ θα επιτευχθεί. Ωστόσο, φέτος, στην 25η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, η UN Water κάνει στην ειδική σελίδα για την ημέρα, όπως και στο παραπάνω video, μία τολμηρή δήλωση: «Η απάντηση είναι στη φύση».

«Κάθε σταγόνα νερού βρίσκεται σε ένα ατελείωτο ταξίδι, ανάμεσα στον ουρανό, το έδαφος και τα ποτάμια… ανάμεσα στις ζωές μας… και πίσω στη φύση. Σε πολλά μέρη, το περιβάλλον μας έχει υποστεί ζημιές, αφήνοντάς μας με μολυσμένο νερό ή χωρίς καθόλου νερό. Η φύση είναι πράσινη υποδομή. Ένα σύστημα που μας παρέχει το νερό που χρειαζόμαστε για να επιβιώνουμε και να ευημερούμε. Τα υγιή δάση και λιβάδια, αποτρέπουν την είσοδο χώματος και χημικών στα ποτάμια. Οι λίμνες, οι υγρότοποι και οι πλημμυρικές περιοχές αποθηκεύουν, εξαγνίζουν και ελέγχουν το νερό. Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, εξερευνήστε βασισμένες στη φύση λύσεις για τα προβλήματα νερού που αντιμετωπίζουμε. Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2018. Πώς μπορούμε να σταματήσουμε πλημμύρες, ξηρασίες και τη μόλυνση των υδάτων; Η απάντηση είναι στη φύση».

Και πώς να μην είναι, όταν σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% όλων των υδατικών αποβλήτωνεπιστρέφει στα ποτάμια και τους ωκεανούς, χωρίς καμία επεξεργασία;

9640110407192913845

Στη χώρα μας, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχετικό δελτίο τύπου της για την ημέρα:

«Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στη φύση και τις δυνατότητες που παρέχει για την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τους υδατικούς πόρους. Ωστόσο, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που εκπροσωπεί 118 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας επιλέγει να αναφερθεί, λόγω της σπουδαιότητάς του και του πρωτοποριακού του χαρακτήρα, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Επικράτειας που ανέπτυξε με ίδιους πόρους και βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με πρωτοποριακό χαρακτήρα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με αναπτυξιακό πρόσημο. Το Σύστημα έχει στόχο να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της ποιότητας νερού στη χώρα μας, καθώς και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων εκεί όπου ανακύπτουν. [....] Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα που επιτρέπει στους φορείς ύδρευσης την καταχώριση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων του πόσιμου νερού. Αποτελεί ένα εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης τόσο για τους πολίτες, μέσω του υποσυστήματος Δημόσιας Πρόσβασης, όσο και για την Κεντρική Διοίκηση.

[....] Αυτή την στιγμή συμμετέχουν στο Σύστημα 90 Δ.Ε.Υ.Α. σε σύνολο 126 που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Στόχος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι να συμμετάσχουν στο σύστημα όλοι οι φορείς ύδρευσης της χώρας μας και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α., αλλά υπηρεσίες ύδρευσης. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων ύδρευσης στο σύστημα ποιότητας νερού προάγει τη διαφάνεια με την πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα του πόσιμου νερού και βοηθά τους φορείς ύδρευσης, αφού μειώνει τη γραφειοκρατία [...]«.

Εμείς, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε. Πού κάνει καλό το νερό; Ποιες παθήσεις θεραπεύει; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής μας:

Πού κάνει καλό το νερό

Το νερό δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα «πηγή ζωής». Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Είναι βασικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος και βοηθάει στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών . Επιπλέον είναι χρήσιμο στο μεταβολισμό, βοηθάει στην πέψη και την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Ακόμη είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πάθει αφυδάτωση

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τις οποίες μπορείτε να αντιληφθείτε αν ο οργανισμός έχει πάθει αφυδάτωση, ώστε να λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας.

  • Είναι πιθανό να νιώθετε στεγνό το στόμα σας ή και τα μάτια σας.
  • Συνήθως όταν είμαστε αφυδατωμένοι δεν πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα και όταν πάμε έχουμε μικρή παραγωγή ούρων.
  • Ίσως συνοδεύεται από υπόταση και ταχυπαλμία.

Για να αντιληφθείτε αν έχετε αφυδάτωση πιάστε μια πτυχή από το δέρμα σας π.χ. στο χέρι σας και προσπαθήστε να την τεντώσετε. Αν μόλις αφήσετε το δέρμα σας δεν επανέλθει στη θέση του αμέσως και διακρίνετε την πτυχή για κάποια δευτερόλεπτα, τότε μάλλον έχετε αφυδατωθεί.

Όταν μας λείπει…

Υποφέρει το δέρμα μας: Η ποιότητα και η εμφάνιση της επιδερμίδας μας σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε νερό και λιπίδια. Το ξηρό κλίμα του καλοκαιριού, ο ήλιος και η ζέστη προκαλούν αυξημένη απώλεια νερού από το δέρμα και αυτή με τη σειρά της, απώλεια των φυσιολογικών παραγόντων ενυδάτωσης και τελικά, αφυδάτωση της επιδερμίδας.

9640110381423110069

Αισθανόμαστε κουρασμένοι: Λόγω της αφυδάτωσης, χάνεται και ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρολυτών που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ατονία και κούραση. Για να μη χάσετε λοιπόν την ενέργειά σας, φροντίστε να πίνετε το νερό που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα (περίπου 8 ποτήρια).

Πώς θα αποφύγουμε την αφυδάτωση

Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης φροντίστε για την καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού σας, ιδιαίτερα όταν έχει πολλή ζέστη. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά και πίνετε λίγο νερό προληπτικά, προτού διψάσετε. Άλλωστε ένα ποτήρι νερό δεν πρόκειται να σας κάνει ζημιά. Μπορείτε ακόμη να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με φυσικούς χυμούς, φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε να τρώτε σαλάτα με το φαγητό σας και να αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες, το αλκοόλ και το τσάι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν ελαφρά αφυδάτωση του οργανισμού μέσω της διούρησης που προκαλούν.

Πότε το χρειαζόμαστε περισσότερο

Όταν γυμναζόμαστε: Όταν κάνουμε γυμναστική χάνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αφυδάτωσης, ιδιαίτερα αν κάνει και ζέστη. Θα πρέπει ωστόσο να ξεδιψάσετε σταδιακά και με προσοχή. Κατά τη διάρκεια της άσκησης και αμέσως μετά, δεν θα πρέπει να πιείτε απότομα μεγάλες ποσότητες νερού. Μόλις επανέλθετε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορείτε να αναπληρώσετε τις απώλειες του οργανισμού σας. Προσπαθήστε βέβαια να αποφεύγετε την άθληση και τις δραστηριότητες σε υψηλές θερμοκρασίες ή τις ώρες που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Μετά τη γυμναστική ή έπειτα από έντονη σωματική προσπάθεια, πρέπει να αναπληρώνετε τα υγρά που χάθηκαν κατά την εφίδρωση πίνοντας νερό.

9640110385718077365

Το καλοκαίρι: Οι απώλειες των υγρών μέσω του ιδρώτα είναι αυξημένες όταν υπάρχει ζέστη ακόμη και αν δεν κάνετε κάποια κουραστική εργασία και απλά κάθεστε. Η έντονη ηλιοφάνεια και η αυξημένη θερμοκρασία έχουν ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να αποβάλλει υγρά μέσω του ιδρώτα, ώστε να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, να διαταραχθεί η ισορροπία των υγρών στον οργανισμό μας και να χάσουμε κατά την εφίδρωση και πολύτιμες ουσίες, όπως είναι το κάλιο, το νάτριο κ.α.

Στη δίαιτα: Το νερό είναι χρήσιμο αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί διευκολύνει την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό μας και συμβάλλει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, που μπορεί να διαταραχθεί σε περιόδους δίαιτας εξαιτίας της έλλειψης ορισμένων τροφών. Επιπλέον, το νερό προκαλεί αίσθημα κορεσμού περιορίζοντας κάπως το αίσθημα της πείνας.

Σε ορισμένες παθήσεις: Στην περίπτωση που υποφέρετε από κάποια κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά ή δυσκοιλιότητα, το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε. Δείτε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις στην παράγραφο που ακολουθεί. Ακόμη, αν έχουμε διάρροια ή πυρετό πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πάθουμε αφυδάτωση γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός μας χάνει αρκετά υγρά.

Παθήσεις που καταπολεμά το νερό

Το νερό θεωρείται ελιξίριο και αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων όπως…

  • Κυστίτιδα: Το νερό βοηθάει στον καθαρισμό της κύστης και του ουροποιητικού συστήματος καθώς και στην απομάκρυνση των μικροβίων από την περιοχή. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό στην περίπτωση που έχετε υποστεί κάποια κυστίτιδα, αλλά και προληπτικά, ώστε να ξεπλένεται η κύστη από τα μικρόβια.
  • Πέτρες στα νεφρά: Η λήψη άφθονου νερού (περίπου 8 ή και παραπάνω ποτήρια) στην περίπτωση που έχουμε νεφρολιθίαση, μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση και απομάκρυνση τους μέσω των ούρων ή να προλάβει το σχηματισμό νέων λίθων στα νεφρά .
  • Δυσκοιλιότητα: Εκτός από τις φυτικές ίνες και το νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αφού συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  • Κυτταρίτιδα: Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας καλό είναι να συνδυάζεται με τη λήψη άφθονου νερού, αφού το νερό περιορίζει την κατακράτηση υγρών από τους ιστούς, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία της.

Μύθοι και πραγματικότητες για το νερό

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του σώματός μας. Όλοι ξέρουμε ότι το χρειαζόμαστε για να ζούμε αλλά πόσα, αλήθεια, γνωρίζουμε για αυτό; Για κάτι τόσο φαινομενικά απλό και αναγκαίο, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες.

1. Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Η αλήθεια: Αν και το νερό είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για την ενυδάτωση του οργανισμού μας, η αλήθεια είναι ότι το όριο των 8 ποτηριών την ημέρα δεν είναι ο μαγικός αριθμός. Μην ξεχνάτε ότι οι ανάγκες για τον καθένα μας είναι διαφορετικές. Επιπρόσθετα, οι διάφορες συστάσεις αφορούν το σύνολο των υγρών και διαφέρουν για άντρες και γυναίκες. Προτείνεται η ημερήσια πρόσληψη υγρών σε ποσότητα 12 ποτηριών για τους πρώτους, ενώ για τις δεύτερες αρκούν 8 ποτήρια.

2. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα μας

Η αλήθεια: Το νερό δεν εξουδετερώνει τις τοξίνες, αν και τα νεφρά το χρησιμοποιούν για την απόρριψη συγκεκριμένων άχρηστων προϊόντων. Το γεγονός είναι ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί σαν σωλήνας, αλλά διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος. Η υπερφόρτωση με νερό μπορεί, μάλιστα, να το επιβραδύνει.

9640110390013044661

3. Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί φθορά στα δόντια

Η αλήθεια: Το εμφιαλωμένο νερό, όπως και το νερό της βρύσης, δεν προκαλεί καμιά φθορά στην οδοντοστοιχία μας. Η εσφαλμένη αυτή εντύπωση οφείλεται στο γεγονός ότι στο νερό της βρύσης προστίθεται φθόριο, για την προστασία των δοντιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα εμφιαλωμένα είναι παράγοντας επιβαρυντικός για την υγεία τους.

4. Η κατανάλωση νερού δεν βοηθά στην απώλεια βάρους

Η αλήθεια: Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν να πίνουμε πολύ νερό όταν πασχίζουμε να χάσουμε βάρος. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό ήταν ένα απλό κόλπο για να αποσπά τη σκέψη μας από την πείνα, ουσιαστικά, έχει αποδειχθεί ότι δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη 75 θερμίδων λιγότερων, κατά μέσο όρο.

9640110394308011957

5. Μπορούμε να πιούμε όσο νερό θέλουμε

Η αλήθεια: Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκληθεί αραίωση του σωματικού υγρού σε σημείο που τα επίπεδα άλατος στον οργανισμό μας να είναι πολύ χαμηλά για τη λειτουργία του. Πίνετε νερό ελεύθερα, αλλά χωρίς καταχρήσεις.

6. Ο καφές μπορεί να αντικαταστήσει το νερό

Η αλήθεια: Μην λογαριάζετε τον καφέ ως υποκατάστατο του νερού. Για την ακρίβεια, ο καφές έχει τέτοια αφυδατική δράση που πρέπει να αντισταθμίζετε κάθε κούπα καφέ με ένα ποτήρι νερό.

7. Το σκληρό νερό είναι κακό για την υγεία

Η αλήθεια: Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα, η σχετικά αυξημένη σκληρότητα του νερού έχει σχετιστεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν το νερό που πίνετε είναι καθαρό, η σκληρότητά του δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

9640110398602979253

8. Πρέπει να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, αν περιμένετε να νιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σας έχει ήδη μπει σε διαδικασία αφυδάτωσης. Πρέπει να προσλαμβάνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν τρώτε μπόλικα φρούτα και λαχανικά, υπολογίστε και αυτά στη συνολική πρόσληψή σας.

9. Το νερό δεν έκανε κανένα ομορφότερο

Η αλήθεια: Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό νερό για να διατηρεί το δέρμα μας λαμπερό και ελαστικό. Η έλλειψη υγρών συντελεί στην εμφάνιση ρυτίδων και στην πλαδαρότητα και όλοι ξέρουμε ότι ένα υγιές δέρμα μάς δείχνει νεότερους και πιο εμφανίσιμους.

Μην το πιείτε, φάτε το!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό. Για να διατηρούνται τα επίπεδά του, στον οργανισμό, στα επιθυμητά νούμερα, δεν αρκεί η κατευθείαν κατανάλωσή του. Ευτυχώς, η φύση προνόησε και για αυτό. Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα νερού και συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του σώματός μας.

Τροφές και ποσοστό νερού σε σχέση με το βάρος τους:

  • Αγγούρι 97%
  • Μαρούλι 96%
  • Κολοκυθάκια 95%
  • Ραπανάκια 95%
  • Σέλινο 95%
  • Σπανάκι 92%
  • Φράουλες 92%
  • Καρπούζι 91%
  • Γκρέιπφρουτ 91%
  • Πεπόνι 90%
  • Μπρόκολο 89%
  • Ροδάκινο 89%
  • Γιαούρτι 88%
  • Καρότο 88%
  • Δαμάσκηνα 87%
  • Μήλο 86%

Σχολιάστε

Top