Μάθαμε ιστορία μάθαμε και λαογραφία

Τη Πέμπτη στις 27 Φεβρουαρίου οι Όμιλοι της Σχολικής Σφαίρας και της αστρονομίας του 2ο Γυμνασίου επισκέφθηκαν το μικρό γραφικό χωριό Στεφάνι Κορινθίας. Στη σχολική Σφαίρα τυχαίνει να είμαι και εγώ και παρακάτω θα σας ξεναγήσω σε ένα μουσείο λίγο διαφορετικά από αυτά που ξέρετε. Θα καταλάβετε τι το διαφορετικό έχει στην επόμενη παράγραφο.

1000001426

Όπως ανέφερα το Στεφάνι είναι ένα μικρό χωριό με αρκετούς κατοίκους λίγο πιο έξω από την Κόρινθο. Είναι ένα ερημωμένο χωριό, αφού παλιά είχε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό με αποτέλεσμα πλέον το σχολείο να μην << λειτουργεί>>. Εμείς όμως το επισκεφθήκαμε, αφού οι δημότες έχουν φτιάξει μία μικρή λαογραφική έκθεση πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα.

Αρχικά στην είσοδο του σχολείου μάς υποδέχτηκαν οι δύο κύριοι διοργανωτές της έκθεσης. Όταν μπήκαμε μέσα, στα αριστερά μας είδαμε μια αναπαράσταση της επεξεργασίας του φυτού <<καπνός>>. Στην αρχή μας έδειχναν πώς το μάζευαν και έπειτα πώς το πέρναγαν σε κλωστές με την βοήθεια του μηχανήματος της εταιρίας <<Καρτέλ>> και μετά σε ξύλινες ή σιδερένιες ράβδους για να τα ξεράνει ο ήλιος.

20250316_162703

Έπειτα από κάποιες μέρες που είχαν ξεραθεί εντελώς, οι γυναίκες έβαζαν σε ξύλινο πιεστήριο για να τα συμπιέσουν και να πάρουν το σχήμα του κύβου. Τέλος στην δεξιά μεριά της πρώτης αίθουσας βλέπαμε ένα γραφείο με συμβόλαια από τους συμβολαιογράφους για την αγορά του καπνού.

 Στη συνέχεια προχωρήσαμε στον διάδρομο όπου είχαν κρεμάσει διάφορες αφίσες με ιστορικά γεγονότα αλλά και κάποιες παλιές φωτογραφίες. Κατά την κάθοδό μας στην δεύτερη αίθουσα είδαμε δύο φορεσιές: μία αντρική και μια γυναικεία που είχαν πάνω τους κάποια αυθεντικά κομμάτια που είχαν βρει οι κάτοικοι, όπως μας είπαν, από πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους.

1000001399

Δίπλα σε αυτές υπήρχε μία αναπαράσταση του αποχαιρετισμού ( ξεριζωμού ), αφού είχε ένα μεγάλο παλιό καράβι και κάποιες φιγούρες με μια μικρή βαλίτσα στο χέρι που χαιρέταγαν. Επιπρόσθετα δίπλα τους είχε ένα μπαούλο με παλιές φωτογραφίες.

Τέλος, στην αίθουσα σχηματιζόταν ένα μεγάλο τετράγωνο με κρεμασμένες αφίσες που μας έλεγαν για την μάχη στα Δερβενάκια και γύρω από αυτές υπήρχαν δύο ξύλινες βάσεις που μέσα είχαν σπαθιά, κουμπούρια, ζώνες (πόρπες), φλωριά (φλουριά) και κάποια παλιά κοσμήματα.

1000001401

Αυτή η λαογραφική έκθεση είναι μία από τις καλύτερες που έχω επισκεφθεί. Ήταν πολύ περιποιημένη και εντυπωσιακή, καθώς οι άνθρωποι την είχαν φτιάξει μόνοι τους. Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τους καθηγητές μας που διοργάνωσαν αυτή την εκδρομή, γιατί ήταν πραγματικά μία αξέχαστη εμπειρία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης