thumbnail

Τα τελευταία χρόνια η τάση του αυτοτραυματισμός έχει αρχίσει να αυξάνεται σε εφήβους. Ακούγεται παράλογο το να επιλέξει κάποιος να τραυματίσει το σώμα του. Όμως αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τα αίτια της συμπεριφοράς θα διακρίνουμε ένα ξεκάθαρο νόημα. Την αποπήρα επιβίωσης από ένα μεγάλο ψυχικό πόνο. Η ψυχολογική αυτή κατάσταση δημιουργείται από προβλήματα στο σχολείο ,στην οικογένεια ακόμα και στις σχέσεις. Ο αυτοτραυματισμός αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο με τον οποίο το άτομο μαθαίνει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τα πολύ έντονα συναισθήματά του.

Το ίδιο το άτομο φαίνεται να μην έχει μάθει, να αντιμετωπίζει την ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση και μαθαίνει αυτό τον τρόπο διαχείρισης και εκτόνωσης των έντονων συναισθημάτων και του ψυχικού πόνου. Για το λόγο αυτό νιώθει επίσης ότι δεν μπορεί να σταματήσει να το κάνει αυτό, γιατί δεν γνωρίζει άλλο τρόπο για να μπορέσει να ηρεμήσει και να διαχειριστεί αυτό που νιώθει.

 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αυτοτραυματισμού είναι το κόψιμο του δέρματος με ένα αιχμηρό αντικείμενο, συνήθως μαχαίρι ή ξυράφι, αλλά ο αυτοτραυματισμός μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις όπως, το κάψιμο, το ξύσιμο/ γδάρσιμο του δέρματος, το χτύπημα μερών του σώματος, την παρεμπόδιση επούλωσης τραυμάτων και πληγών, το τράβηγμα των μαλλιών ,την κατάχρηση τοξικών ουσιών ή αντικειμένων, το σπάσιμο κοκάλων, τη συνειδητή κακοποίηση και κακή χρήση συνταγής φαρμάκων. Οι συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάχρηση ουσιών και τις διαταραχές διατροφής δεν κατατάσσονται στις περιπτώσεις αυτοτραυματισμού γιατί σε αυτές ο τραυματισμός και η «καταστροφή» γίνονται  χωρίς πρόθεση.

selfharm

 

Πως μπορούμε να οηθήσουμε έναν άνθρωπο που αυτοτραυματίζεται;

Πρέπει να ενθαρρύνεται αυτό το άτομο να μιλήσει σε κάποιον στενό και κοντινό του πρόσωπο ώστε να μπορέσει να λύση το πρόβλημα του χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την ζωή του. Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στο άτομο ότι το καταλαβαίνεται και δεν το κατακρίνεται απλά θέλετε το καλό του και να το βοηθήσετε! Η καλύτερη λύση σε κάποιον που αυτοτραυματίζεται είναι να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό!

782894

Top