Οι παραλίες της Αμοργού

Γράφουν οι: Νικόλας Χασιμάι (Αρχισυντάκτης), Δήμητρα Ρούσσου (Συντάκτης), Κωνσταντίνος Τζουβάρας (Συνεργάτης), Ναταλία Ράπο (Συνδρομητής), Μαρία Πρέκα (Συνδρομητής), Νικολέτα Φιλιππούση (Συνδρομητής)

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Στην Αμοργό υπάρχουν πολλές παραλίες  μικρές ή μεγάλες

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΑ

  • Η παραλία Μαλτέζι στα Κατάπολα, είναι ό,τι ακριβώς ψάχνετε και μια καλή αφετηρία στο αφιέρωμά μας! Συνδυάζει αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά, ενώ η καντίνα στην αμμουδιά, υπόσχεται να κάνει την παραμονή σας ακόμη πιο δροσιστική με τη συνοδεία σνακ, καφέ και λοιπών αφεψημάτων.Το νερό της θάλασσας είναι σχετικά ρηχό, και αυτό κάνει την παραλία ιδιαίτερα αγαπητή στις οικογένειες.

Πως θα φτάσω: Είτε με καϊκάκια που εκτελούν δρομολόγια ανά μισή ώρα (τον μήνα Αύγουστο) και ξεκινάνε από το λιμάνι των Καταπόλων, είτε ακολουθώντας              το μονοπάτι, περνώντας μέσα από τον ένα εκ των τριών οικισμών του λιμανιού, το Ξυλοκερατίδι.

 

 

  • Η παραλία Κάτω Ακρωτήρι για εσάς που αναζητάτε μια γρήγορη βουτιά, η συγκεκριμένη αμμώδης παραλία βρίσκεται κυριολεκτικά μερικά βήματα από την προβλήτα των Καταπόλων! Υπάρχουν διαθέσιμες ομπρέλες και ντουζιέρα όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μετά την βουτιά σας!

Πως θα φτάσω: Η παραλία βρίσκεται μερικά μόλις μέτρα από την προβλήτα των Καταπόλων, όποτε η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια!

 

    • Οι Πλάκες βρίσκεται απέναντι από τα Κατάπολα και αμέσως μετά τη παραλία Μαλτέζι. Εδώ θα συναντήσετε πέτρινες πλάκες και βράχια όπου ως λουόμενοι βουτάτε κατευθείαν στα μπλε κρυστάλλινα νερά της!


    Πως θα φτάσω: Η πρόσβαση είναι δύσκολη και σας συστήνουμε να πάτε με τα καϊκάκια που εκτελούν δρομολόγια ανά μισή ώρα και ξεκινάνε από το                     λιμάνι των Καταπόλων.

 

    • Η παραλία Άγιοι Σαράντα βρίσκεται μετά τον οικισμό Λεύκες στη περιοχή των Καταπόλων. Έχει βότσαλο ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη κολύμβηση όταν κάνουν αισθητή τη παρουσία τους τα μελτέμια.


    Πως θα φτάσω:
    Ξεκινάτε με κατεύθυνση τον αρχαιολογικό χώρο της Μινώας, συνεχίζετε στο χωματόδρομο (μισή ώρα εναλλακτικά με πεζοπορία) προς τα νότια με κατεύθυνση τις “Λεύκες”. Στη διαδρομή σας, θα περάσετε μέσα από αγροτικές καλλιέργειες με νερό. Θα συναντήσετε την Αγία Θέκλα. Τέλος, θα χρειαστεί να αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο και να περπατήσετε για δεκαπέντε λεπτά, κατηφορικά.

 

 

 

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • Η διάσημη παραλία Αγία Άννα με το ομώνυμο “κάτασπρο” εκκλησάκι της, βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την Χώρα. Η μικρή, βραχώδης παραλία ισορροπεί ανάμεσα στα απίστευτα καθαρά, καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και το χοντρό με λεπτό βοτσαλάκι. Η Αγία Άννα δεν είναι ρηχή παραλία, αλλά θα σας αποζημιώσει με τον εκπληκτικό βυθό της από την πρώτη κιόλας στιγμή! Κολυμπώντας λίγο στα πιο βαθιά νερά της θα αντικρύσετε μέρος της Παναγίας Χοζοβιώτισσας!

 

  •      
    • Οι παραλίες Σύρμα (πρώτη) και Καμπί (στη συνέχεια) βρίσκονται δίπλα από την Αγία Άννα και έχουν βότσαλο, ενώ θα χρειαστεί λίγη ώρα περπάτημα για να τις προσεγγίσετε.


    Πως θα φτάσω:
    Με αφετηρία την Χώρα, ξεκινάτε με κατεύθυνση την Αγία Άννα. Η απόσταση είναι μόλις 3 χιλιόμετρα. Για τις άλλες δύο παραλίες -Σύρμα και          Καμπί- ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινάει ακριβώς κάτω από την καντίνα και οδηγεί στο Σύρμα. Μετά το Σύρμα περπατάτε προσεκτικά για λίγα λεπτά και           φθάνετε στο Καμπί. (περισσότερο απομονωμένη παραλία).

  • Καλό είναι να φοράτε αθλητικά παπουτσια.

 

 

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΆΛΗΣ

    • Η παραλία Άγιος Παύλος με την χαρακτηριστική της “μύτη” και το χοντρό βότσαλο, έχει θέα το απέναντι νησάκι της Νικουριάς. Υπάρχουν διαθέσιμες ξαπλώστρες και ομπρέλες από το κοντινό ξενοδοχείο, ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και τα σνακς από το beach bar του.

    Αξίζει τον κόπο, να μείνετε έως το ηλιοβασίλεμα.

    • Επίσης, ξαπλώστρες και μια μικρή καντίνα θα βρείτε και στο απέναντι νησάκι της Νικουριάς.


    Πως θα φτάσω:
    Ξεκινώντας από τη Χώρα με κατεύθυνση προς Αιγιάλη (ή αντίστροφα), στα μισά της διαδρομής θα στρίψετε προς την ομώνυμη παραλία αριστερά, (ή δεξιά εάν κατευθύνεστε από Αιγιάλη προς την Χώρα).

Η παραλία Όρμος Αιγιάλης που εκτείνεται σε αρκετά μέτρα και απότελεί ιδανική παραλία για τους λάτρεις της ρακέτας! Επίσης είναι προσβάσιμη σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες καθώς είναι εγκατεστημένος  ειδικός μηχανισμός Seatrac.

ΠΑΡΑΛΊΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΜΕΡΊΑΣ

    • Η παραλία Καλοταρίτισσα βρίσκεται νότια, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού! Στον απάνεμο αμμουδερό κολπίσκο της θα προμηθευτείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Προμηθευτείτε σνάκς, τοπικές πίτες και αναψυκτικά από την καντίνα και περάστε στιγμές χαλάρωσης και ηλιοθεραπείας!

    Αν αναζητάτε επιπλέον αδρεναλίνη και περιπέτεια, υπάρχει η επιλογή ενοικίασης κανό & καγιακ.

    • Πως θα φτάσω: Μετά το χωριό Κολοφάνα, θα δείτε σχετική σήμανση με κατεύθυνση τον απάνεμο ορμίσκο με την ομώνυμη παραλία.

 

    • Στο νησάκι της Γραμβούσας απέναντι από τη Καλοταρίτισσα θα συναντήσετε δύο (2) παραλίες εκ των οποίων η μία είναι πλέον οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση (4€ / ξαπλώστρα). Η παραλία συνδυάζει πεντακάθαρα διαφανή γαλάζια νερά με ψιλή άμμο!
      Tip: Καλό θα ήταν να προμηθείτε από πριν το νερό σας.


    Πως θα φτάσω:
    Πέρνωντας το καϊκάκι από την Καλαρίτισσα, θα βρεθείτε στο πανέμορφο νησάκι σε μόλις οκτώ λεπτά!

 

    • Η παραλία Μούρος στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, συνδυάζει καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο με βοτσαλάκι! Εάν αναζητάτε βουτιά “έξω από τα συνηθισμένα” και ξυπνάει η περιπέτεια μέσα σας, αδράξτε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε και, κολυμπώντας, να εξερευνήσετε τις υποθαλάσσιες σπηλιές κατά μήκος των βράχων στη δεξιά πλευρά της παραλίας!

     

    Πως θα φτάσω: Η παραλία απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αμοργού, κοντά στα χωριά Βρούτση και Καμάρι. Το αυτοκίνητο ή η μηχανή (καθώς και η στάση του ΚΤΕΛ) φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο και έπειτα ακολουθείτε προσεκτικά το μονοπάτι και σε λίγα λεπτά φθάνετε στην παραλία.

πηγή:go-amorgos.gr

source:go-amorgos.gr

 

 

 

 

6 Σχόλια

  1. Είναι εξαιρετικό .Δίνει στον άλλον να καταλάβει ότι αξίζει να επισκεφτεί τις παραλίες . Ο τρόπος που γράφτηκε αυτό το άρθρο είναι πολύ καλός αλλά και βοηθητικός ταυτόχρονα γιατί βοηθάει τον κόσμο να επιλέξει μια παραλία αντίστοιχη με το γούστο του. Μπράβο σας είναι πολύ καλό .

Υποβολή απάντησης