Γιατί τρως τα νύχια σου;

 

 

Το  πιθανότερο είναι ότι κανένας ειδικός δε μπορεί να μας απαντήσει με σιγουριά, αν το να τρώει κανείς τα νύχια του φέρνει όντως γρουσουζιά, όπως λέγεται. Μπορεί όμως, να μας εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η συνήθεια και πως μπορεί όποιος την έχει, να την αποβάλει.

Συζητήσαμε λοιπόν, με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Μυρτώ Μπεχράκη και μας έλυσε όλες τις απορίες.  Γιατί τρώμε τα νύχια, τι κρύβεται πίσω από αυτή την συχνά μηχανική κίνηση και πως μπορούμε να της πούμε «αντίο».

Τι δείχνει αυτή η συνήθεια;

 

Το να μασάει κάποιος τα νύχια του (ονυχοφαγία) δείχνει ότι εσωτερικεύει το άγχος του και αντί να το επικοινωνήσει προς τα έξω με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους, το εκφράζει ασυνείδητα και δυσλειτουργικά προς τον εαυτό του.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αναγκαστικά πως έχει μικρή ανοχή στο στρες. Ίσα ίσα το αντίθετο. Μασώντας τα νύχια του ως μηχανισμό άμυνας σε οτιδήποτε τον αγχώνει, βρίσκει διέξοδο και συνεπώς μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία την στρεσογόνα κατάσταση.Μπορεί κάποιοι να το λένε «γρουσουζιά» οι ειδικοί το λένε ονυχοφαγία όμως. Όλα όσα θες να ξέρεις για αυτή τη συνήθεια και πως να την αποβάλεις.

Άλλωστε, αφορά ένα σημείο του σώματος μας, που επιβάλλεται να προσέχουμε εμείς οι γυναίκες. Γιατί εδώ που τα λέμε είναι κρίμα να στερούμαστε ένα καλό μανικιούρ ή ένα τέλειο μανό, για μια κακιά συνήθεια.

Συζητήσαμε λοιπόν, με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Μυρτώ Μπεχράκη και μας έλυσε όλες τις απορίες.  Γιατί τρώμε τα νύχια, τι κρύβεται πίσω από αυτή την συχνά μηχανική κίνηση και πως μπορούμε να της πούμε «αντίο».

Τι δείχνει αυτή η συνήθεια;

Το να μασάει κάποιος τα νύχια του (ονυχοφαγία) δείχνει ότι εσωτερικεύει το άγχος του και αντί να το επικοινωνήσει προς τα έξω με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους, το εκφράζει ασυνείδητα και δυσλειτουργικά προς τον εαυτό του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αναγκαστικά πως έχει μικρή ανοχή στο στρες. Ίσα ίσα το αντίθετο. Μασώντας τα νύχια του ως μηχανισμό άμυνας σε οτιδήποτε τον αγχώνει, βρίσκει διέξοδο και συνεπώς μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία την στρεσογόνα κατάσταση.

Το «κρυφό» μήνυμα

Αυτό που θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές, είναι γιατί κάποιος επιλέγει να τρώει τα νύχια και δεν εκφράζει το άγχος του σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος του Όσο περίεργο και αν φαίνεται, το ενδιαφέρον των ειδικών δεν επικεντρώνεται τόσο στα νύχια, όσο στο στόμα. Δηλαδή, όπως είχε προτείνει και ο Freud, εκείνο που ανακουφίζει και προκαλεί ευχαρίστηση είναι η ενασχόληση του στόματος με κάτι.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης