Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα

    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα σχολεία της χώρας μας κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα, δηλαδή για δύο εβδομάδες από την ανάσταση του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά. Τη λέξη Πάσχα την έχουμε πάρει από την Αιγυπτιακή λέξη “Πισάχ” και την Εβραϊκή λέξη “Πεσάχ”, ενώ στα Αραμαϊκά σημαίνει “Πέρασμα”. Ο τρόπος όμως που γιορτάζουν οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί Χριστιανοί το Πάσχα  παρουσιάζει διαφορές, αλλά και ομοιότητες.

    Η πρώτη και μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται στις ημερομηνίες, με την Ανάσταση να τοποθετείται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Σύμφωνα όμως με το Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, η εαρινή ισημερία δεν είναι στις 21 Μαρτίου, αλλά στις 3 Απριλίου. Έτσι, ενώ για τους Καθολικούς το Πάσχα έρχεται από τις 22 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου κάθε χρόνο, για τους Ορθόδοξους έρχεται πάντα μία εβδομάδα ή και παραπάνω αργότερα, από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου.

    Άλλες διαφορές σχετίζονται με το πασχαλινό τραπέζι, που διαφοροποιείται ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε λαού. Για παράδειγμα οι Σουηδοί τρώνε ρέγγες, ενώ στην Βραζιλία τρώνε ένα είδος φυστικοβούτυρου. Σε όλες τις χώρες όμως πάντα υπάρχει ένα γλυκό το οποίο κεντρίζει τη προσοχή, όπως το τσουρέκι στην Ελλάδα, το «L’agneau Pascal» στην Γαλλία, το «Semla» στη Σουηδία, το  «Hornazo» στην Ισπανία κ.α.

    Τα περισσότερα έθιμα των δύο Εκκλησιών είναι κοινά με μικρές διαφορές στον τρόπο που τηρούνται. Πολύ γνωστό και αγαπητό είναι το βάψιμο των αυγών. Στις χώρες των Βαλκανίων τα αυγά τα βάφουν με κόκκινη βαφή, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης με διάφορα χρώματα και τα κρύβουν, για να τα ψάξουν και να τα βρουν τα παιδιά. Στις αγγλόφωνες κυρίως  χώρες, υπάρχει επίσης το έθιμο του πασχαλινού λαγού που φέρνει και κρύβει τα αυγά.

    Τέλος, κοινά και στις δύο θρησκείες είναι τα έθιμα που σχετίζονται με τα πάθη και τη ζωή του Χριστού, όπως  η αυστηρή νηστεία τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και ο εορτασμός του Μυστικού Δείπνου από την Καθολική Εκκλησία, τη Μεγάλη Πέμπτη όμως.

Πηγές:

https://www.catisart.gr/ethima-toy-pascha-ton-katholikon/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

https://eclass31.weebly.com/pi940sigmachialpha.html

Μαρία Σιαμπάνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης