Η ΕΛΙΑ

Η ελιά

Η ιστορία της ελιάς ξεκινά πριν 7.000 χρόνια . Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Μεσόγειος είναι το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα ελαιόδεντρα. Η ελιά είναι ένα δέντρο που αγαπά τον μεσογειακό ήλιο και τη θάλασσα, μεγαλώνει και σε άγονα εδάφη και η κατανάλωση του καρπού της είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Ξεκινά να δίνει καρπούς στην ηλικία των 7 ετών. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής της είναι 300-600 έτη. Υπάρχουν ελιές με ηλικία πάνω από 1.οοο χρόνια.

Η ελιά είναι για τους Έλληνες ένα ευλογημένο δέντρο που έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας . Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στη Μεσόγειο.

Ο καρπός της ελιάς ήταν ιερός από την αρχαιότητα. Στη διαμάχη των θεών για το ποιος θα είναι ο προστάτης της πόλης των Αθηνών, η θεά Αθηνά πρόσφερε στους κατοίκους της ένα δέντρο ελιάς, το οποίο κρίθηκε πολυτιμότερο από το δώρο του θεού Ποσειδώνα. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις ελιές σύμβολο καλοσύνης και ευγένειας, ενώ και σήμερα συμβολίζει την ειρήνη. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς ήταν το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης στην Αρχαία Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα σε γεωργικές περιοχές της χώρας μας, μια ελιά φυτεύεται όταν γεννιέται ένα παιδί. Η ελιά και το παιδί θα μεγαλώσουν ταυτόχρονα . Όταν το παιδί πάει στο σχολείο στην ηλικία των 6, η ελιά είναι έτοιμη να δώσει καρπούς . Θα μεγαλώσει με την οικογένεια, θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα για να θυμίζει τη συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής.

Της μαθήτριας Δ’ τάξης Μαρίνας Τσατσαρού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης