Υφάντρα

Η Υφάντρα είναι ένα παλιό επάγγελμα. Οι υφάντρες ήταν οι μοδίστρες της εποχής και συνήθως χρησιμοποιούσαν τον αργαλειό. Ο αργαλειός, ως οικιακό εργαλείο είναι αρχαιότατο και αναφέρεται από τον Όμηρο ως ιστός. Η Πηνελόπη ύφαινε τη μέρα και ξήλωνε τη νύχτα για να ξεγελά με τον τρόπο αυτόν τους «μνηστήρες» ώσπου να τελειώσει το «διασίδι» της. Η θεά Αθηνά στην αρχαιότητα προστάτευε την υφαντική τέχνη και γι” αυτό ονομαζόταν «Εργάνη Αθηνά».

Ο αργαλειός συνήθως στηνόταν στην αυλή στο υπόστεγο ή στο κατώι του σπιτιού. Η υφάντρα έραβε ρούχα, ύφαινε χαλιά αλλά ασχολιόταν και με τα υφαντά. Η υφάντρα για να ξεκινήσει να υφαίνει θα έπρεπε να έχει μαλλί από πρόβατο, να το πλύνει, να κάνει το λανάρισμα, μετά να το γνέσει, να το βάψει και μετά να κάνει νήμα. Επίσης χρειαζόταν εργαλεία όπως: δυο «αντί» που στο ένα τυλίγεται το στημόνι και στο άλλο το υφάδι,  σαΐτα, διάφορα χτένια, αδράχτι, δύο ποδαρικά, τέσσερα μιτάρια, το ξυλότεχνο, την ποταμίστρα, την κουκουνάρα, τις τροχαλίες, το κάθισμα τους δύο συνδετήρες, σφοντίλι και το κοπανέλι.

Η δουλειά στον αργαλειό ήταν πολύ κουραστική καθώς απαιτούσε μεγάλη δύναμη χεριών και συντονισμό κινήσεων. Η υφάντρα χρησιμοποιούσε παράλληλα χέρια και πόδια. Η υφάντρα χρησιμοποιούσε παράλληλα χέρια και πόδια. Σήμερα η υφάντρα έχει αντικατασταθεί από σύγχρονες μηχανές. Υπάρχουν πια λίγες υφάντρες που κρατούν την λαϊκή τέχνη και την παράδοση, που άφησαν οι προηγούμενες γενιές, ζωντανή. Εάν επισκεφτείτε ένα λαογραφικό μουσείο.

Πετρία Β. – Αντριάννα Ζ.

Ιωάννα Μ. – Άγγελος Σ.

Πηγές: ΚΕΠΑΑΜ - ΓΕΛ Μολάων - Η υφάντρα επί το έργον (Βίντεο)

Φωτογραφίες:   Άρωμα Λευκάδας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης