Γανωματής

Ο Γανωματής ή Γανωτής ήταν ένα επάγγελμα που υπήρχε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Είχε σκληρές συνθήκες εργασίας και γενικά ήταν σκληρή δουλειά.  Παλιότερα τα σκεύη μαγειρικής ήταν χάλκινα. Μετά από πολλές χρήσεις, οξειδώνονταν και γίνονταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Γι” αυτό υπήρχαν οι γανωματήδες για να επισκευάζουν τα διάφορα σκεύη με κασσίτερο.

Καλούσε τις νοικοκυρές να τους φέρουν τα είδη, έλιωνε τον κασσίτερο, άλειφε το εσωτερικό του σκεύους με σπίρτο και το έτριβε με κουρασάνι (τριμμένο κρεμμύδι). Τέλος το γυάλιζε με βαμβάκι. Η διαδικασία διαρκούσε 25 με 30 λεπτά. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ήταν η γκαζιέρα, τριμμένο κρεμμύδι, τσιμπίδα και με λεκάνη με κρύο νερό.

Αυτό το επάγγελμα δεν υπάρχει τώρα. Ελάχιστοι πια γνωρίζουν την τέχνη αυτή. Μας έκανε εντύπωση επειδή ο γανωματής κουβαλούσε στην πλάτη του πολύ βαριά εργαλεία και επειδή επισκεύαζε και με τριμμένο κρεμμύδι τα σκεύη.

Ιωάννα Κ. – Σπύρος Ρ. – Ελένη Χ.

Πηγές: Wikipedia - 3ο ΓΕΛ Φιλαδέλφειας - Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται (Βίντεο)

Φωτογραφίες: Λαογραφικός Σύλλογος «Η Σουβάλα Παρνασσού»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης