ΠΑΜΕ ΑΣΙΑ;

Διατροφικές συνήθειες της Κίνας

Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα στην ανατολική Ασία. Έχει κλίμα ηπειρωτικό με έντονες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και πολλές βροχές. Η μορφολογία του εδάφους της χαρακτηρίζεται ως ορεινή με πολλές ιδιομορφίες. Τα κύρια προϊόντα της είναι το ρύζι, οι πατάτες, το σιτάρι , το καλαμπόκι, το τσάι, διάφορα σπορέλαια, χοιρινό κρέας, πολλά αλιεύματα κ.ά. Στους Κινέζους αρέσει πολύ το ρύζι, η σάλτσα σόγιας, τα νούντλς, το τσίλι και απολαμβάνουν να πίνουν πολύ τσάι.

Ιδιαίτερα είναι και τα σκεύη που μαγειρεύουν( γουόκ) αλλά και που τρώνε(choepsticks). Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μαγειρέματος στην κινέζικη κουζίνα είναι το τηγάνισμα και το άχνισμα, το οποίο επίσης γίνεται σε ειδικά σκεύη από μπαμπού, που επιτρέπουν την είσοδο του αέρα στο εσωτερικό τους.

Αφού προμηθευτείτε τα ειδικά σκεύη, ρωτήστε μας για κινέζικες συνταγές…

Μην ξεχάσετε την κρυμμένη σοφία… ( Ιωάννα)

 

Διατροφικές συνήθειες Ν. Κορέας

Άλλη μια ιδιαίτερη χώρα της ανατολικής Ασίας με διατροφικό ενδιαφέρον είναι η   Ν. Κορέα. Το κλίμα της είναι εύκρατο με ψυχρούς ξερούς χειμώνες και θερμά ξερά καλοκαίρια. Στη χώρα παράγονται ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, κεχρί, σιτάρι, κριθάρι, καπνός, βαμβάκι, όσπρια και πολλά είδη φρούτων και λαχανικών. Tα πιο δημοφιλή φαγητά τους είναι τα noodles, soondubu jiggae (τόφου, προϊόν από γάλα σόγιας),seolleongtang( σούπα), dukbokkie( κέικ ρυζιού), yangnyeom tongdak              ( καρυκευμένο τηγανητό κοτόπουλο)

Κι αν τα ονόματα των φαγητών σας φαίνονται ακατανόητα κι όλα σας μοιάζουν ίδια, αφού μάθετε να τα λέτε, θα σας δώσουμε και συνταγές… ( Ευαγγελία)

 

Διατροφικές συνήθειες της Ινδίας

Η Ινδία βρίσκεται στη Ν. Ασία. Το κλίμα της χώρας ποικίλει ανάλογα  με το γεωγραφικό μήκος και το υψόμετρο της κάθε περιοχής. Στην οροσειρά των Ιμαλαϊων είναι ψυχρό και ηπειρωτικό, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι τροπικό με πολλές βροχές και 3 εποχές ( ήπιος και χωρίς πολλές βροχές χειμώνας, θερμή και ξηρή άνοιξη και υγρό τροπικό καλοκαίρι). Ιδιαίτερη επίδραση στο κλίμα της Ινδίας ασκούν οι ετήσιοι άνεμοι, οι μουσώνες, που φέρνουν μαζί τους τις καταρρακτώδεις βροχές.

Κύρια αγροτικά προϊόντα της είναι: ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, ζαχαροκάλαμο, τσάι, κάσιους, καρύδες κ.ά. Στη χώρα εκτρέφονται επίσης αιγοπρόβατα, βουβάλια, καμήλες, άλογα, πουλερικά, αλλά οι αγελάδες δεν αποτελούν πηγή οικονομικής εκμετάλλευσης , αφού θεωρούνται ιερά ζώα. Η ινδική κουζίνα έχει δεχτεί πολλές επιρροές από τους διάφορους κατακτητές της, όπως Μογγόλοι, Μουσουλμάνοι, αλλά και από γειτονικές χώρες, όπως η Κίνα και το Αφγανιστάν, καθώς επίσης συναντάμε κατάλοιπα της βρετανικής και πορτογαλικής κουζίνας. Χαρακτηριστικά φαγητά της Ινδίας είναι:biryani( αρωματικό ρύζι με καρυκεύματα και μαριναρισμένο κρέας), tandoori chicken ( κοτόπουλο μαριναρισμένο για πολλές ώρες με μια πάστα από γιαούρτι και μπαχαρικά και ψημένο στο ειδικό πήλινο σκεύος, tandoori), samosa(τηγανητό ή ψητό τριγωνικό σνακ γεμιστό με λαχανικά, σαν τα χορτοπιτάκια). Τα περισσότερα φαγητά τους τηγανίζονται, έχουν πολλά μπαχαρικά, καρυκεύματα και είναι πολύ πικάντικα.

( Βασίλης Α., Αντώνης)

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Ινδική σούπα με ρύζι και ροβίτσα (φασόλι)

120 γρ. Ροβίτσα

80 γρ. Ρύζι καστανό

2 κουταλιές άγριο ρύζι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας κάρυ

Μια πρέζα κουρκουμά

Μια πρέζα κίμινο

Αλάτι και πιπέρι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης