Χορεύουμε;;;

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Ιουν• 05•19
Χορεύουμε;;;

Οι μαθητές από την Καβάλα αναζήτησαν πληροφορίες για διάφορα είδη χορού και παρουσιάζουν τους χορούς που ξεχώρισαν.

 

ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΧΟΡΟΣ (ΠΟΝΤΟΣ)

Ο χορός Πυρρίχιος αποκαλείται και «Σέρρα», γιατί στον ποταμό Σέρρα της Τραπεζούντας υπήρχαν οι πιο φημισμένοι χορευτές! Ο σημερινός χορός των Ποντίων είναι εξέλιξη του αρχαίου Πυρρίχιου, του πολεμικού χορού των αρχαίων Ελλήνων, που αποτελούσε μέρος στρατιωτικής εκπαίδευσης! Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και τον Όμηρο ο Πυρρίχιος ήταν ένοπλος χορός, ο οποίος χορευόταν από παιδιά, άντρες και γυναίκες. Είχε στροφές στα πλάγια,  βήματα προς τα πίσω, πηδήματα και χαμηλώματα, επιθετικές κινήσεις και κινήσεις άμυνας και οι χορευτές έβγαζαν ζωηρές φωνές! Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, ο Πυρρίχιος δημιουργήθηκε από τους Κουρήτες όταν ο Δίας ήταν βρέφος. Οι Κουρήτες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης και χόρεψαν με τα όπλα τους έναν πολεμικό χορό για να καλύψουν το κλάμα του και να μην το ακούσει ο Κρόνος που τον κυνηγούσε!

 

Μπορείτε να δείτε τον χορό σε αυτόν τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=F4YNQiGy49A&fbclid=IwAR3BVTPsGHZppCyNzIorngCK7rW6u8_SqKkA-210tbscT6paFDBpiBJ8A1s

 

BHARATANATYAM (ΙΝΔΙΑ)

Ο Bharata Natyam κατάγεται από την Νότια Ινδία και είναι ένας από τους αρχαιότερους κλασσικούς Ινδικούς χορούς. Συνδυάζει τις στάσεις του σώματος (τις οποίες πήραν από αρχαία αγάλματα) με τα χτυπήματα των ποδιών και την κίνηση των χεριών και των βλεμμάτων. Στα αρχαία χρόνια τον χόρευαν μόνο ιέρειες μέσα στους ινδουιστικούς ναούς. Σήμερα τον χορεύουν και επι σκηνής σόλο, μετά από μια επίπονη και μακρόχρονη άσκηση. Διδάσκεται κυρίως σε κορίτσια και καμιά φορά σε αγόρια. Η χορογραφία έχει 6 μέρη και η χορεύτρια ακολουθεί αυστηρούς κανόνες. Με αυτόν τον χορό οι χορευτές αφηγούνται ποιητικούς ύμνους στους Θεούς, στην αγάπη, στον έρωτα, στην συμπαντική αρμονία!

 

Μπορείτε να δείτε τον χορό σε αυτόν τον σύνδεσμο:

 

https://www.youtube.com/watch?v=SgiLOzFQh14&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Qa8y_iJyReCmdtCTX-bDgOvWPpb9LP4LrvWy2SLDeJKWAhCqn1q3_Ha0

 

 

RYOKYU (ΑΠΟ ΤΗΝ OKINAWA ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ AMAMI)

Έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ryokyu τον 15ο αιώνα. Ο χορός αυτός χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για να υποδέχονται τους ξένους που έφθαναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα οι χορευτές άρχισαν να ταξιδεύουν στις πόλεις Edo (Tokyo) και Satsuma για να ψυχαγωγήσουν τους shogun (τους στρατιωτικούς ηγέτες). Μέσα από τον χορό, οι χορευτές μιλούν για ιστορίες που περγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών στα χωράφια κάτω από τον καυτό ήλιο ή των ψαράδων που υμνούν τους θεούς για μια πλούσια συγκομιδή και καλοτυχία, την ανθισμένη τροπική φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, την χαρά της ζωής και τον έρωτα!

 

Μπορείτε να δείτε τον χορό σε αυτόν τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=isOnwkRceyA&fbclid=IwAR24uLMltacopB0FcKXbM1uPIeq2pwHKMmxVzB_Y_xzNPWi7PrCXm8WpkA8

Σχολιάστε

Top