Μελισσοκομία

Μελισσοκόμος

Γράφει ο Σταύρος Μπαρμπούτης, Β2

Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε τον άνθρωπο στη σκέψη ότι είναι δυνατό να τις συλλάβει και να τις βάλει να ζήσουν μέσα σε κάποιο κουτί, που να μοιάζει με κουφάλα δέντρου ή με τρύπα σε βράχο, προκειμένου να παράγουν μέλι γι” αυτόν.

Η μελισσοκομία είναι ένας συναρπαστικός κόσμος στον οποίο απολαμβάνουμε τη φύση παράλληλα με την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας και άλλων φυσικών προϊόντων για οικιακή ή εμπορική χρήση. Όπως και με κάθε άλλη καλλιέργεια ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, το πρώτο έτος της ενασχόλησής μας είναι εισαγωγικό και καλό είναι να μην περιμένουμε κάποιο εισόδημα. Μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα πρώτα βήματα, δοκιμές αλλά και τα αναπόφευκτα λάθη, καθώς και προβλέψεις για μεγαλύτερη επένδυση (σε χρόνο και χρήμα) για το δεύτερο έτος που έρχεται. Σημειώστε ότι το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να είναι θανατηφόρο για κάποιον που είναι αλλεργικός.

Εκτός από την παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων (βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, κερί κλπ.), οι μέλισσες είναι επίσης σημαντικές για την επικονίαση των φυτών, καθώς μεταφέρουν τη γύρη από τα αρσενικά μέρη ενός λουλουδιού στα θηλυκά μέρη του λουλουδιού του ίδιου είδους, κάτι που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή πολλών φυτών (λαχανικά κ.λπ.). Οι γεωργοί συχνά τοποθετούν κυψέλες κοντά στα χωράφια τους (ειδικά σε βαμβάκι, πιπεριά, αμυγδαλιές κ.λπ.) με μοναδικό σκοπό την επικονίαση των καλλιεργειών, καθώς οι μέλισσες αποτελούν τουλάχιστον το 80% όλων των επικονιαστών εντόμων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 60 σύλλογοι μελισσοκομίας. Οι σύλλογοι μελισσοκομίας ενώνονται μαζί και σχηματίζουν την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν από το 2000 τα μελισσοκομικά κέντρα. Τη λειτουργία των 14 μελισσοκομικών κέντρων έχουν αναλάβει μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, είναι στελεχωμένοι με επιστημονικό προσωπικό το οποίο πέρα από την τεχνική βοήθεια που παρέχει, υλοποιεί το μοναδικό για τον Έλληνα μελισσοκόμο επιδοτούμενο πρόγραμμα των συνθηκών βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας.

 

Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές συνθήκες για τη μελισσοκομία. Η ανάπτυξή της όμως στη χώρα δεν είναι τέτοια, όση επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες της. Ως αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης.

Στη Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%).

Περίπου 80% όσων ασχολούνται με τη μελισσοκομία είναι γεωργοί και το υπόλοιπο 20% ετεροεπαγγελματίες. Οι μέλισσες καλύπτουν περίπου το 1,80% της ελληνικής ζωικής παραγωγής.

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top