Συνέντευξη από τον αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 19•21
Περάσαμε υπέροχα!
Μάθαμε πολλά!
Παραδειγματιστήκαμε!

Ακολουθούν οι ερωταπαντήσεις:

Πώς μπορώ να μάθω άρση βαρών;
Πρέπει να πας να γραφτείς σε έναν σύλλογο. Σιγά σιγά εκεί ο προπονητής θα σου μάθει την τεχνική, τα πρώτα χρόνια θα πρέπει να μάθεις το κομμάτι της τεχνικής. Μετά όσο δυναμώνεις θα αρχίζουν να προστίθενται κιλά. Πρώτα όμως πρέπει να πας σε έναν σύλλογο. Στην Καλλικράτεια δε ξέρω αν υπάρχει κάποιος σύλλογος, οι πιο πολλοί είναι στη Θεσσαλονίκη.

Έχετε κατοικίδιο;
Ναι, έχω ένα σκυλί. Έχω και τέσσερα ψάρια σε ένα ενυδρείο.

Πόσα μετάλλια έχετε πάρει;
Δεν ξέρω ακριβώς αριθμό, είναι όμως πάνω από εκατό.

Θα πάτε στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Καλή ερώτηση! Δεν το γνωρίζω, κανείς δε γνωρίζει το μέλλον, αλλά θα προσπαθήσω να βρεθώ σίγουρα.

Έχετε έρθει στην Χαλκιδική;
Στην Χαλκιδική έχω έρθει δύο φορές. Το 2016 και το 2017. Στον Πολύγυρο γίνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών.

Θα μπορούσαμε να σας στείλουμε μια χριστουγεννιάτικη κατασκευή;
Εννοείται, βεβαίως!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;
Πολλά είναι τα φαγητά που μου αρέσουνε, αλλά περισσότερο έχω αδυναμία στο σουφλέ. Και για όσα παιδιά δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό… πρόκειται για λαζάνια, ζαμπόν, τυρί και κρέμα γάλακτος.

Μέχρι πόσα κιλά έχετε σηκώσει;
170 κιλά στη μία κίνηση, που λέγεται αρασέ και πάει κατευθείαν πάνω από το κεφάλι και στη δεύτερη κίνηση που έχουμε, που είναι στο λαιμό και μετά πάνω (επολέ ζετέ) έχω κάνει 210 κιλά.

Από πού κατάγεστε;
Κατάγομαι από ένα χωριό της Μακεδονίας. Είμαι από την Έδεσσα και συγκεκριμένα από το Άλωρο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας νησί;
Το αγαπημένο μου νησί είναι η Κρήτη. Έχω μια αδυναμία στα Χανιά.

Ασχολείστε και με άλλο άθλημα πέραν της άρσης βαρών;
Όχι, δυστυχώς. Επειδή κάνω πάρα πολλά χρόνια άρση βαρών, το σώμα μου έχει μάθει αυτό πλέον και όταν πάω να κάτω κάτι άλλο υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστώ. Και επειδή το σώμα μου είναι το εργαλείο της δουλειάς μου (ως αθλητής) αποφεύγω να κάνω κάτι άλλο για να το προστατεύσω.

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε κάποια στιγμή στο μέλλον;
Έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια. Έχω πάει σχεδόν παντού εκεί που ήθελα. Ένα ταξίδι που ελπίζω να κάνω είναι στην Αργεντινή.

Πόσων χρονών είστε; Αν βέβαια θέλετε να πείτε…
30 χρονών

Πόσες ώρες την ημέρα γυμνάζεστε;
Γυμνάζομαι περίπου 3 1/2-4 ώρες την ημέρα. Κανονικά θα έπρεπε να γυμνάζομαι 6-7 ώρες την ημέρα αλλά δεν προλαβαίνω.

Πώς εμπνευστήκατε να κάνετε αυτό το άθλημα;
Παλιά όταν ήμουν και εγώ στην ηλικία σας, υπήρχε στην άρση βαρών μια πάρα πολύ καλή ομάδα που την έβλεπε όλη η Ελλάδα. Όποτε είχε αγώνες άρση βαρών, όπως βλέπουμε τώρα ποδόσφαιρο έτσι έβλεπε όλη η Ελλάδα άρση βαρών. Μέσα από αυτούς τους αθλητές που είδα, ονειρεύτηκα και εγώ να γίνω σαν και αυτούς. Και κάπως έτσι κατέληξα να κάνω άρση βαρών.

Tι ασκήσεις κάνετε καθημερινά;
Το κύριο πρόγραμμα της προπόνησης εμπεριέχει τις δύο κινήσεις στις οποίες διαγωνιζόμαστε το αρασέ και το επολέ ζετέ κάθε μέρα και οπωσδήποτε κάνουμε βαθιά καθίσματα για να δυναμώσουμε τα πόδια μας. Αυτές τις τρεις ασκήσεις τις κάνουμε κάθε μέρα και μετά ανάλογα με το τι έχει το πρόγραμμα της ημέρας. Δηλαδή μπορεί να δουλέψουμε τον κορμό, να κάνουμε ασκήσεις για τους ώμους ή να συνεχίσουμε με τα πόδια. Γυμνάζομαι ανάλογα με το τι θα πει ο προπονητής. Άλλες φορές θα πει να γυμνάσουμε τους ώμους, την πλάτη, το θώρακα και άλλες φορές θα πει να γυμνάσουμε περισσότερο τα πόδια. Οι τρεις όμως βασικές ασκήσεις είναι αυτές που σου είπα στην αρχή οι οποίες δεν λείπουν ποτέ από την προπόνηση.

Ποιοι Ολυμπιακοί αγώνες σας άρεσαν πιο πολύ του 2016 ή του 2021;
Του 2016

Γιατί; (ερώτηση εκπαιδευτικού)
Το 2021 οι Ιάπωνες ήταν σε θέμα οργάνωσης και εγκαταστάσεων αλλά και γενικότερα ήταν πάρα πολύ καλοί, απλά φάνηκε ότι η έλλειψη του κόσμου από τις κερκίδες και τα άδεια γήπεδα έπαιξαν καθοριστικό λόγο. Δηλαδή οι αγώνες δεν είχαν ψυχή δεν είχαν παλμό και νομίζω σε μεγάλο βαθμό αυτό καθόρισε και την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω πως αν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν κόσμο θα ήταν πιο επιτυχημένοι αγώνες και από της Αθήνας.

Ο κόσμος δεν είναι αγχωτικός από την κερκίδα πολλές φορές; (ερώτηση εκπαιδευτικού)
Δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι αθλητές, πάντως εμένα ο κόσμος με ανεβάζει, μου αρέσει πάρα πολύ και γενικά όσες φορές έχω αγωνιστεί σε γήπεδα τα οποία ήταν γεμάτα κόσμο έχω πάει πάρα πολύ καλά.

Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν παιδί;
Ναυτικός.

Τι σας δυσκόλευε περισσότερο στο σχολείο;
Πάνε και πολλά χρόνια… που να θυμάμαι… Σε κάποια μαθήματα τα οποία δεν μου άρεσαν, που δεν είχα έφεση, δεν μπορούσα να προσέχω, δεν είχα την προσοχή μου εκεί, ήθελα να βγαίνω έξω, βέβαια αυτό ήταν κακό.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα εκτός από τη γυμναστική;
Η ιστορία

Έχετε οικογένεια;
Όχι. Δικιά μου δεν έχω.

Έχετε κερδίσει χρυσό μετάλλιο;
Πολλά, πάρα πολλά. Και σε αγώνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το πιο σπουδαίο μου χρυσό μετάλλιο, που θεωρώ εγώ το κέρδισα το 2018, στους μεσογειακούς αγώνες, στην Ισπανία.

Παίζεται ποδόσφαιρο;
Μέχρι κάποια ηλικία έπαιζα. Μετά το σταμάτησα γιατί οι τραυματισμοί είναι αρκετοί στο ποδόσφαιρο και το αποφεύγω.

Έχετε φίλους;
Έχω, αρκετούς.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;
Καμιά φορά μπορεί να μην κάνω και απολύτως τίποτα. Και αυτό είναι σπουδαίο καμιά φορά, το να μην κάνεις τίποτα. Σίγουρα θα βρεθώ με τους φίλους μου. Μπορεί να πάμε να δούμε ποδόσφαιρο. Να περάσω τον ελεύθερο μου χρόνο με ανθρώπους που εκτιμώ. Ή μπορεί να κάτσω μόνος μου, να ασχοληθώ με το μοντελισμό που μου αρέσει. Διάφορα πράγματα που συνήθως τα κάνω τη μόνη

Τι τρώτε συνηθώς μέσα στην ημέρα;
Δεν υπάρχει κάποιο σίγουρο φαγητό, υπάρχει ένα μενού, σίγουρα υπάρχει κρέας μέσα στην ημέρα, είτε κοτόπουλο είτε μοσχάρι και αποφεύγω το χοιρινό. Σίγουρα θα υπάρχει μέσα στην ημέρα ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες τα οποία είναι με συγκεκριμένη ποσότητα, δηλαδή δεν μπορώ να φάω όσο θέλω, σαλάτα πάρα πολύ ,τα γλυκά τα αποφεύγω. Θα φάω αλλά τα αποφεύγω αυτά.

