ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

krasi

Η ευεργετική δράση του κρασιού στην υγεία μας είναι γνωστή από την αρχαιότητα ακόμη καθώς το κρασί σε μέτριες πάντα ποσότητες έχει αποδειχθεί ότι είναι καρδιοπροστατευτικό.

Πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τις ευεργετικές του ιδιότητες, χρησιμοποιώντας το ως φάρμακο και μέχρι και σήμερα έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνοντας το με μέτρο (1 ποτήρι καθημερινά για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες) σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας. Το κρασί είναι ένα φυσικό προιόν, προερχόμενο από ζύμωση και περιέχει πολύτιμα συστατικά, χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το κρασί χωρίζεται σε 4 είδη:
1. Κόκκινο
2. Λευκό
3. Ροζέ
4. Aφρώδη
Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό φαίνεται να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, έμφραγμα. Επίσης η μέτρια κατανάλωση κρασιού προσφέρει ευεξία, καλή ποιότητα ζωής, μακροζωία και μικρότερη συχνότητα θανάτων κατά 10-20%. Έχει αποδειχθεί ότι οι Γάλλοι οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά με το φαγητό τους από 1 ποτήρι κόκκινο κρασί παρουσίαζαν λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις παρόλο που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών. Το «γαλλικό αυτό παράδοξο» όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και μελέτης και βρέθηκε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού ευθύνονται για αυτό το γεγονός.
Το κρασί παράγεται από το σταφύλι στο οποίο και οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι θετικές επιδράσεις του κρασιού έγκειται κυρίως στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνα του από διάφορες μολύνσεις. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απότι στο λευκό κρασί. Γιαυτό και οι ευεργετικές ιδιότητες αφορούν κυρίως την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Οι πολυφαινόλες έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στον μηχανισμό της γήρανσης και στη γένεση του καρκίνου. Επίσης , οι πολυφαινόλες δρουν προστατευτικά για της καρδιά μας αποτρέποντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας όπου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος αφού προστατεύουν την LDL (κακή χοληστερίνη) από την οξείδωση, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερίνης και μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.
Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης την  πολύτιμη ουσία ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των μαύρων σταφυλιών. Μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιτρέπει την εξασφάλιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ασκώντας και καρδιοπροστατευτική δράση αφού μειώνει την οξείδωση της LDL λιποπρωτεϊνης.
Επίσης το κρασί περιέχει βιταμίνες, μέταλλα , αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, ένζυμα και πλήθος άλλων συστατικών. Το κρασί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο, η ανεπάρκεια του οποίου είναι μια από τις αιτίες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στις βιταμίνες του κρασιού συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Η ταννίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί διεγείρει τις ίνες του εντέρου προκαλώντας την σύσπαση τους.
Και τι γίνεται με τις θερμίδες;
Το κρασί έχει περίπου 8-14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κατά μέσο όρο 12% για τα λευκά και 14% για τα κόκκινα. Ένα μικρό ποτήρι 120ml ξηρό κρασί παρέχει αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και ένα γλυκό περίπου 100 θερμίδες.
Έτσι, 1-2 ποτηράκια κρασί καθημερινά πέρα από την απόλαυση, προσφέρει και πολύτιμα συστατικά για την υγεία μας εφόσον φυσικά δεν ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες και ακολουθούμε τις προσταγές της Μεσογειακής Διατροφής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει στην δημιουργία ορισμένων μορφών καρκίνου, αλκοολισμού και παχυσαρκίας.

 

Σχολιάστε

Top