Οι φίλοι μας τα ζώα… Συνέντευξη από κτηνίατρο

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 19•21

Συνέντευξη με τον κτηνίατρο
Γιώργο Αγγελόπουλο, από την Ξάνθη

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

267050690_3182963761951069_737820220637121404_n

Καλημέρα. Εγώ είμαι ο Γιώργος και είμαι κτηνίατρος με ειδίκευση στα ζώα συντροφιάς. Τα ζώα συντροφιάς είναι όλα τα ζωάκια που μας κάνουν συντροφιά. Τα γατάκια, τα σκυλάκια, τα κουνελάκια, τα ινδικά χοιρίδια, αλλά κυρίως ασχολούμαι με γατάκια και σκυλάκια γιατί είναι τα ζώα συντροφιάς.

Πόσα χρόνια ζει ένας σκύλος;

Τα σκυλάκια ζούνε ένα μέσο όρο 12- 14 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα σκυλάκι το οποίο είναι πιο μικρό σε μέγεθος, ζει παραπάνω πάει προς τα 14 χρόνια. Ένα σκυλάκι που είναι πιο μεγαλόσωμο ζει πιο λίγο μέχρι τα 12 χρόνια. Οπότε ο μέσος όρος είναι 12 με 14 αλλά εξαρτάται πάρα πολύ από τη ράτσα του ζώου.

Πώς είναι η δουλειά σας; είναι δύσκολη;

Όλες οι δουλειές είναι δύσκολες παιδιά. Δεν υπάρχει εύκολη δουλειά γι” αυτό είναι και δουλειά και δεν είναι διασκέδαση. Η δουλειά μας είναι δύσκολη ως προς το γεγονός ότι οι δικοί μας οι ασθενείς δε μιλάνε. Δε θα σου πούνε αν πονάει το πόδι τους, η αν δεν νοιώθουνε καλά ή που πονάνε. Οπότε η δυσκολία είναι στο ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις εύκολα με το σκύλο, οπότε πρέπει να βρεις μόνος σου που πονάει και τι πάει λάθος. Δεν θα σου πει πονάει η κοιλίτσα μου. Οπότε αυτό είναι το δύσκολο, ότι δεν μας δίνουνε να καταλάβουμε εύκολα, τι πάει στραβά, που πονάνε και πως να το διορθώσουμε. Αυτή είναι η δυσκολία στη δουλειά μας.

Πόσα χρόνια είστε κτηνίατρος;

Εγώ πήρα πτυχίο το 2011. Οπότε είμαι 10 χρονιά και κάτι ψηλά.

Πόσα σκυλάκια σώσατε;

Δεν μετράω, να στο πω έτσι απλά γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Μπορεί να έρθει ένα έκτακτο περιστατικό, ένα σκυλάκι που το έχει χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και να σώσεις εκείνη την ώρα. Μπορεί και ένα σκυλάκι να έχει μια πνευμονία και να του δώσεις μία αντιβίωση και ν γίνει καλά, που αν δεν την έδινες μπορεί να πέθαινε. Οπότε δεν μετράμε πόσα σκυλάκια έχουμε σώσει, μετράμε πόσα περιστατικά βλέπουμε την ημέρα και πόσα σκυλάκια βοηθάμε. Εδώ πέρα μέσο όρο βλέπουμε γύρω στα 10 με 15 περιστατικά την ημέρα. Άλλα για κάτι πιο απλό όπως είναι ένα σπασμένο νύχι ή ένας βήχας, άλλα για κάτι πιο δύσκολο, όπως είναι μια καρδιακή ανεπάρκεια. Δηλαδή όταν μία καρδιά δεν δουλεύει σωστά. Οπότε δεν μπορώ να σου πω πόσα έχω σώσει. Μπορώ να σου πω ότι βλέπω γύρω στα 10- 15 σκυλάκια ή γατάκια την ημέρα.

