Το πατροπαράδοτο έθιμο του Τυρνάβου «Μπουρανι»

Το μπουρανί είναι ένα έθιμο το οποίο εχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία. Γιορτάζεται στον Τύρναβο την Καθαρή Δευτέρα για να δείξει ότι ξεκινά η άνοιξη, η γη αρχίζει να αναζωογονείται και αποτελεί έναν ύμνο στη γονιμότητα.

Επειδή είναι ένα διονυσιακό έθιμο όσοι παίρνουν μέρος σε αυτό το έθιμο κάνουν πειράγματα ο ένας στον άλλο, λένε βωμολοχίες χρησιμοποιώντας και ομοιώματα του ανδρικού μορίου.

Λόγω του χαρακτήρα του εθίμου το μπουρανί πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν μία γιορτή αποκλειστικά για άνδρες αφού οι γυναίκες δεν τολμούσαν λόγω των πειραγμάων να βγουν από το σπίτι.

Τα τελευταία όμως χρόνια που λόγω του χαρακτήρα του το μπουρανί έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στις εκδηλώσεις που γίνονται παίρνουν μέρος όλο και περισσότερες γυναίκες που διασκεδάζουν μαζί με την παρέα τους.

Γενικά είναι ένα παλιό, έθιμο της περιοχής μας που περνάει από γενιά σε γενιά και καλό είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται και να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους κατοίκους της περιοχής μαςμπουρανι

 

Ο συντάκτης Δημήτρης Παιδής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης