ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

Τη Δευτέρα 30/1/2023, οι μαθητές εκκλησιάστηκαν για να τιμήσουν τη γιορτή των τριών Ιεραρχών. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  εκφώνησαν λόγο στην εκκλησία για τους τρεις Ιεράρχες .

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Τους τιμάμε ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων καθώς  συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την διάδοση και μελέτη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στη Καισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ.. Μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον, κάτω από τη φροντίδα της μητέρας του, Εμμέλειας.

Όταν οι περίφημες σχολές της Καισάρειας δεν είχαν να του προσφέρουν περισσότερες γνώσεις, ο Βασίλειος έφτασε στην ξακουστή Αθήνα. Τόση ήταν η φιλομάθειά του, που σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία, θεολογία. Περισσότερο όμως προόδευσε στην αρετή και τη χριστιανική ζωή. Έτσι αρνήθηκε τη δόξα των ανθρώπων και τη φήμη του σοφού κι αφιερώθηκε στον Θεό. Έγινε ο γνωστός αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, που έμεινε στην ιστορία ως Μέγας και ως Επίσκοπος της αγάπης.

Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή «Βασιλειάδας». Ένα  πρότυπο κέντρο  για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των άρρωστων, την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων και τη διανομή αγαθών  και κάθε είδους βοήθειας σε φτωχές οικογένειες και άπορους.  Στο έργο αυτό της φιλανθρωπίας αφιέρωσε όλα του τα πλούτη και όλη του τη ζωή, μέχρι την κοίμησή του το 350.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν φίλος και συσπουδαστής του Βασιλείου, συνομήλικός του. Σπούδασε κι έγινε επίμονος μελετητής όλης της γνωστής σοφίας. Γρήγορα όμως τα άφησε όλα και αφοσιώθηκε στον Χριστό. Ως επίσκοπος της Ναζιανζού και ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πολέμησε με ευγλωττία και γενναιότητα όλες τις αιρέσεις και κράτησε την πίστη μας ανόθευτη. Για την προσφορά του στην ορθοδοξία ονομάστηκε Θεολόγος» και είναι ο δεύτερος που παίρνει αυτόν τον «τίτλο» μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Πανεπιστήμονας αλλά και με αξιόλογο ποιητικό έργο, που σήμερα πολλοί το μελετούν και το θαυμάζουν. Θεωρείται ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίαςκαι ως ο φιλόσοφος του Ελληνισμού γιατί κατάφερε να θεμελιώσει  την Ελληνική Γραμματεία στην Χριστιανική Εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

O Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε λίγο αργότερα, γύρω στο 350, στην Αντιόχεια της Συρίας. Ο ξακουστός δάσκαλος Λιβάνιος τον προόριζε για διάδοχό του στη περίφημη Σχολή της Αντιόχειας. Μα ο Ιωάννης προτίμησε να αφιερωθεί στον Θεό. Με φλογερά και δυνατά κηρύγματα έσπειρε το λόγο του Θεού σε πολλά μέρη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη ως Πατριάρχης. Ίδρυσε σειρά ευαγών ιδρυμάτων με σκοπό την ανακούφιση των φτωχών, ορφανών, ξένων και αρρώστων. Οργανώνει ημερήσιο συσσίτιο με το οποίο θρέφει 7000 απόρους της Πόλης. Σε κάθε ομιλία του μαζευόταν πλήθος πολύ. Χάρη στην ευγλωττία του πήρε το όνομα Χρυσόστομος. Ασυμβίβαστος εχθρός της αδικίας και της αμαρτίας δημιούργησε εχθρούς, μεταξύ των οποίων και η αυτοκράτειρα, την οποία έλεγχε για τις πράξεις της. Τον έστειλαν στην εξορία τρεις φορές. Την τρίτη φορά πέθανε από τις κακουχίες, δοξολογώντας τον Θεό.

Γράφουν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης