Πάσχα στην Αμοργό

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας το Πάσχα, είναι το νησί της Αμοργού με τα δεκάδες έθιμα που προέρχονται από τη Βυζαντινή εποχή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά το τέλος της Λειτουργίας κάτοικοι και επισκέπτες γεύονται κρασί, ελιές, ψημένη ρακή, και χαλβά. Μετά την Αποκαθήλωση έρχονται καφάσια στολισμένα με λουλούδια και δαντέλες, γνωστά και ως «πασχιάτικα».

Τα στενάκια του νησιού στολίζονται με ρίγανη, φασκόμηλο, αλεσφακιά και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο στην περιφορά, στους μυρωδάτους δρόμους. Την περιφορά συνοδεύει ο ήχος από μεταλλικούς τενεκέδες με μικρές φωτιές.

Καθώς περνά ο επιτάφιος, οι γυναίκες από τα παράθυρα των σπιτιών τους, ραίνουν τον κόσμο με αρώματα.

Η ιδιαιτερότητα του εορτασμού του Πάσχα στην Αμοργό, είναι η περιπλάνηση για μια ολόκληρη εβδομάδα των εικόνων της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμητή. Η πεζοπορία ξεκινάει γύρω στις πέντε το απόγευμα την ημέρα του Πάσχα από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας με κατεύθυνση το μετόχι του Φωτοδότη Χριστού στη Χώρα, όπου τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης. Μέχρι την Κυριακή του Θωμά ,όπου επιστρέφουν στη Χοζοβιώτισσα, οι εικόνες θα περάσουν από πολλές εκκλησίες όπως τη Μητρόπολη, την Παναγία Καταπολιανή, τον Άη Γιώργη Καταπόλων κ.α.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κάποιες από αυτές τις πομπές, να απολαύσει την ολάνθιστη φύση του νησιού και να βιώσει τον όμορφο αυτό τρόπο που βοηθά να έρχονται οι άνθρωποι κοντά. Αρκεί βέβαια να έχει την κατάλληλη φυσική κατάσταση για πεζοπορία σε δύσβατες κατα διαστήματα διαδρομές.

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης