Πασχαλινά Έθιμα της Κέρκυρας

    Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου που γίνεται στην Κέρκυρα και είναι ένα νησί που φημίζεται για τα έθιμά του. Οι εκδηλώσεις της Μεγάλης εβδομάδας, είναι οι γιορτές που φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών για 10 ολόκληρες μέρες. Αυτό που κάνει ενδιαφέρον το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι η διαφορετικότητα των εθίμων τους, κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Οι υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης εβδομάδας είναι παρόμοιες με τις δικές μας.

    Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στην Κέρκυρα έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία, που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό. Οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της πόλης, συνοδευόμενες από φιλαρμονική ορχήστρα, βενετσιάνικα φανάρια, χορωδία και χιλιάδες πιστών με αναμμένα μεγάλα κεριά. Τα λάβαρα και τα φλάμπουρα είναι στραμμένα στο πλάι σε ένδειξη πένθους,

    Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ίσως οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στην Κέρκυρα. Ξεκινάνε από τις 6 τα χαράματα, όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης όπου εκεί γίνεται στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου.

 

 

    Ακολουθεί το έθιμο και οι στιγμές που όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι περιμένουν και που συμβαίνει μόνο εκεί: Από όλα τα μπαλκόνια και σε κάθε σπίτι του νησιού οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια ή στάμνες γεμάτα νερό, την ίδια ώρα που όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα. Η προέλευση του εθίμου, που διαρκεί αρκετά λεπτά, κατά μία θεωρία έχει τις ρίζες του στους Καθολικούς της Βενετικής κυριαρχίας οι οποίοι κάθε πρωτοχρονιά πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.

    Το έθιμο της “Μαστέλλας” γίνεται αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση σε ένα χώρο που λέγεται Πίνια. Από μέρες πριν είναι τοποθετημένο εκεί από τους Πινιαδόρους ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι (Μαστέλα) γεμάτο νερό στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές, ενώ όσοι περνούσαν από εκεί έπρεπε να ρίξουν μέσα τουλάχιστον ένα κέρμα. Τη στιγμή της πρώτης Ανάστασης οι πινιαδόροι κυνηγάνε να πιάσουν κάποιον για να τον ρίξουν στη Μαστέλα, συνήθως αυτός όμως θα πέσει μέσα την ώρα που θα περνάνε από εκεί και οι φιλαρμονικές όπως και ο πολύς κόσμος. Αυτός τότε καταβρέχει το πλήθος και τους μουσικούς, αλλά βγαίνοντας παίρνει δικά του όλα τα λεφτά που είχαν πέσει στη Μαστέλα.

    Η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται υπαίθρια και μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη” αρχίζει μία έκρηξη πυροτεχνημάτων η οποία  δημιουργεί μια εμπειρία που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει. Το γλέντι συνεχίζεται όλη νύχτα με μαγειρίτσα που εκεί, όπως όλα άλλωστε, έχει ιδιαίτερο όνομα, λέγεται “τσιλίχουρδα”, με άφθονο κρασί και πασχαλιάτικα τσουρέκια, που κι αυτά έχουν το τοπικό όνομά τους, λέγονται “φογάτσες” και “κολομπίνες”.

                                                                                             

 

    Τέλος, στα έθιμα και στην παράδοση των Κερκυραίων δεν υπήρχε το σούβλισμα αλλά συνήθιζαν το μεσημέρι του Πάσχα να τρώνε αυγολέμονο με 2-3 είδη κρεατικών για να συνηθίσει καλύτερα ο οργανισμός το κρέας μετά από τη νηστεία. Το αρνί το έψηναν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει εναρμονιστεί με τις συνήθειες της υπόλοιπης Ελλάδας. Τέλος, ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής, όπως η Ακολουθία της Αγάπης, περιφορές εικόνων, Λιτανείες σε διάφορα μέρη του νησιού μέχρι και την δεύτερη Κυριακή του Πάσχα (Κυριακή του Θωμά) όπου γίνονται περιφορές εικόνων και Λιτανείες σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού.

 

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=UNHT8aX01Bo

 

Πηγές: https://atcorfu.com/el/pasxa-stin-kerkyra/

                                                                                                                                                           Έλενα Πανούση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης