Κάτι για την μαγειρική

Raw meat (chicken breast, pork chop, and beef steak)

Γράφει η Βασιλοπούλου Ελένη  Γ2

Υπάρχουν κάποια δυσάρεστα νέα για τους λάτρεις του κρέατος, ιδιαίτερα αυτούς που τρώνε το κρέας τους ψημένο στην σχάρα. Από “τι φαίνεται, το ψήσιμο στην σχάρα, το τηγάνισμα και το βράσιμο του κρέατος παράγουν ετεροκυκλικές αμίνες ή αλλιώς HCAs, οι οποίες είναι θανατηφόρες χημικές  ουσίες που οδηγούν σε καρκίνο.

1451766079_malakokreas

Ενώ η υψηλή πρόσληψη κρέατος έχει συνδεθεί με τον καρκίνο εδώ και  αρκετό καιρό, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο αριθμός των HCAs αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο ψησίματος του κρέατος.  Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ ψήνεται τόσο πιο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των HCAs. Επομένως, η κατανάλωση του καλοψημένου κρέατος φαίνεται να αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου εμφάνισης  καρκίνου.

Για να είστε πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις συνέπειες, κάποιοι ερευνητές βρήκαν ότι όταν το λίπος πέφτει μέσα στις φλόγες, μια άλλη επικίνδυνη ουσία παράγεται, η οποία ονομάζεται πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας (PAHs). Για μια ακόμη φορά ο χρόνος μαγειρέματος είναι ο βασικός παράγοντας τη στιγμή που, όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο το κρέας στην φωτιά, τόσο περισσότερες PAHs κολλάνε στην επιφάνεια του. Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να αλλάξουν με το κοτόπουλο πιστεύοντας ότι είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας, αλλά αυτή η λύση δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από την αλήθεια. Για την ακρίβεια, 10 φορές περισσότερες χημικές ουσίες παράγονται όταν ψήνεται στην σχάρα το κοτόπουλο από το χοιρινό.

8 Places that Will Satisfy Your Peri Peri Chicken Craving

Μια ερώτηση που διατυπώνεται από πολλούς είναι αν πρέπει να πάψουμε να καταναλώνουμε κρέας. Υπάρχει ένα τεράστιο δείγμα αποδεικτικών στοιχείων, που τονίζουν τα πλεονεκτήματα μιας χορτοφαγικής διατροφής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μείωση των πιθανοτήτων να αναπτύξουμε καρκίνο. Aλλά για αυτούς που δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς μία ζουμερή μπριζόλα στην διατροφή τους, υπάρχουν κάποιες συμβουλές στο πώς να υιοθετήσετε ορισμένες θρεπτικές συνήθειες.

Πρώτα από όλα, προσπαθήστε να περιορίσετε τις αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση λίπους αγοράζοντας πιο άπαχο κρέας. Δεύτερον, κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μαρινάρετε το κρέας σας με σκόρδο και ρίγανη πριν το μαγειρέψετε. Έχει αποδειχτεί ότι το μαρινάρισμα με αυτά τα υλικά χαμηλώνει το επίπεδο των HCAs.

 

Σχολιάστε

Top