Έχετε εξετάσει ποτέ ελέφαντα;

Δυστυχώς όχι φίλε μου δεν έχω εξετάσει ελέφαντα γιατί δεν έχει ελέφαντες η Ελλάδα, έχει πολύ λίγους σε ζωολογικό κήπο στην Αθήνα, ούτε καν στη Θεσσαλονίκη. Οπότε, ελέφαντα όχι, δεν είχα τη χαρά. Αγελάδες, άλογα, χελώνα, αλεπού, λύκο, ιγκουάνα, όλα αυτά, αλλά ελέφαντα όχι. Θα σε στεναχωρήσω. Έχω δει από κοντά κι εγώ σε ζωολογικό κήπο, αλλά να τον εξετάσω όχι. Υπάρχουν ειδικοί κτηνίατροι γι΄αυτό, που λέγονται κτηνίατροι εξωτικών ζώων.

Γιατί αποφασίσατε να γίνεται κτηνίατρος;

Γιατί αγαπώ τα ζωάκια παιδιά. Γιατί μου αρέσει πολύ, παίρνω μεγάλη χαρά να τα κάνω καλά και να τα βοηθάω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μας αρέσεις η δουλεία μας και να μας γεμίζει και ήτανε κάτι το οποίο με ενδιέφερε πάρα πολύ.

Φροντίζετε άγρια ζώα;

Δεν είναι η ειδικότητά μου. Εγώ είμαι κτηνίατρος ζώων συντροφιάς. Θα τύχει κάποιες φορές , κάποιος να βρει ένα ‘’άγριο΄΄ζώο , όπως μία αλεπού ή χελώνα, εκεί θα βοηθήσω όσο μπορώ αλλά δεν είναι η ειδικότητά μου. Δεν θα μπορέσω να το θεραπεύσω σωστά. Υπάρχουν πολλά είδη και δε μπορεί ένας άνθρωπος να ξέρει πως δουλεύει η παθολογία όλων αυτών των ζώων. Μοιράζονται σαν είδη ανά ειδικότητες!

Όταν ένα ζωάκι δε γίνεται καλά, στεναχωριέστε;

Ναι, στη δική μου δουλειά, όπως και στων γιατρών υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν μπορούν να γίνουν καλά είτε γιατί είναι πολύ προχωρημένη η ασθένειά τους, είτε γιατί δεν μπορούν τα φάρμακα να τη θεραπεύσουν, όπως π.χ τον καρκίνο. Όποτε αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά αν δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε, τα ανακουφίζουμε. Επίσης δε θεραπεύεται η μεγάλη ηλικία. Οπότε στενοχωριέμαι όταν πεθαίνει ένα ζώο ,αλλά προσπαθώ να σκέφτομαι και να παρηγορώ όσους το αγαπούν ότι έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό για να σωθεί. Με τις αρρώστιες δε μπορούμε να τα βάλουμε. Όμως όσο προχωράνε τα χρόνια , έχουμε πιο πολλές θεραπείες. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου.

Έχετε φροντίσει κάποιο σπάνιο ζώο;

Το πιο σπάνιο ήτανε ένα ιγκουάνα, το οποίο είχε γεμίσει αυγά η κοιλιά του και δε μπορούσε να τα γεννήσει. Το περιστατικό αυτό το είδα στο πανεπιστήμιο. Αφού κάναμε ακτινογραφίες και είδαμε ότι είχε πάρα πολλά αυγά , έπρεπε να του κάνουμε χειρουργείο, να του ανοίξουμε την κοιλίτσα και να του τα βγάλουμε για να ανακουφιστεί. Αυτό λέγεται δυστοκία.

Τι σας δυσκολεύει περισσότερο στη δουλειά σας ;

Το ότι δε μπορούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με τα ζώα και να τα ρωτήσουμε τι έχουν ή γιατί δεν τρώνε ή γιατί κουτσαίνουν ή γιατί κλαίνε. Όταν εμείς πονάμε και πάμε στο γιατρό, ξέρει που να μας εξετάσει. Ο σκύλος δε μπορεί να το πει , οπότε βρίσκουμε συμπτώματα ψηλαφώντας το ζώο, εξετάζοντάς το , προκειμένου να βρούμε την πηγή της αρρώστιας. Άρα, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ότι τα ζώα δε μιλάνε.

Ποιο είναι το πιο σπάνιο περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει;

Σπάνιες αρρώστιες υπάρχουνε πολλές που είναι 1/1000 ή 1/10.000 περιστατικά. Θα σας πω και το πιο σπάνιο και το πιο ωραίο με σχετικά καλή κατάληξη. Πριν πολλά χρόνια όταν δούλευα σε άλλη κλινική είχε έρθει ένα ζωάκι παράλυτο, τα πόδια του ίσα που μπορούσε να τα κουνήσει, δε μπορούσε να σταθεί, έκανε ούρα και κακά επάνω του και ήταν πάρα πολύ καιρό έτσι. Αυτό το σκυλάκι το είχε μία οικογένεια που επίσης ένα μέλος της δεν μπορούσε να περπατήσει. Είχε έρθει ένα παράλυτο ζωάκι με έναν παράλυτο ιδιοκτήτη τότε. Αφού κάναμε κάποιες εξετάσεις και είδαμε τι έχει το ζωάκι, είχαμε διαπιστώσει ότι το είχε χτυπήσει αυτοκίνητο και ήταν παράλυτο για πάνω από ένα χρόνο. Τα νεύρα είχαν αρχίσει βέβαια να δουλεύουνε πάλι, αλλά είχαν ατροφήσει οι μυς. Τα πόδια δεν είχαν δύναμη. Οπότε απλώσαμε μία κουβέρτα κάτω και το αφήσαμε απαλά πάνω στην κουβέρτα να γαντζώσει πάνω της τα νυχάκια του και με το που γάτζωσε τα νυχάκια του και πατούσε πολύ σταθερά, είχε καλή πρόσφυση, στάθηκε όρθιο. Δεν το είχε ξαναδοκιμάσει αυτό ο ιδιοκτήτης. Εκείνη την ώρα που είδαν μετά από πάρα πολύ καιρό το σκυλί τους να στέκεται όρθιο έστω και για λίγο άρχισαν να κλαίνε όλοι από χαρά. Μετά έγιναν φυσιοθεραπείες κι έγινε πολύ καλύτερα το σκυλάκι κι έδωσε πολλή δύναμη στον ιδιοκτήτη του. Αυτό είναι ένα σπάνιο περιστατικό.
Θυμάστε το πρώτο σας περιστατικό;

Να σας πω την αλήθεια δε θυμάμαι το πρώτο μου περιστατικό. Θυμάμαι όμως από τα πρώτα περιστατικά, σαν μικροί κτηνίατροι που ήμασταν, που ήταν απλά .Όπως ένα σκυλάκι που ήταν κρυωμένο και είχε βήχα, αλλά μέχρι εκεί. Έχουν περάσει και πολλά χρόνια, αλλά τα πρώτα περιστατικά ήταν πολύ απλά ,όπως ένας βήχας, ένας απλός τραυματισμός, ένα σκισιματάκι. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινάνε.
Έχει πεθάνει κάποιο ζώο στα χέρια σας ;

Ναι , έχει πεθάνει και όχι μόνο ένα δυστυχώς γιατί υπάρχουν πολλές αρρώστιες, υπάρχουν τα γεράματα, οπότε όταν βλέπεις πολλά περιστατικά, κάποια από αυτά δεν μπορείς να τα σώσεις και κάποια από αυτά πεθαίνουνε στα χέρια σου. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι, αλλά προσπαθείς είτε να θεραπεύσεις, είτε να ανακουφίσεις όσο πιο πολλά γίνεται . Στη διαδικασία δυστυχώς κάποια πεθαίνουν.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που καταλάβουμε ότι ένα ζωάκι είναι δηλητηριασμένο; Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που του δίνουμε;
Δεν πρέπει να δίνουμε κάποιο φάρμακο στο ζωάκι γιατί αν δε ξέρουμε το δηλητήριο μπορεί να του κάνουμε κακό αντί να το βοηθήσουμε. Μπορούμε να έχουμε κάποια φάρμακα όπως ατροπίνη, βιταμίνη Κ, κορτιζόνη, γάζες κα. αλλά πάλι όλα αυτά πρέπει να ξέρει κάποιος να τα χρησιμοποιεί σωστά. Οπότε το καλύτερο είναι πάντα να παίρνουμε τηλέφωνο τον κτηνίατρό μας για να μας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε.

Τι πρέπει να τρώει ένα σκυλάκι για να ζήσει πολλά χρόνια και να είναι υγιές;
Ωραία. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που τρώμε εμείς και δε μας πειράζουν όπως είναι τα σταφύλια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η σοκολάτα αυτά πρέπει να τα αποφεύγουν. Υπάρχουν άλλα τρόφιμα τα οποία τρώμε και εμείς τρώνε και τα σκυλάκια και είναι μια χαρά. Η βάση όμως της διατροφής τουλάχιστον με τις έρευνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η κροκέτα. Η κροκέτα μία καλή, ποιοτική, μελετημένη εμπορική κροκέτα, υπάρχουν πάρα πολλές στην αγορά, οι οποίες είναι μελετημένες από πολλούς επιστήμονες, κτηνιάτρους και άλλους που βάση στατιστικών και βάση πολλής μελέτης έχουν βρεθεί ότι έχουν τα σωστά συστατικά και τις σωστές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία προσφέρουν μια καλή ποιότητα ζωής και μια μακροζωία στο σκύλο μας. Οπότε μια καλής ποιότητας κροκέτα.

Σε ποια ηλικία τα θηλυκά σκυλιά μπορούν να κάνουν κουταβάκια;
Η πρώτη περίοδος στα σκυλάκια έρχεται από 7 μηνών και μετά, 7 με 8 μηνών τότε ζευγαρώνουν για πρώτη φορά. Η περίοδος στα σκυλάκια είναι κάθε 6 μήνες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δύο φορές το χρόνο μπορούν να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν. Οπότε από 8 μηνών και ανά εξάμηνο είναι ικανά να τεκνοποιήσουν να το πω έτσι, να ζευγαρώσουν δηλαδή και να γεννήσουνε μικρά κουταβάκια.

Πώς εξετάζετε τα ζώα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξετάσουμε ένα ζώο, αναλόγως τι έχει. Υπάρχουν πολλά διαγνωστικά μέσα, (γυρνάει την κάμερα και μας δείχνει πολλά μηχανήματα) τα οποία βγάζουν ακτινογραφίες, κάνουν μικροσκοπικές αναλύσεις, υπέρηχο και άλλα πολλά διαγνωστικά μέσα, για να δούμε εάν είναι καλά ένα ζωάκι. Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία, για να τους κοιτάξουμε τα αυτάκια, τα ματάκια.

Είναι ήρεμα τα ζώα κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Πολλά ναι, κάποια όχι. Γι’ αυτό και όταν εξετάζουμε ένα ζώο, είτε το εξετάζουμε μαζί με κάποιον που αγαπάνε, τον ιδιοκτήτη, είτε το πιο σύνηθες, έχουμε νοσοκόμους για τα ζώα, τους βοηθούς μας δηλαδή, οι οποίοι κρατάνε το ζωάκι χαλαρό, το χαϊδεύουν, το κρατάνε σε μια σωστή θέση, για να μπορέσουμε να το εξετάσουμε.

 

Εξετάζετε πολλά αδέσποτα ζώα;
Εξετάζουμε αδέσποτα ζωάκια. Ευτυχώς υπάρχουν προγράμματα του δήμου που συμμετέχουν και άλλοι συνάδελφοι. Βάσει νόμου μεριμνά το κράτος, όπου τα στειρώνει, τα εμβολιάζει και τα φροντίζει γενικότερα. Φυσικά όμως, όταν ο δήμος δεν μπορεί, τα φέρνουν σε εμάς άνθρωποι και επωμίζονται με δικά τους έξοδα.

 

Σας αρέσει η δουλειά σας;

Έχει πολλές δυσκολίες, έχει πολλά καλά και κακά, αλλά ναι, μου αρέσει η δουλειά μου.
Τι εργαλεία χρησιμοποιείτε;

Μπορώ να σας δείξω και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία. Υπάρχουν και τα χειρουργικά εργαλεία. Εδώ είναι το χειρουργείο, με το χειρουργικό τραπέζι, την αναισθητική μηχανή, την λάμπα, όπου εδώ πάνω κάνουμε τα χειρουργεία. Επίσης, έχουμε και άλλα διαγνωστικά μέσα. Εδώ βγάζουν ακτινογραφίες, για να δούμε σπασμένα ποδαράκια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μια ακτινολογική ανάλυση.

 

Πώς αρρωσταίνουν πιο εύκολα τα ζωάκια (Ποια είναι δηλαδή η πιο συχνή αρρώστια των ζώων;)
Τα ζωάκια αρρωσταίνουν πιο εύκολα αν δεν τα προσέχουμε. Όπως και εμείς αν δεν προσέχουμε σωστά τον εαυτό μας αρρωσταίνουμε, άμα κυκλοφορούμε στο κρύο χωρίς σωστά ρούχα, άμα περνάμε το δρόμο χωρίς να κοιτάξουμε και μας χτυπήσει ένα αυτοκίνητο, έτσι και αυτά. Δηλαδή και τα ζωάκια θα αρρωστήσουν πιο εύκολα αν δεν τα προσέχουμε, άμα δεν τα κρατάμε ζεστά ή αν δεν έχουν ένα σωστό μέρος να μείνουνε. Ακόμα αρρωσταίνουν όταν δεν τρέφονται σωστά, όπως και εμείς αρρωσταίνουμε αν δεν τρεφόμαστε σωστά. Επίσης, όταν βγαίνουν βόλτα και δεν τα προσέχουμε μπορεί να χτυπήσουν ή τραυματιστούν κατά λάθος από άλλο σκυλάκι. Άρα τα ζωάκια αρρωσταίνουν πιο εύκολα, όταν εμείς δεν τα προσέχουμε σωστά.

Πονάνε τα ζωάκια όταν τα κάνετε στείρωση;

Πολλές φορές όταν κάνουμε κάτι επεμβατικό πάνω στο ζώο δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα του κόσμου. Πόσο μάλλον όταν κάνουμε ένα χειρουργείο. Γιατί η στείρωση είναι χειρουργείο.
Ουσιαστικά τι σημαίνει στείρωση; Για τα θηλυκά κυρίως, ανοίγουμε την κοιλίτσα, παίρνουμε από μέσα τη μήτρα και ξανακλείνουμε την κοιλίτσα. Η μήτρα είναι το αναπαραγωγικό όργανο του θηλυκού σκύλου.
Αντίστοιχα στο αρσενικό, κάνουμε μία μικρή τομούλα, μία μικρή σχισμή, βγάζουμε τους όρχεις που είναι το αναπαραγωγικό σύστημα του αρσενικού σκύλου και ξανακλείνουμε τη σχισμούλα. Αυτό γίνεται με γενική αναισθησία, δηλαδή ο σκύλος κοιμάται, είναι ναρκωμένος πλήρως οπότε φυσικά δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Όταν ξυπνήσει βέβαια δε νιώθει πόνο αλλά νιώθει τα ράμματα που υπάρχουν μέσα και τραβάνε το δερματάκι το οποίο έχει κλείσει. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά παυσίπονα και πάντα δίνουμε μετά τη στείρωση, είτε ενέσιμα είτε από το στόμα σε ένα ζωάκι για να μην αισθάνεται πόνο. Σίγουρα μπορεί να νιώθει ότι κάτι με τραβάει στην κοιλίτσα μου, αλλά αυτό δεν είναι πόνος. Τα ζωάκια φεύγουν την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο, περπατώντας, πάνε σπίτι, τρώνε και είναι μια χαρά. Πλέον δηλαδή, τα τελευταία χρόνια, έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ ιατρικά και στην κτηνιατρική, όπου η στείρωση είναι μία επέμβαση ρουτίνας, είναι δηλαδή μία επέμβαση που πονάει ελάχιστα και είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του.

Γιατί υπάρχουν αδέσποτα ζωάκια;

Πολύ καλή ερώτηση και πολύ μεγάλη συζήτηση. Αδέσποτα ζωάκια είναι τα ζωάκια που δεν έχουν δεσπότη, δεν έχουν αφεντικό δεν έχουν κάποιον άνθρωπο να είναι εκεί γι αυτά, γι αυτό τα λέμε αδέσποτα. Τα αδέσποτα ζωάκια προέρχονται από ανθρώπους ανεύθυνους, ανθρώπους που είχαν ένα σκυλάκι και το άφησαν, το παράτησαν. Αυτό το σκυλάκι, έμεινε στο δρόμο, μπορεί να γέννησε και άλλα σκυλάκια, να αναπαράχθηκε και να γεννήθηκαν και άλλα αδέσποτα στο δρόμο. Το κακό ξεκινάει από εμάς τους ιδιοκτήτες των σκύλων. Υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά η βασική αιτία είμαστε εμείς! Εμείς που αφήνουμε σκυλάκια τα οποία έχουμε βαρεθεί, ή δεν έχουμε χρόνο ή δεν τα θέλουμε πια ή δεν έχουμε την υπομονή να τα κρατήσουμε. Είναι μία πολύ θλιβερή πραγματικότητα στην Ελλάδα αυτό, έχουμε πάρα πολλά αδέσποτα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όταν και αν θα πάρουμε ένα σκύλο είναι να είναι μία πολύ συνειδητοποιημένη απόφαση. Να είναι μία απόφαση που την έχουμε σκεφτεί πάρα πολύ καλά! Ο σκύλος είναι μία τεράστια δέσμευση αλλά και η γάτα. Είναι μία δέσμευση που πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε και το χρόνο και τη διάθεση και φυσικά και την οικονομική δυνατότητα να υιοθετήσουμε ουσιαστικά ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια, γιατί θέλει πάρα πολύ από το χρόνο μας, από την αγάπη μας για να είναι καλά, οπότε πρέπει να το θέλουμε πραγματικά να έχουμε ένα σκυλάκι. Τα αδέσποτα δημιουργήθηκαν εντέλει από ανθρώπους οι οποίοι δεν σκέφτηκαν καλά ότι θέλουν ένα σκύλο, δεν είχαν χρόνο γι’ αυτό το σκύλο, τον πήρανε απλά και μόνο για να τον έχουν και μετά τον παράτησαν γιατί απλά δεν ταίριαζε στη ζωή τους. Οπότε στο γιατί υπάρχουν αδέσποτα, θα πω γιατί πολλοί από εμάς είμαστε όχι κακοί άνθρωποι, είμαστε ανεύθυνοι άνθρωποι. Λόγω ανευθυνότητας, δυστυχώς.

Υπήρχε ποτέ ένα ζωάκι που φοβόσασταν να το γιατρέψετε;

Ναι, φυσικά υπάρχουν ζωάκια που δεν είναι εξοικειωμένα με τον κτηνίατρο. Και αυτά φοβούνται εμένα και εγώ τα φοβάμαι, γιατί το σκυλάκι γαβγίζει, δαγκώνει, δεν είναι συνεργάσιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τον ιδιοκτήτη, ο οποίος πάει πρώτα το ηρεμεί και σιγά σιγά αφού περάσει κάποια ώρα εμφανίζομαι και εγώ το χαϊδεύω, το παίρνω λίγο με το καλό, λίγο του μιλάω όμορφα και με αφήνει εντέλει να το εξετάσω.
Σε περιπτώσεις που ακόμα και αυτό δεν μπορεί να γίνει, φυσικά ναρκώνεται το ζωάκι. Του κάνουμε μία πολύ μικρή ενεσούλα ή παίρνει ένα χαπάκι και ουσιαστικά ηρεμεί, χαλαρώνει, είναι σε μία ελαφριά νάρκωση. Αυτό πολλές φορές είναι μία καλή επιλογή για πολύ φοβισμένα ζωάκια, για να μειωθεί και το στρες τους και να μην είναι μία κακή εμπειρία και για αυτά

Εγώ όταν ήμουν μικρή ήθελα και εγώ να γίνω κτηνίατρος αλλά όταν είδα το πρώτο χειρουργείο που έκαναν σε ένα ζώο, φοβήθηκα και δεν μπορούσα να το βλέπω, στεναχωριόμουν. Εσείς όταν το κάνετε αυτό πως νιώθετε;

Πάρα πολύ καλή ερώτηση. Σίγουρα η εικόνα ενός χειρουργείου είναι τρομακτική. Να βλέπεις δηλαδή ένα ζωάκι ανοιγμένο με αίματα και τα όργανά του εκτεθειμένα δεν είναι ευχάριστο. Δεν ξέρω, τι χειρουργείο είδες;

Πονάνε τα ζωάκια όταν τα κάνετε στείρωση;

Πρέπει να σκέφτεσαι ότι αυτό το κάνεις για καλό. Δηλαδή όταν κάνεις ένα χειρουργείο είτε είναι μία στείρωση που είναι ένα πολύ απλό χειρουργείο, το οποίο δεν θεραπεύει κάτι εκείνη τη στιγμή αλλά βοηθάει το σκυλάκι στο μέλλον, είτε είναι ένα χειρουργείο το οποίο το κάνεις για να σωθεί ένα ζωάκι, για παράδειγμα όταν έχεις να χειρουργήσεις ένα σχισμένο έντερο επειδή κατάπιε ένα κόκαλο και του έσκισε το έντερο ή όταν προσπαθείς να βάλεις στη θέση του ένα σπασμένο πόδι, όλα αυτά είναι τρομακτικά. Πάντα όμως σκέφτεσαι ότι ουσιαστικά αυτό το κάνω για να γίνει καλύτερα, για να το θεραπεύσω. Δηλαδή μπορεί να σκέφτεσαι ότι πονάς το ζώο εκείνη την ώρα ή ακόμα και όταν δεν πονάει επειδή του έχεις κάνει αναισθησία, ξέρεις ότι όταν ξυπνήσει από ένα μεγάλο χειρουργείο θα πονάει αλλά επίσης ξέρεις ότι κάνοντας αυτό, σώζεις τη ζωή του. Οπότε, ναι, εκείνη την ώρα, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, αλλά σκέφτεσαι ότι όταν τελειώσουν όλα αυτά θα έχεις ένα πιο υγιές και πιο ευτυχισμένο ζωάκι στα χέρια σου. Όπως και εμείς όταν πάμε στο γιατρό και μας κάνει ένα εμβόλιο ξέρουμε πως εκείνη την ώρα ίσως να πονέσουμε λιγάκι, αλλά ξέρουμε πως θα μας προστατεύσει. Έτσι και εδώ μπορεί λίγο να χρειαστεί να πονέσει ένα ζώο για να θεραπευτεί και να είναι καλά μετά.

Εσείς έχετε κάποιο κατοικίδιο ζωάκι στο σπίτι σας;

Ναι, έχω 3 σκυλάκια και ευτυχώς έχω και αυλή και έχουν περισσότερο χώρο.

Πώς νιώσατε στο πρώτο σας χειρουργείο ;

‘Ημουν αρκετά φοβισμένος και αγχωμένος .Ήταν δύσκολο ,αλλά πρέπει να βρεις το θάρρος για να μπορέσεις να βοηθήσεις τα ζωάκια.

Έχετε κάποια εξειδίκευση σε εξωτικά ή μικρά ζώα; Αν ναι, πώς την αποκτήσατε ;

Παίρνοντας το πτυχίο κτηνιατρικής , πήρα εξειδίκευση στα ζώα συντροφιάς. Αργότερα μπορείς αυτό να το εξελίξεις και να κάνεις μετεκπαίδευση σε κάποια κατηγορία ζώων.

Σχολιάστε

Top