ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Στο εργαστήριο δεξιοτήτων  με τον κ. Καντζόγλου Αλέξανδρο

Ο ηλεκτρισμός συνδέεται με μια ευρεία ποικιλία από πολύ γνωστά φαινόμενα, όπως οι αστραπές, ο στατικός ηλεκτρισμός, η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και το ηλεκτρικό ρεύμα. την ενιαία έκφραση του ηλεκτρομαγνητισμού, μιας από τις τέσσερις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις. Επιπρόσθετα, ο ηλεκτρισμός αποτελεί  τη δημιουργία και τη μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως για παράδειγμα τα ραδιοκύματα. Τα ηλεκτρικά φαινόμενα έχουν αρχίσει να μελετούνται από την Αρχαιότητα. Ιστορικά ως έννοια έχει τις ρίζες του στην παρατήρηση του Θαλή του Μιλήσιου (περίπου το 600 π.Χ.) Εξ ου και η ονομασία «ηλεκτρισμός», δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται στο ήλεκτρο. Η ταχύρυθμη ανάπτυξη της ηλεκτρικής τεχνολογίας, με εφαρμογές και στο βιομηχανικό και στον οικιακό τομέα, μετέβαλλε αρκετά τις ανθρώπινες κοινωνίες, χάρη στην εξαιρετική ευελιξία της ηλεκτρικής ενέργειας, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σχεδόν απεριόριστο σύνολο εφαρμογών που περιλαμβάνουν τις μεταφορές, τη θέρμανση, το φωτισμό, τις επικοινωνίες, και τέλος τον υπολογισμό, την αποθήκευση και τη μετάδοση πληροφοριών. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η «ραχοκοκκαλιά» της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας, αλλά και της ακόμη πιο σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας.

Σκάιλερ Γουίλερ

Ο Schuyler Skaats Wheeler (17 Μαΐου 1860 – 20 Απριλίου 1923) ήταν Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός και κατασκευαστής που εφηύρε τον ηλεκτρικό ανεμιστήρα , ένα σχέδιο ηλεκτρικού ανελκυστήρα και την ηλεκτρική πυροσβεστική μηχανή . Συνδέεται με την πρώιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκινητήρων, ειδικά όσον αφορά την εκπαίδευση των τυφλών σε αυτόν τον κλάδο για επικερδή απασχόληση. Βοήθησε στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός κώδικα δεοντολογίας για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και συνδέθηκε με τον ηλεκτρικό τομέα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για πάνω από τριάντα χρόνια.

William Gilber

Το 1752 αυτός ο επιστήμονας πειραματίστηκε ένας χαρταετός, ένα κλειδί και η ύπαρξη καταιγίδας. Με αυτό το επιστημονικό πείραμα που όλοι πιστεύουν ότι ήταν η ανακάλυψη ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ήταν τίποτα άλλο από την επίδειξη ότι οι κεραυνοί και οι μικροί σπινθήρες που πήδηξαν από τον χαρταετό ήταν οι ίδιοι.

ΕΛΛΑΔΑ

Τη χώρα μας το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1889 για το φωτισμό του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Το 1905 ηλεκτροφωτίζονται οι περισσότεροι δρόμοι της πρωτεύουσας, αλλά μέχρι το 1950 μόνο 823 πόλεις και χωριά, από τα 11.600 που υπήρχαν, είχαν ρεύμα για κάποιες ώρες και με αρκετές διακοπές. Παρόλη τη δυσκολία για την ολοκλήρωση του δικτύου, η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος άλλαξε την εικόνα της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ότι, αν και η ιστορία του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχετικά μικρή, η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.,ΦΩΤΕΙΝΗ Ι.,ΕΛΕΝΗ Ν.  ΣΤ2

2 σχόλια στο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σχολιάστε

Top