Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

ΑΓΙΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

agiaparaskeyh_3Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και ιδρύθηκε το 1950  ως γυναικεία όμως ως ανδρώα μέχρι τα τέλη Μαΐου 1986. Το αρχείο της μονής καταστράφηκε και από το κτιριακό συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της, ενώ στη θέση των κελιών και των ξενώνων κα του ακάλυπτου χώρου ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Παρασκευής. Ο ναός ήταν παλιό μαυσωλείο και μετέπειτα τούρκικο τζαμί. Ανακαινίσθηκε το 1990 από τον ιερέα Αθανάσιο Βαμβίνη.

Ιδιοκτησιακά το οικόπεδο της μονής, το μικρό οθωμανικό τέμενος  εντός αυτού άνηκε εξαγοράς στο ηρωικό Αρχιμανδρίτη και μακεδονομάχο Νίκανδρο Παπαϊωάννου ο οποίος διαμόρφωσε το οθωμανικό κτίσμα σε εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το δώρισε στον τότε Μητροπολίτη το 1969 Παντελεήμονα Παπαγεωργίου με συμβολαιογραφική πράξη όπου αναφέρεται ρητά η επιθυμία του να ιδρυθεί γυναικεία ιερά μονή.

Από το 1967 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής των Ιεροκηρύκων της Μητροπόλεως. Στη θέση των κελιών και των ξενώνων της μονής, ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπής ναός που ιδρύθηκε το 1995.

Ο ιερός ενοριακός Ναός τιμά την Αγία οσιοπαρθένο μάρτυρα Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και τίθεται σε προσκύνημα τμήμα του ιερού λειψάνου της Παρασκευής όπου φυλάσσεται στον ιερό Ναό.

Εργασία ΣταύρουΣ ,   Γιώργου Π ,  Ευθύμη Σ ,  Ραφαήλ Μπ .

 

Σχολιάστε

Top