Σε ποιες χώρες έχετε ταξιδέψει;
Πού να θυμάμαι ; Σε πάρα πολλές : Αγγλία ,Νορβηγία, Γαλλία, Ιταλία ,έχω πάει 3 φορές στο Ισραήλ, Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ισπανία. Είναι κι άλλες που δεν τις θυμάμαι.

Πώς καταφέρατε να γίνεται τόσο δυνατός;
Τόσο δυνατός; Κι όμως ο κόσμος νομίζει ότι είμαι πολύ δυνατός, ενώ στην ουσία, δεν είμαι πολύ δυνατός. Απλά έχω πάρα πολύ καλή τεχνική…Δυνατός, ναι εντάξει, σίγουρα ένας άνθρωπος που σηκώνει τόσα κιλά θα είναι δυνατός, αλλά όσον αφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές ,είμαι από τους πιο αδύναμους. Απλά είμαι πολύ γρήγορος και έχω αναπτύξει πάρα πολύ καλά την τεχνική μου και έχω δουλέψει πάρα πολύ. Οπότε νομίζω ότι έχω φτάσει εκεί μέσα από τη δουλειά, από την πολλή δουλειά και την πολλή προπόνηση.

Πώς σηκώσατε τόσα κιλά στο Τόκυο;
Είναι πολύ μεγάλη ιστορία, θέλουμε ένα τέταρτο περίπου για να την αναλύσω, αλλά μέσα από την πολλή προπόνηση, να το πω έτσι γρήγορα, πολλή προπόνηση , δεν ηρέμησα ούτε μέρα, δεν άφησα να πάει ούτε ώρα χαμένη, κάθε μέρα στο γυμναστήριο, είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε έχει κρύο, είτε βαριόμουνα, δεν έπρεπε να χάσω ούτε λεπτό για να φτάσω εκεί. Εν τέλει τα κατάφερα, έφτασα, βέβαια έφτασα λίγο χτυπημένος και δεν πήγα όπως θα ήθελα, γιατί ήμουν τραυματισμένος στον αγώνα, αλλά οκ, αυτά συμβαίνουνε στον αθλητισμό.

Τι τρώτε πριν και μετά από την προπόνηση;
Ανάλογα την προπόνηση και ανάλογα σε τι περίοδο είναι. Άλλες προπονήσεις απαιτούνε να φάμε περισσότερο υδατάνθρακα, δηλαδή να φάμε περισσότερα μακαρόνια, περισσότερο ρύζι, περισσότερες πατάτες, σε ποσότητα εννοώ ,και είναι άλλες προπονήσεις που απαιτούνε να φάμε περισσότερο κρέας. Να μη φάμε καθόλου ρύζι και καθόλου μακαρόνια και να φάμε ας πούμε 700-800 γραμμάρια μοσχάρι.

Σας αρέσει να ταξιδεύετε με πλοίο ή με αεροπλάνο;
Μου αρέσει το πλοίο, από μικρό μου άρεσαν περισσότερο τα πλοία αλλά εντάξει, επειδή είναι πολύ χρονοβόρο ταξιδεύουμε μόνο με αεροπλάνο.

Πώς ήταν η εμπειρία σας από τους ολυμπιακούς αγώνες;
Οι ολυμπιακοί αγώνες πάντα είναι κάτι πιο ξεχωριστό. Δε συγκρίνονται με κανέναν άλλο αγώνα, είτε με παγκόσμιο είτε με ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν έχει καμία σχέση. Οι ολυμπιακοί αγώνες είναι μοναδικοί και εύχομαι αν κάποιος γίνει αθλητής από όλους εσάς να το καταφέρει και να τη ζήσει αυτήν την εμπειρία. Κάθε ολυμπιακοί αγώνες, όπως σας είπα, είναι πολύ όμορφοι. Εκεί συναντάς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τους οποίους τους βλέπεις από την τηλεόραση και δεν περίμενες ποτέ να βρεθείς ανάμεσά τους. Αυτό το αντιλήφθηκα στη Βραζιλία το 2016, όταν βρέθηκα να τρώω πρωινό και δίπλα μου από τα αριστερά καθόταν ο Γιουσέιν Μπόλτ και από τα δεξιά καθότανε ο Μάικλ Φέλπς. Τώρα τα ονόματα πιθανόν να μην τα γνωρίζετε, αλλά ο πρώτος είναι ο μεγαλύτερος σπρίντερ όλων των εποχών, που απ’ τη Τζαμάικα και ο δεύτερος είναι ο μεγαλύτερος κολυμβητής που βγήκε ποτέ και είναι από την Αμερική.

bb6a8aba6 opt

Σχολιάστε

Top