ΙΝ Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Εικόνα1.2png

Εικόνα129 Ιουνίου γιορτάζει η εκκλησία των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός της πόλεως των Γιαννιτσών. Ο Ιερός ναός βρίσκεται  στο κέντρο  των Γιαννιτσών. Από έξω είναι άσπρη και Κόκκινη.

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών την Κυριακή της Ορθοδοξίας το 2008 συνέβη το εξής εκπληκτικό περιστατικό

Την ώρα της θείας Λειτουργίας κάποιος  ενορίτης προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά που βρίσκονται  στο παρεκκλήσι, έκανε μία υπόκλιση και κοίταξε μέσα από  το κουρτινάκι στο Ιερό Βήμα.

Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών γιορτάζει πνευματικά το Ιωβηλαίο του. 150 Το 2011 είναι η χρονιά κατά την οποία ο Ιερός Καθολικός Ναός των Αγίων Αποστόλων χρόνια έχουν περάσει από τότε που τοποθετήθηκε ο «Θεμέλιος Λίθος» του ναού το 1861. Τότε που το σουλτανικό φιρμάνι επέτρεψε στους Καθολικούς των Γιαννιτσών να χτίσουν την εκκλησία τους οργανώνοντας πνευματικά και κοινωνικά την ενοριακή ζωή του χριστιανικού Καθολικού πληθυσμού της πόλης των Γιαννιτσών, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδοαας, όπου υπάρχει ανατολική καθολική κοινότητα. Με την ευκαιρία της Ιωβηλαίας επετείου ο Εφημέριος του ναού και οι ενορίτες διοργάνωσαν την 15η Απριλίου θρησκευτική εκδήλωση δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ενορίτες αλλά και σε πλήθος Γιαννιτσωτών να βιώσουν μία διαφορετική βραδιά μοναδικής κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον ιερό ποιητικό λόγο της Αγίας Γραφής. Μια μουσικοθεατρική παράσταση την οποία επιμελήθηκε κι επεξεργάσθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 και μουσικός δημιουργός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, βασισμένη σε αποσπάσματα των Θρήνων του Ιερεμία και σε Εκκλησιαστικούς Ύμνους των Παθών. Όπως επεσήμανε και ο Επίσκοπος της Καθολικής Εξαρχίας Σεβασμιότατος Δημήτριος στην επιστολή- χαιρετισμό του που διαβάστηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης από τον π. Γεώργιο Σαργολόγο, η θρησκευτική αυτή εκδήλωση αποτελεί «ουσιαστική πνευματική προετοιμασία» τις Άγιες ημέρες που ακολούθησαν αλλά και «ένταξη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων»

Το 2011 είναι η χρονιά κατά την οποία ο Ιερός Καθολικός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών γιορτάζει πνευματικά το Ιωβηλαίο του. 150 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τοποθετήθηκε ο «Θεμέλιος Λίθος» του ναού το 1861. Τότε που το σουλτανικό φιρμάνι επέτρεψε στους Καθολικούς των Γιαννιτσών να χτίσουν την εκκλησία τους οργανώνοντας πνευματικά και κοινωνικά την ενοριακή ζωή του χριστιανικού Καθολικού πληθυσμού της πόλης των Γιαννιτσών, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος, όπου υπάρχει ανατολική καθολική κοινότητα.  Με την ευκαιρία της Ιωβηλαία επετείου ο Εφημέριος του ναού και οι ενορίτες διοργάνωσαν την 15η Απριλίου θρησκευτική εκδήλωση δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ενορίτες αλλά και σε πλήθος Γιαννιτσών να βιώσουν μία διαφορετική βραδιά μοναδικής κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον ιερό ποιητικό λόγο της Αγίας Γραφής. Μια μουσικοθεατρική παράσταση την οποία επιμελήθηκε κι επεξεργάσθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 και μουσικός δημιουργός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, βασισμένη σε αποσπάσματα των Θρήνων του Ιερεμία και σε Εκκλησιαστικούς Ύμνους των Παθών. Όπως επεσήμανε και ο Επίσκοπος της Καθολικής Εξαρχίας Σεβασμιότατος Δημήτριος στην επιστολή- χαιρετισμό του που διαβάστηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης από τον π. Γεώργιο Σαργολόγο, η θρησκευτική αυτή εκδήλωση αποτελεί «ουσιαστική πνευματική προετοιμασία» για τις Άγιες ημέρες που ακολούθησαν αλλά και «ένταξη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων»

                                      Νάνσυ  Κερεμίδου, Κυριακή Πεφτουλίδου ,Δέσποινα Αποστολίδου , Μπέλα Ασπανίτζε

 

 

Σχολιάστε

Top