Ο Στολισμός του Επιτάφιου

epitafios-020

Ο Επιτάφιος αναπαριστά το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την Αποκαθήλωση από τον Σταυρό , σε στάση προετοιμασίας για την ταφή του. Η σκηνή αυτή προέρχεται από Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον.

Κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ( μιας συρραφής περκοπών και από τα τέσσερα Ευαγγέλια) , που διηγείται τα του θανάτου καιτης ταφής του Χριστού , μια ξύλινη ζωγραφισμένη εικόνα του σώματος του Κυριού ως  Εσταυρωμένου αποσπάται από τον Σταυρό , ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού. Το σώμα τυλίγεται σε λευκό ύφασμα και μεταφέρεται στο Ιερό. Προς το τέλος της ακολουθίας , ο ιερέας ή οι ιερείς ( ή ο ιερέας και ο διάκονος) συνοδευόμενοι από παπαδοπαίδια με κεριά και θυμίαμα, μεταφέρουν τον Επιτάφιο πάνω από τα κεφάλια τους με πομπή την Αγία Τράπεζα στο κέντρο του ναού και τον τοποθετούν πάνω σε ένα τραπέζι διακοσμημένο για τον σκοπό αυτό. Το Ευαγγέλιο τοποθετείται και πάλι επάνω στον Επιτάφιο.

 Ο Επιτάφιος  αναπαριστά τον Τάφο του Χριστού. Από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας έχει διακοσμηθεί με ανοιξιάτικα λουλούδια , κυρίως λευκά, κόκκινα και μωβ, που το καλύπτουν ολόκληρο.Επιπλέον, ο Επιτάφιος ραντίζεται συχνά με πέταλα και ροδόνερο , ενώ θυμιάζεται τελετουργικά ως ένδειξη σεβασμού. Οι καμπάνες του ναού χτυπούν πένθιμα . Ο ιερέας και οι πιστοί προσκυνούν τον Επιτάφιο , καθώς οι ψάλτες άδουν ύμνου.Οι πιστοί συνεχίζουν να προσκυνούν τον τάφο και τον Επιτάφιο όλο το απόγευμα μέχρι το βράδυ , μέχρι την τέλεση του όρθρου. Σε αυτή την προσκύνηση ο πιστός ασπάζεται την εικόνα του Χριστού πάνω στον Επιτάφιο και το Ευαγγέλιο , συχνά με τρεις μετάνοιες, ενώ πολλοί περνούν κάτω από το τραπέζι του Επιταφίου.

Ο όρθρος του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου είναι αφιερωμένος στην ταφή του Χριστού. Αρχικώς γινόταν τα μεσάνυκτα, αλλά πλέον τελείται την ίδια ώρα  με τους όρθρους των Νυμφίων , δηλαδή στις 7 μ.μ. Της Αγίας Παρασκευής. Σε αυτόν θρηνητικά άσματα ψέλνονται ενώπιον του Επιταφίου, με χαρακτηριστικότερα τα » Έγκώμια» , ενώ όλοι οι πιστοί κρατούν αναμμένα κεριά. Στην Ελλάδα , κατά την τρίτη και τελευταία στάσιν των »Έγκωμίων » ο ιερέας ραντίζει με ανθόνερο  των Επιτάφιο και τους πιστούς , συμβολίζοντας έτσι το άλειμμα του σώματος του Χριστού με αρώματα. Ακολουθεί η Μεγάλη Δοξολογία και αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με τις καμπάνες του ναού να ηχούν πένθιμα , σε ανάμνηση της κηδείας του Χριστού.

Α. Δέσποινα , Π. Κυριακή ,Α. Πελαγία και Κ. Νάνση

 Πηγή Βικιπαίδεια

Σχολιάστε

Top