Οι πρόσφυγες της Νέας Αλικαρνασσού

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Γράφει η Δήμητρα Φρακιαδάκη

 

Η Νέα Αλικαρνασσός είναι ένας από τους πέντε  πρώτους οικισμούς που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Οι μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν κοντά στην πόλη του Ηρακλείου σε έναν οικισμό  ο οποίος είναι δίπλα στη θάλασσα και τους θυμίζει την πατρίδα τους.  Από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν η ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, για να κρατήσουν ζωντανή την πίστη τους.

image descriptionΈπειτα ίδρυσαν δημοτικό σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών τους και μια ποδοσφαιρική ομάδα, για να κρατήσουν ενωμένο τον οικισμό.

Δημοτικό Σχολείο 1950

Δημοτικό Σχολείο 1950

Αρκετά χρόνια αργότερα ξεκινά τη λειτουργία του ο πολιτιστικός σύλλογος «Αρτεμισία»  με σκοπό να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες τους.

πολιτιστικος συλλογοςΤα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον οικισμό είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός που έχει ο ένας για τον άλλον,  καθώς τους ενώνει η προσφυγική τους ταυτότητα. Στην αρχή μπορεί να είχαν εχθρική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους κατοίκους αλλά με την πάροδο του χρόνου οι δυο κοινότητες ενσωματώθηκαν και  αλληλεπιδρούν θετικά προς όφελος της κοινωνίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης