
Από τις μαθήτριες Ρία Δόση και Ευαγγελία Λιάκου,
Πόσο πραγματικά πιεσμένοι είναι η έφηβοι; Οι πασίγνωστες φράσεις: «Δεν πρόλαβα» και «Δεν είχα χρόνο» είναι ειλικρινείς ή απλές δικαιολογίες. Για να ανακαλύψουμε την αλήθεια κάναμε μια έρευνα με τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης τους 6ου Γυμνάσιου Χαϊδαρίου. Με βάση τα στατιστικά μας, όλοι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καθημερινότητα, αλλά πάμε να τα δούμε αναλυτικότερα.
Από ότι φαίνεται, το 84% των νέων απολαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες τους, ένα αρκετά ικανοποιητικό και ευχάριστο ποσοστό. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που τους αρέσει μέτρια, ελάχιστοι που δεν τους αρέσει αλλά ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί ούτε καν κάνουν.
Τώρα πάμε να δούμε πόσο κουράζονται τα άτομα της ηλικίας μας. Τα ποσοστά μας είναι πιο κοντά. Οι περισσότεροι κουράζονται λίγο ή κάπως με περίπου 2% διαφορά. Μετά ακολουθούν εκείνοι που δεν εξαντλούνται καθόλου, οι λεγόμενοι χαλαροί. Τέλος , υπάρχουν και οι πολυάσχολοι που δεν αντέχουν.
Ύστερα θέλαμε να μάθουμε στην έρευνα για το πώς περνάν οι μαθητές τον χρόνο τους. Από τις 80 απαντήσεις που λάβαμε οι 62 αθλούνται, οι 47 μαθαίνουν ξένες γλώσσες ή παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήριο ή με τη βοήθεια προσωπικού καθηγητή. Περιέργως, υπάρχει και η κατηγορία που δεν έχουν καμία ασχολία που αποτελείται μόνο από 3 άτομα.
Στη συνέχεια έχουμε την ερώτηση για το πλήθος των εξωσχολικών υποχρεώσεων. Η πλειοψηφία των εφήβων κάνουν δύο δραστηριότητες, ένας σχετικά μικρός αριθμός. Αμέσως μετά ακολουθούν αυτοί που κάνουν μονάχα μία δραστηριότητα, δημιουργώντας ένα μεγάλο χάσμα με την επόμενη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει τους μαθητές που κάνουν τέσσερις ή παραπάνω ασχολίες. Τέλος, ελάχιστοι κάνουν τρεις «δουλειές» εκτός σπιτιού.
Επιπρόσθετα, ρωτήσαμε τους μαθητές αν παλαιότερα ασχολούνταν με περισσότερες δραστηριότητες. Το 61,3% δήλωσε θετική απάντηση, δηλαδή ότι όντως εκτελούσαν μεγαλύτερο αριθμό εξωσχολικών υποχρεώσεων, ενώ το υπόλοιπο 38,7% εξέφρασε την αρνητική επιλογή.
Ένα ενδιαφέρον θέμα που προέκυψε είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων θεώρησε ότι οι δραστηριότητες που κάνουν θα τους είναι εντελώς άχρηστες σε μελλοντικό χρόνο. Από τη μία, αυτό το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό και θλιβερό διότι οι έφηβοι πιέζονται υπερβολικά άσκοπα. Αντιθέτως, κρύβει και μία χαρά καθώς σημαίνει ότι οι έφηβοι επιλέγουν να αφιερώσουν τον χρόνο τους κάνοντας κάτι που απολαμβάνουν. Αμέσως μετά ακολουθούν αυτοί που απάντησαν «κάπως», με ποσοστό 17,5%, και τέλος, είναι η επιλογή «ναι», την οποία επέλεξε το 11,3%.
Η έρευνα τελείωσε με ένα ερώτημα που αφορά τον χρόνο που περνάνε οι μαθητές ποιοτικά με την οικογένειά τους. Η πλειονότητα δήλωσε ότι περνούν με την οικογένειά τους 3-5 ώρες καθημερινά. Κατόπιν, είναι η κατηγορία των 9 ή περισσότερων ωρών, την οποία διάλεξε το 19,8%. Στη συνέχεια, έχουμε μια ισοψηφία στις απαντήσεις 6-8 και 1-2 ώρες, ανεξαρτήτως τη μεγάλη διαφορά τους. Ευτυχώς, μόνο το 4,9% εξέφρασε ότι περνά λιγότερο από 1 ώρα με την οικογένειά τους.
Αυτή η πολύ ιδιαίτερη έρευνα μας δίδαξε ότι παρόλο που πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν έναν υψηλό βαθμό πίεσης, δεν ανήκουν όλοι σε αυτή την ομάδα. Συμπερασματικά, όλοι βιώνουν ένα είδος πίεσης, αλλά το μέγεθος βασίζεται σε κάθε έφηβο προσωπικά και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις δραστηριότητές του.